Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Κουσελά με θέμα τη συρρίκνωση των ποσοστών του κέρδους μας ...στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα. Κατά τη συνάντηση αυτή, παρότι προτάθηκε από την Πολιτεία μία οριακή μείωση της φορολογίας προς όφελος των περιπτερούχων, όλοι οι φορείς που συμμετείχαν αρνήθηκαν να εγγυηθούν την αποκατάσταση των ποσοστών του κέρδους μας.
Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί και τα προσχήματα έχουν τελειώσει. Είναι ώρα ο καθένας μας χωριστά να βροντοφωνάξει ότι το περίπτερο δεν μπορεί να περιμένει.
Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή που είναι ανάγκη ο καθένας μας να αγωνιστεί για την επαγγελματική του αξιοπρέπεια, η διορισμένη από το Πρωτοδικείο Διοίκηση του σωματείου της Αθήνας κρίνει ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να μπλοκαριστούν. Επιδιώκει ρόλο προνομιακού και αποκλειστικού συνομιλητή, όταν μας αντιμετωπίζουν ως επαίτες. Αντιμετωπίζει την λύση των προβλημάτων μας ως ευκαιρία για αυτοπροβολή και επίλυση των συνδικαλιστικών της προβλημάτων με άλλους φορείς του κλάδου. Ασχολείται μόνο με τις αλλαγές που θα γίνουν στη φορολογία, χωρίς να επιμένει να δοθούν εγγυήσεις για την αποκατάσταση των ποσοστών μας. Δε θέλει τη φωνή του καθενός μας κοντά της. Αποσιωπά τις κινητοποιήσεις αποδυναμώντας την φωνή του καθένα μας. Κρύβει ότι την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου θα συζητηθεί το θέμα μας στην Ολομέλεια της Βουλής μετά από επερώτηση και είναι αυτή η στιγμή που όλοι πρέπει να βρισκόμαστε εκεί για να απαιτήσουμε το δίκιο μας. Λησμονεί ότι η απεργία είναι αναγκαία για να είμαστε όλοι μας εκεί.
Αποκρύπτει επιμελώς ότι δεν συγκάλεσε γενική συνέλευση του σωματείου για να γίνουν εκλογές και να πάρουν απόφαση για το μέλλον τους όλοι οι συνάδελφοι. Η διοίκηση των Αθηνών έχει συνταχθεί με τα συμφέροντα ορισμένων καπνοβιομηχανιών και δεν υποστηρίζει τη νομοθετική κατοχύρωση ελάχιστου ποσοστού κέρδους 8% στην λιανική τιμή κάθε καπνοβιομηχανικού προϊόντος.
Γιατί δεν μπορούμε να παλεύουμε για την μείωση της φορολογίας για να ευνοηθούν άλλοι και εμείς να μείνουμε στα ίδια. Γιατί αν δεν ακουστούμε εμείς, ποιοι άλλοι θα μας σώσουν; Γιατί αν δεν ακουστεί η φωνή όλων μας, ποιος θα μας πάρει σοβαρά;
Άμεση συμπαράσταση στους απεργούς συναδέλφους.
Όλοι στη συγκέντρωση Μητροπόλεως & Πλατείας Συντάγματος για πορεία προς τη Βουλή την 22 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 11.30 για να απαιτήσουμε αυτά που μας ανήκουν.
Νομοθετική κατοχύρωση ελάχιστου ποσοστού κέρδους 8% στην λιανική τιμή κάθε καπνοβιομηχανικού προϊόντος.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Νέα για το καπνικό που μας καίει:Μ.Μ.Ε. - Βουλευτές κοινοβουλίου

ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟ:
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΨΙΛΙΚΩΝ – ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ
& ΕΝΟΙΚ. ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
mail : iakovou.kon@hotmail.com
Τηλ : 6947128628

