Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Αξιότιμοι κύριοι/ες βουλευτές,
       Με το συνταγματικό μου δικαίωμα ως Έλληνας πολίτης, αλλά και ως επαγγελματίας πολλών ετών στο λιανεμπόριο καπνικών,σας απευθύνω αυτή την ύστατη στιγμή την  ανοιχτή επιστολή, ώστε να γίνει κατανοητό από όλους σας το βάρος της ιστορικής σας ευθύνης που έχει όλο Ελληνικό Κοινοβούλιο (συμπολίτευση και αντιπολίτευση) για τον κλάδο μας (περίπτερα –καπνοπωλεία) .
       

Είναι αποκλειστικά στην δική σας ευθύνη η επιβίωση ή ο αφανισμός 40.000 οικογενειών .

       Ο υποφαινόμενος δεν έχει σπουδάσει σε κανένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού ,ούτε έχει κανένα πτυχίο master. Έχει όμως πανεπιστημιακή μόρφωση και πολλά master από βιοπάλη ζωής από τα 13 του χρόνια.
       Αξιότιμοι κύριοι/ες βουλευτές....
       Είμαι σε θέση να γνωρίζω πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις σχετικά με ό,τι συμβαίνει στο κέντρο αποφάσεων αλλά και παρασκηνίου όλων των γεγονότων που έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο.
       Πολλοί από εσάς με γνωρίζετε και προσωπικά.
       Συμμετείχα σε όλες τις υπουργικές συσκέψεις που είχε συγκαλέσει ο υφυπουργός Οικονομικών κύριος Δημήτριος Κουσελάς με όλους τους συναλλασσόμενους  φορείς.
      Με παρρησία λόγου σας λέω τούτα:
      Ο υφυπουργός Οικονομικών κ.Δ.Κουσελάς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του συγκεκριμένου Υπουργείου :    
      Γνωρίζουν όλη την αλήθεια ,είναι οι μόνοι που ασχολήθηκαν πολύ σοβαρά ,έχουν δουλέψει πολλές ώρες για το συγκεκριμένο θέμα ,έχουν πλήρη εικόνα και όλα τα επίσημα έγγραφα –ντοκουμέντα για το τι πραγματικά συμβαίνει στο καπνικό ζήτημα (καπνοβιομηχανίες –δίκτυο).
     Ο υφυπουργός κ.Δ.Κουσελάς κάνοντας την υπέρβαση σε αυτή  την δύσκολη εποχή για το τόπο ,μείωσε τον αναλογικό φόρο 2% ,μόνο με την προΰπόθεση όλο αυτό το ποσοστό να περιέλθει στο λιανεμπόριο.
     Ήταν πράγματι μια πράξη ανδρείας.
    Μάρτυρας εκ μέρους του Ελληνικού κοινοβουλίου ήταν ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, κύριος Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος παρίστατο επί τετράωρο σε όλη την διαδικασία της διαβούλευσης.
     Όλος ο κλάδος του λιανεμπορίου τον ευχαριστεί για την πολύτιμη βοήθεια που μας έχει προσφέρει μέχρι τώρα.
     Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές,
     Όλοι  γνωρίζετε τα γεγονότα:
     Στην κύρια σχετική επερώτηση που κατέθεσε ως εισηγητής ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κύριος Θεόδωρος Καράογλου,δεν θεσμοθετήθηκε ποσοστό για το λιανεμπόριο,δεν ικανοποιήθηκε τότε το αίτημα μας.
      Αν ανατρέξει κανείς στα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης ,θα διαβάσει ότι για πρώτη φορά σύσσωμο το Ελληνικό κοινοβούλιο (συμπολίτευση και αντιπολίτευση) απαιτούσε λύση υπέρ των περιπτερούχων εδώ και τώρα.
      Λόγω πιέσεων που όλοι μας καταλαβαίνουμε από ποια κυκλώματα προέρχονται,αναβλήθηκε για λίγους μήνες η κατοχύρωση θεσμοθετημένου ποσοστού υπέρ του λιανεμπορίου καπνικών.
     Ο υφυπουργός Οικονομικών κ.Δ.Κουσελάς τελικώς κράτησε την υπόσχεση του και εισηγείται σήμερα την θεσμοθέτηση ποσοστών δικτύου.
      Είναι προς τιμήν του ,διότι το « δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».
      Σήμερα που γράφεται αυτή η ανοιχτή επιστολή ,υπάρχει λόγος και αιτία...Στις επόμενες μέρες  ,συζητείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής η επίμαχη παράγραφος (άρθρο 47 ,παράγραφος 6).
      Αυτή την ώρα συμβαίνουν τα εξής: 
      Υπάρχει μεγάλος “ντόρος” από διάφορες συντεχνίες και άνομα συμφέροντα, που χρόνια τώρα ποδηγετούν τον κλάδο  του λιανεμπορίου καπνικών και επιχειρούν την ύστατη στιγμή να αφαιρέσουν την συγκεκριμένη παράγραφο.
      Έξω στην “πιάτσα” του συγκεκριμένου κλάδου ,συμβαίνουν σημεία και τέρατα.Οι εκβιασμοί παίρνουν και δίνουν .Τα τηλέφωνα και οι πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις έχουν πάρει φωτιά.
      Έχουν επιστρατεύσει όλο τον μηχανισμό τους με στημένα άρθρα στα Μ.Μ.Ε. ,ξεθάψανε ακόμη και τον “ηθικό αυτουργό” κ. Μάνο ,να κάνει δηλώσεις ...ότι τάχα η επικείμενη τροπολογία είναι αντίθετη με την Ευρωπαΐκή νομοθεσία !!!
      Το θράσος και τα ψέματα του κυρίου Μάνου είναι απύθμενα, όπως και οι πράξεις του.Αν ανατρέξει κανείς στην αιτιολογική έκθεση της Βουλής εκείνης της εποχής για την κατάργηση του θεσμοθετημένου ποσοστού λιανεμπορίου ,θα διαπιστώσει πως ήταν μια καθαρά πολιτική απόφαση. 
      Εμείς ως κλάδος λιανεμπορίου καπνικών, δεν έχουμε αυτές τις δυνάμεις ,ούτε τους μηχανισμούς ,ούτε την οικονομική ευμάρεια που έχουν οι συγκεκριμένες συντεχνίες.Παλεύουμε για το δίκιο μας μόνο με την ψυχή μας και θέλω να απευθύνω ένα ερώτημα προς όλους εσάς τους εκπροσώπους του Ελληνικού λαού:
      ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΘΕΤΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΑΣ κ.κ.ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ;(Γιώργος Παπακωνσταντίνου ,Γιάννης Ραγκούσης ,Ευάγγελος Βενιζέλος ,Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,Χάρης Καστανίδης,Χάρης Παμπούκης)
      Σας ικετεύουμε να μην υποχωρήσετε στην απόφαση σας ,να μην αλλάξετε τίποτα από το ποσοστό του λιανεμπορίου και αν ζητούν οι χονδρέμποροι κάτι παραπάνω ,να το δώσετε από τo μερίδιo των καπνοβιομηχανιών.
      Κλείνοντας την επιστολή μου και απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό της χώρας, σε όλους τους αρχηγούς και την γενική γραμματέα των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και ειδικότερα στους 300 της Βουλής,
      Τους καλώ: Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να γράψουν ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ –ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ.
     Αξιότιμοι κύριοι/ες βουλευτές ,
     Όταν εσείς συναλλάσσεστε καθημερινά με τα περίπτερα,θέλετε να εισπράττετε ένα χαμόγελο και ένα μεγάλο ευχαριστώ από ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν πάνω από 18 ώρες την ημέρα,ως “εισπράκτορες” του Ελληνικού Δημοσίου.
     Θωρακίστε νομικά το περίπτερο, σώστε την κουλτούρα και τον πολιτισμό της πατρίδος μας.
     