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Προς
Μ.Μ.Ε.
Βουλευτές κοινοβουλίου
Χθες Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010 στο Υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του Υφυπουργού κ. Κουσελά Δημήτριου έγινε συνάντηση όλων τον εμπλεκόμενων φορέων για να δοθεί λύση στο πρόβλημα της κερδοφορίας του εμπορικού δικτύου πώλησης των καπνικών προϊόντων, δυστυχώς όμως δεν βρέθηκε.
Ανταλλάχτηκαν απόψεις, ετέθησαν προτάσεις και παρουσιάστηκε επίσημη αλληλογραφία, από πλευράς λιανοπωλητών, με την Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία αναφέρεται ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία ώστε το Κράτος να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των λιανοπωλητών όταν αυτοί είναι σε μειονεκτική θέση έναντι των άλλων εμπλεκομένων μερών στην παραγωγή, διακίνηση και πώληση των καπνοβιομηχανιών προϊόντων.
Ορίστηκε νέο ραντεβού την Δευτέρα 25-10-2010 και εφόσον δεν υπάρξει συναινετική λύση στο πρόβλημα το υπουργείο δήλωσε ότι θα νομοθετήσει και χωρίς την σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων μερών.
Επί προσθέτως να σας ενημερώσουμε ότι την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 10:00 στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται εκτάκτως κύρια επερώτηση για κατοχύρωση θεσμοθετημένου ποσοστού κερδοφορίας στα καπνικά προϊόντα, για τους λιανοπωλητές.
Ελπίζουμε ότι το Υπουργείο έχει κατανοήσει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και θα ανταποκριθεί στο αίτημα μας, νομοθετώντας ελάχιστη προμήθεια 8,2% επί της αναγραφόμενης λιανικής τιμής των συσκευασιών των βιομηχανοποιημένων καπνικών.
Θεσσαλονίκη 20-10-2010
Με τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΟΛΓΑ

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Φορολογηση καπνοβιομηχανικων προιοντων

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΨΙΛΙΚΩΝ – ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ
& ΕΝΟΙΚ. ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
mail : iakovou.kon@hotmail.com
Τηλ : 6947128628


 ΠΡΟΣ

                   1) Υπουργό Οικονομικών                Κος Γεώργιο Παπακωνσταντίνου

                   2) Υπουργό Οικονομιας                   Κος Μιχαλη Χρυσοχοιδη

3) Υφυπουργός Οικονομικών      Κος Φίλιππος Σαχινίδης
4) Υφυπουργός Οικονομικών      Κος Δημητρης κουσελας
5) Μ.Μ.Ε.

Θέμα: Φορολόγηση καπνοβιομηχανικών Προϊόντων



Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,


Με την παρούσα φέρνουμε στην προσοχή σας σοβαρές πτυχές των επιπλοκών που προκλήθηκαν από τη νέα φορολόγηση των καπνικών προϊόντων, και ιδιαίτερα, σε σχέση με την βιωσιμότητα των καταστημάτων ψιλικών και περιπτέρων .
Καθώς επεξεργάζεστε λύσεις για το πρόβλημα, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τα εξής:
Η όποια μείωση του αναλογικού φόρου δεν θα εξασφαλίσει από μόνη της τη βιωσιμότητα του κλάδου της μικρής λιανικής, εάν δεν θεσμοθετηθεί.
 Με την υπάρχουσα φορολογία, οι καπνοβιομηχανίες έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν οποιαδήποτε ανώτατη τιμή καθώς και να πωλούν την ίδια μάρκα τσιγάρων σε διαφορετικές τιμές.
Για παράδειγμα, διατίθενται τα τσιγάρα Ρrince σε σκληρό πακέτο με ονομαστική λιανική τιμή 3,80 ΕΥΡΩ, αλλά και τα τσιγάρα Ρrince σε μαλακό πακέτο με ονομαστική λιανική τιμή 3,00 ΕΥΡΩ.
 Όπως είναι φανερό, η θεσμοθέτηση του ελάχιστου ποσοστού κέρδους 8,2% για τη μικρή λιανική είναι μονόδρομος προκειμένου να εξαναγκάσει τις καπνοβιομηχανίες να συνυπολογίζουν το ποσοστό αυτό όταν ορίζουν ανώτατες τιμές πώλησης των τσιγάρων.
 Μόνο με αυτό τον τρόπο οι καπνοβιομηχανίες θα αυξήσουν την ονομαστική τιμή των τσιγάρων και μόνο έτσι θα διασφαλιστούν τα προσδοκώμενα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο.
Κάθε άλλη λύση θα είναι μεσοβέζικη και προσωρινή.
Τέλος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχουμε καταθέσει όλα τα σχετικά έγγραφα στους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη την εισήγησή τους.
Θέλουμε την άμεση απάντηση σας για να αποφύγουμε τις καταστροφικές συνέπειες στα σημεία λιανικής  πώλησης  βιομηχανοποιημένων  καπνών  τον καταστημάτων ψιλικών και περιπτέρων .

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΠΝΙΚΩΝ


ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ                                                             
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΩΝ                 
ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Στ. Μανιουδάκη 25 ΤΚ 74 100 Ρέθυμνο                         
Τηλ 2831035859 φαξ 2831022672


υπό ίδρυση σωματείο:
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΨΙΛΙΚΩΝ- ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ & ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 26ης Οκτωβρίου 34 ΤΚ 54 627 Θεσσαλονίκη. Τηλ. 6947128628

20 Σεπτεμβρίου 2010


Προς: Υπουργείο Οικονομικών /
Υπουργό Κο Γίώργο Παπακωσταντίνου
Υφυπουργό Κο Φίλλιπο Σαχινίδη
Υφυπουργό Κο Δημήτρη Κουσελά
Μ.Μ.Ε.

Θέμα: Φορολογία καπνικών και βιωσιμότητα εμπορικού δικτύου.  

Αξιότιμοι Κύριοι,

Κατά την σύσκεψη της 02/09/2010 στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του υφυπουργού κου Φίλιππου Σαχινίδη  και όλων των εμπλεκομένων φορέων με τα βιομηχανοποιημένα καπνά, στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι των σωματείων μας, οι προτάσεις που ετέθησαν συνοπτικά είναι οι εξής:

α) Αύξηση Πάγιου Φόρου, στοιχείου του ΕΦΚ, και του Ελάχιστου Πάγιου Φόρου που πρότειναν οι εισαγωγικές εταιρείες
β) Μείωση του Αναλογικού Φόρου, στοιχείου του ΕΦΚ, που πρότειναν οι ελληνικές καπνοβιομηχανίες
γ) Μείωση της συνολικής φορολογίας των βιομηχανοποιημένων καπνικών που πρότειναν και τα τρία εμπλεκόμενα μέρη.
δ) Καθιέρωση ελάχιστου ποσοστού κέρδους στον λιανοπωλητή και στον χονδρέμπορο, που πρότειναν οι λιανοπωλητές και οι αντιπρόσωποι των χονδρεμπόρων 

Οι βιομήχανοι ισχυρίστηκαν ότι με την μείωση της φορολογίας θα αυξηθεί η κατανάλωση, διότι θα μειώσουν τις τιμές, και έτσι με αυξημένη κατανάλωση θα έρθουν περισσότεροι φόροι! Πράγμα αδύνατο επειδή σε οποιαδήποτε τιμή ο καπνιστής θα αγοράσει τσιγάρα και αν η οικονομική του κατάσταση είναι κακή θα επιλέξει τη υπάρχουσα φθηνότερη συσκευασία. Τα πακέτα δηλαδή που είναι να πουληθούν, θα πουληθούν, ασχέτως αν μειωθεί ή αυξηθεί η τιμή. H μείωση λόγω των απαγορευτικών μέτρων για το κάπνισμα θα είναι η ίδια σε οποιαδήποτε τιμή.

Στην πραγματικότητα οι βιομηχανίες επιθυμούν κατά περίπτωση την μείωση του φόρου όπως τις βολεύει ώστε να συνεχίσουν το παιχνίδι του ανταγωνισμού, μεταξύ τους, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις τιμές και περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τα περιθώρια κέρδους των χονδρεμπόρων και πολύ περισσότερο τα κέρδη των λιανοπωλητών. 
Η σκέψη μας για να περιοριστούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα όλων σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων του κράτους είναι:

Α) Να οριστεί ο ελάχιστος συνολικός ΕΦΚ σε ποσοστό 90% επί της πλέον ζητούμενης τιμής (ΠΖΤ).
Β) Να μειωθεί ο Αναλογικός Φόρος από το 67% στο 60%
Γ) Να νομοθετηθεί  ελάχιστη προμήθεια σε ποσοστό επί της αναγραφόμενης λιανικής τιμής για το εμπορικό δίκτυο πώλησης των καπνοβιομηχανικών προϊόντων ως εξής:
1. Για τον χονδρέμπορο ή αντιπρόσωπο 2,8%
2. Για τον λιανοπωλητή 8,2%

Σας παραθέτουμε πίνακα που παρουσιάζεται η πρόταση μας σε σχέση με τις λιανικές τιμές που υπάρχουν σήμερα και πού αυτές οδηγούνται αυτόματα με την αναπροσαρμογή των συντελεστών των στοιχείων της φορολογίας, σε συνδυασμό με την νομοθετική κατοχύρωση ελάχιστης προμήθειας στο εμπορικό δίκτυο.