      Μετά τιμής,
    






Γεώργιος Δούκας

 
ΠΗΓΗ:synpeka.blogspot.com

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σωματείο Ενοικιαστών Περιπτέρων Ν. Θεσσαλονίκης, αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις και τις επικείμενες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της κερδοφορίας μας στα καπνικά προϊόντα, επισημαίνει τα εξής:
Η απόφαση αυτή, που αφορά τη θεσμοθέτηση επί της αποφορολογημένης αξίας, είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, δεν θα είναι αρκετό αν δεν υποστηριχτεί και από άλλα συμπληρωματικά μέτρα που θα θωρακίζουν και θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του κλάδου μας.
Τέτοια μέτρα είναι:
1)    η πλήρης νομική κατοχύρωσή της και η στενή παρακολούθηση από τις αρμόδιες αρχές ως προς την απαρέγκλιτη υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης.
2)    ο σαφής ορισμός της προμήθειας της λιανικής ως ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ.
3)    η δυνατότητα περαιτέρω διαπραγμάτευσης για τη βελτίωση της θέσης μας.   
4)    η άμεση υλοποίηση της απόφασης με αναδρομική ισχύ, ώστε να αποφευχθούν «παιχνίδια» εις βάρος μας όπως έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν.
Ελπίζοντας στην άμεση ψήφιση της συγκεκριμένης απόφασης, την καλοσωρίζουμε και αναμένουμε και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση.  


Με εκτίμηση

                  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
              ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                        ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ










ΑΛΚΜΗΝΗΣ 24& ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ     
                                             Τ.Κ. 54249 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περιπτερούχοι Σοκ στην αγορά των τσιγάρων

Ευθεία παρέμβαση στην εφοδιαστική αλυσίδα των καπνικών προϊόντων επιχειρεί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ο υπουργός οικονομίας κ. Γ. Παπακωνταντίνου αφού καθορίζει με σχετική διάταξη τα περιθώρια κέρδους των χονδρεμπόρων και των περιπτερούχων. Πρόκειται για διάταξη που είχε καταργήσει ο κ. Στέφανος Μάνος το 1992 σε μια προσπάθεια αυτορύθμισης της συγκεκριμένης αγοράς.
Σύμφωνα με τη νέα διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο «Το κατώτατο όριο προμήθειας των εμπόρων χονδρικής και λιανικής πώλησης των καπνοβιομηχανικών προϊόντων ορίζεται στο 8,3% και 31,3% αντίστοιχα επί της τιμής λιανικής τους προ φόρων. Η ισχύς της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου αρχίζει από 1/1/2011».
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η παρέμβαση αυτή «κλείνει» τα δύο επαγγέλματα σε αντίθεση με τις επιταγές της τρόικας αλλά και της κοινωνίας για απελευθέρωση μιας σειράςεπαγγελμάτων. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κ. Στ. Μάνου στο Βήμα FM: «η διάταξη δεν είναι μόνο αντίθετη με την εκφρασμένη πολιτική της κυβέρνησης αλλά αντιβαίνει και το κοινοτικό δίκαιο πρέπει να αποσυρθεί. Πρέπει ο υπουργός να αναζητήσει τον κρατικό παράγοντα που φύτεψε τη διάταξη στο νομοσχέδιο και να τον τιμωρήσει παραδειγματικά». Επίσης, δεν λύνει επί της ουσίας το πρόβλημα με τα καπνικά προϊόντα αφού η ρίζα του προβλήματος για την χαμηλή κατανάλωση είναι το ύψος της φορολογίας που αντιστοιχεί περίπου στο 83% της τιμής ενός πακέτουκαι όχι στα περιθώρια κέρδους των εμπλεκομένων φορέων».
Οι ίδιοι παράγοντες ερμηνεύουντην πρωτοβουλία Παπακωνσταντίνου ως μια προσπάθεια ικανοποίησης των αιτημάτων των περιπτερούχων που διαμαρτύρονται για τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους, λόγω της υψηλής φορολογίας και της οικονομικής κρίσης. Με την παραπάνω διάταξη ο υπουργός βελτιώνει τα περιθώρια κέρδους των περιπτεράδων (π.χ. σε ένα πακέτο ακριβών τσιγάρων το καθαρό κέρδος του περιπτερά από 19,5 σεντς ανεβαίνει στα 23 σεντς). Αυτό όμως δεν γίνεται «αναίμακτα» αφού τα περιθώρια κέρδους των περιπτεράδων ενισχύονται εις βάρος των χονδρεμπόρων αφού τα περιθώρια των καπνοβιομηχανιών μένουν αμετάβλητα.
Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά γνώστες του κλάδου με περιθώριο 8,3% ο χονδρέμπορος απειλείται με λουκέτο καθώς έχει υψηλά κόστη να αντιμετωπίσει όπως αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, φορτηγά, υπαλλήλους κ.α. σε αντίθεση με τον λιανέμπορα που απλώς πουλάει το προϊόν.
Το «μυστικό» στην παραπάνω πρωτοβουλία ήταν ο αριθμός των χονδρεμπόρων που δεν ξεπερνούν τους 500 - 600 σε όλη την χώρα σε αντίθεση με τους περίπου 35.000 περιπτερούχους που απειλούσαν με απεργίες πείνας αν δεν βελτιωνόταν το εισόδημά τους.
Η ένσταση όμως γενικότερα με τη συγκεκριμένη διάταξη δεν είναι ότι θίγεται ένας κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα πισωγύρισμα αφού το κράτος επιχειρεί να καθορίσει με αυθαίρετο τρόπο την λειτουργία ενός κλάδου.
Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2011 το υπουργείο αύξησε τον πάγιο φόρο στα τσιγάρα και μείωσε τον αναλογικό, κίνηση που θεωρήθηκε πως βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς έτσι δεν θα υπήρχε εξάρτηση των εσόδων του κράτους από την τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών. Το 2010 το κράτος είχε προϋπολογίσει 1,050 δισ. ευρώ από το φόρο στα τσιγάρα αλλάεισέπραξε μόλις 350 εκατ. ευρώ αφού προχώρησε σε τρεις διαδοχικές αυξήσεις της φορολογίας καπνού εντός του έτους, χώρια την αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 23% με αποτέλεσμα οι καπνιστές να στραφούν στα φθηνά τσιγάρα που όμως αποδίδουν και χαμηλότερο φόρο.