τεμάχια
λιανική
φόρος
%
αποφορολογημένη
κόστος-κέρδος
κέρδος 2,8%
κέρδος 8,2%
συσκευασίας
τιμή
πακέτου
φόρος
αξία
καπνοβιομηχανίας
χονδρέμπορου
λιανοπωλητή
20
2,10
2,27
107,93%
-0,17
-0,40
0,06
0,17
20
2,20
2,27
103,03%
-0,07
-0,31
0,06
0,18
20
2,30
2,27
98,55%
0,03
-0,22
0,06
0,19
20
2,40
2,27
94,44%
0,13
-0,13
0,07
0,20
20
2,50
2,27
90,66%
0,23
-0,04
0,07
0,21
20
2,60
2,27
87,18%
0,33
0,04
0,07
0,21
20
2,70
2,27
83,95%
0,43
0,13
0,08
0,22
20
2,80
2,27
80,95%
0,53
0,22
0,08
0,23
20
2,90
2,31
79,51%
0,59
0,27
0,08
0,24
20
3,00
2,38
79,22%
0,62
0,29
0,08
0,25
20
3,10
2,45
78,95%
0,65
0,31
0,09
0,25
20
3,20
2,52
78,70%
0,68
0,33
0,09
0,26
20
3,30
2,59
78,46%
0,71
0,35
0,09
0,27
20
3,40
2,66
78,24%
0,74
0,37
0,10
0,28
20
3,50
2,73
78,03%
0,77
0,39
0,10
0,29
20
3,60
2,80
77,83%
0,80
0,40
0,10
0,30
20
3,70
2,87
77,64%
0,83
0,42
0,10
0,30
20
3,80
2,94
77,46%
0,86
0,44
0,11
0,31
20
3,90
3,01
77,29%
0,89
0,46
0,11
0,32
20
4,00
3,09
77,13%
0,91
0,47
0,11
0,33
20
4,10
3,16
76,97%
0,94
0,49
0,11
0,34
20
4,20
3,23
76,83%
0,97
0,51
0,12
0,34
20
4,30
3,30
76,69%
1,00
0,53
0,12
0,35









ΕΦΚ
60%

Π.Ζ.Τ.
3,20 €




ΠΑΓΙΟΣ
10%

Ε.Π.Φ. * Π.Ζ.Τ.
90%













ΦΟΡΟΛ. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ : 78,70%  ΠΑΓΙΟΣ ΦΟΡΟΣ: 12,592  ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ: 52,13%  Φ.Π.Α.: 18,70%
Ο ελάχιστος συνολικός φόρος θα βοηθήσει στην εξασφάλιση συγκεκριμένων εσόδων που μπορούν να υπολογιστούν, βλέποντας τις πωλήσεις πακέτων-συσκευασιών της αντίστοιχης περσινής περιόδου, καθώς και έμμεσα στον περιορισμό ακραίων κερδοσκοπικών κινήσεων ανταγωνισμού διότι δεν θα μπορούν να μειωθούν επικίνδυνα οι τιμές.

Η μείωση του αναλογικού φόρου θα ικανοποιήσει το αίτημα των βιομηχάνων και  θα βοηθήσει στην παροχή ελάχιστων προμηθειών στο δίκτυο που με την καθιέρωση τους, νομοθετημένα, θα βοηθήσουν στην αύξηση των τιμών με αποτέλεσμα περισσότερα και ελέγξιμα φορολογικά έσοδα.
Μείωση πάγιου φόρου δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση διότι, στα μεσαία και ακριβά πακέτα  θα δοθεί η δυνατότητα μείωσης των τιμών λόγω αύξησης του περιθωρίου κέρδους και θα υπάρξει πρόβλημα τόσο στα έσοδα του κράτους όσο και στις προμήθειες του εμπορικού δικτύου πώλησης, αλλά θα υπάρξει και μαζικοποίηση τιμών που για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. 

Με την νομοθετημένη κατοχύρωση 8,2% ελάχιστης προμήθειας στο εμπορικό δίκτυο θα δώσετε αμέσως κίνητρο στο λιανεμπόριο αλλά και στο χονδρεμπόριο να επιδείξουν περισσότερο επαγγελματισμό και έντονη δραστηριοποίηση για τα καπνικά προϊόντα που το τελευταίο οκτάμηνο έχουν παραγκωνιστεί.   

Επιπλέον θα υπάρξει άμεσα είσπραξη φορολογικών εσόδων λόγω επανατοποθέτησης των καπνικών προϊόντων στα σημεία λιανικής πώλησης που το τελευταίο οκτάμηνο προμηθεύονται μόνο τα σήματα και τις ποσότητες πακέτων που αναζητούν οι τακτικοί πελάτες τους.

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.

Με τιμή


Για την Ένωση Δικαιούχων Εκμετάλλευσης & Μισθωτών Περιπτέρων Νομού Ρεθύμνης
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γιώργος Πυροβολάκης 
τηλ 6948741453











Για την Ένωση Καταστημάτων Ψιλικών-Καπνοπωλών & Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Κώστας Ιακώβου
Τηλ 6947128628
e – mail : iakovou.kon@hotmail.com