ΠΗΓΗ:www.tovima.gr

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΚΑΠΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ

Κατώτατο όριο προμήθειας των εμπόρων χονδρικής και λιανικής πώλησης των
καπνοβιομηχανικών προϊόντων, ορίζεται σε 8,3% και 31,3% αντίστοιχα επί της
τιμής λιανικής τους προ φόρων.αρχίζει από 1.1.2011.





ΠΗΓΗ:peripterouhos.blogspot.com:

Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ???

http://www.faretra.gr/images/1_auqg9.jpgΕνα νέο πρόγραμμα επενδύσεων και οικονομικής επέκτασης επιχειρήσεων, το λεγόμενο Jeremie, εγκαινιάζεται από την Τετάρτη 23/02. Παρέχονται δάνεια σε μικρομεσαίους έως και 100.000 ευρώ και επιτόκιο στο 3%. Συνολική χρηματοδότηση 120 εκατομμύρια ευρώ. Διαβάστε τους όρους παροχής δανείων
Δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για επενδύσεις και επέκταση της δραστηριότητάς τους, με επιτόκια που ξεκινούν κάτω και από 3 %, θα δίνουν από αύριο η Εθνική και η Alpha Bank στο πλαίσιο του πρώτου από τα τρία συνολικά προγράμματα της πρωτοβουλίας Jeremie που αρχίζει να εφαρμόζεται στη χώρα μας.
Τα νέα προγράμματα παρουσίασαν την Τρίτη το απόγευμα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοίδης και ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων κ. Richard Pelly, σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
*Το πρόγραμμα που τρέχει από την Τετάρτη 23/02 έχει συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ από τα οποία 60 εκατ. προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 60 από τις δύο τράπεζες, που επελέγησαν μετά από διαγωνισμό.
Απευθύνεται σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 50 άτομα, υπό ίδρυση ή νεοιδρυθείσες (δηλαδή να μην λειτουργούν περισσότερο από τρία χρόνια).
Η περίοδος αποπληρωμής είναι 36 - 72 μήνες, θα συμπεριλαμβάνει και περίοδο χάριτος ενώ μειωμένες θα είναι και οι εξασφαλίσεις που θα ζητούν οι τράπεζες.
*Για το δεύτερο πρόγραμμα, που υπολογίζεται να ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός επιλογής των τραπεζών. Θα έχει προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και θα παρέχει δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις όλων των τομέων οικονομικής δραστηριότητας.
*Για το τρίτο πρόγραμμα δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα έχει προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ και θα παρέχει δάνεια μέχρι 500.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα για επενδύσεις στους τομείς πληροφορικής και επικοινωνιών ή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς για επενδύσεις στην ανάπτυξη και την καινοτομία.

ΠΗΓΗ:www.faretra.gr:

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΛΥΣΗ

Η διαπραγμάτευση - διεκδίκηση από τις εταιρείες καπνικών προϊόντων, είναι μονόδρομος για την επαναφορά της κερδοφορίας μας.
Παρά των όσων γράφονται, λέγονται, διαδίδονται από τους μπροστάρηδες και μάλιστα μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, φαίνεται να μην γνωρίζουν ή έντεχνα να μην θέλουν να δούνε την αλήθεια “κατάματα”.
Είναι δυνατόν μετά από ενάμιση χρόνο τριβής με το καπνικό να μην έχουμε πλέον ξεκάθαρη θέση ως προς τη δυνατή λύση?
Έχετε ακούσει κανέναν μπροστάρη να θέλει να διεκδικήσει από τις εταιρείες? Γιατί??? Τυχαίο???
Οι εταιρείες το 2009-2010 είχαν από 57% έως 59% κερδοφορία επί της αποφορολογημένης αξίας και μετά των δικό μας αγώνα για τη μείωση της φορολογίας, αντί να αναγνωρίσουν τον αγώνα μας αυτό εμπράκτως, έσπευσαν να ανεβάζουν την κερδοφορία τους στο 60% επί της αποφορολογημένης!!!  
Επιβάλλεται σύσσωμος ο κλάδος να στραφεί στην διεκδίκηση από τις εταιρείες για να ανακτήσουμε την χαμένη κερδοφορία και την αξιοπρέπειά μας. 

ΠΗΓΗ:www.blogger.com

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Καπνοβιομηχανία: Στα άκρα η αντιπαράθεση με τα περίπτερα Για παράνομη ενέργεια κάνουν λόγο οι καπνοβιομηχανίες, και καλούν την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα

Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.gr

«Με τα όπλα ανά χείρας» παραμένουν οι περιπτεριούχοι, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να φθάσουν στα άκρα την κόντρα τους με τις καπνοβιομηχανίες, προκειμένου ν<b>Καπνοβιομηχανία:</b> Στα άκρα η αντιπαράθεση με τα περίπτερα   α λάβουν καλύτερα περιθώρια κέρδους από την πώληση καπνικών προϊόντων. Έτσι, μετά τους περιπτεριούχους της Κρήτης, και οι περιπτεριούχοι της Μακεδονίας σχεδιάζουν να αυξήσουν την τιμή πώλησης των τσιγάρων από 0,10 ευρώ έως 0,20 ευρώ ανά πακέτο, με τρόπο νόμιμο, ο οποίος δεν θα επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης.
Στο πλαίσιο αυτό, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Καταστημάτων Ψιλικών - Καπνοπωλών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας θα συνεδριάσει αύριο παρουσία νομικών συμβούλων, αναζητώντας τη χρυσή τομή ώστε η αύξηση των 0,10 ευρώ έως 0,20 ευρώ να είναι συμβατή με τους νόμους. Αυτό, όπως εξηγεί στην «Η» ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Ψιλικών - Καπνοπωλών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου γίνεται «για να προλάβουμε φαινόμενα ανάλογα με αυτά που συνέβησαν στην Κρήτη την περασμένη εβδομάδα, όπου μετά την παρέμβαση του ΣΔΟΕ οι περιπτεριούχοι του νησιού υποχρεώθηκαν να αποσύρουν την αύξηση των 0,10 ευρώ στο πακέτο».
Και προσθέτει πως «οι παραπάνω κινήσεις είναι αναγκαίες καθώς ο κλάδος των περιπτεριούχων αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης λόγω της δραματικής κάμψης στην κατανάλωση». Οι περιπτεριούχοι της Αττικής και άλλων περιοχών της Ελλάδας, αν και δηλώνουν αλληλέγγυοι στον αγώνα των συναδέλφων τους, επιλέγουν προς το παρόν να κρατήσουν ηπιότερη στάση, τονίζοντας πως οι όποιες ενέργειες θα πρέπει να κινούνται εντός της νομιμότητας. Και αυτό για να μην υποστούν τις συνέπειες του νόμου, οι οποίες μπορεί να είναι δυσβάσταχτες.
Αντιδράσεις 
Από την άλλη πλευρά, έντονες είναι οι αντιδράσεις της καπνοβιομηχανίας, υποστηρίζοντας πως οι επιχειρούμενες αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων είναι παράνομες και πέρα από κάθε λογική. Επιπλέον, καλούν την κυβέρνηση να λάβει και αυτή τη φορά τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης. Η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως «παρακολουθεί με αγωνία το ισχυρό πλήγμα που επέφερε στη συνολική εφοδιαστική αλυσίδα η υπέρμετρη και πρωτοφανής φορολογία στα καπνικά προϊόντα, ωστόσο δεν θα μπορούσε ποτέ να συμφωνήσει με πρακτικές, οι οποίες αντιβαίνουν στη κείμενη νομοθεσία».
Σε ανάλογο μήκος και ο διευθύνων σύμβουλος της Καπνοβιομηχανίας Καρέλιας, Ανδρέας Καρέλιας, ο οποίος μιλώντας στην «Η» σημειώνει πως σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, την τιμή στα καπνικά την καθορίζουν οι βιομηχανίες και επί της τιμής αυτής, το κράτος επιβάλλει τους φόρους. Κανένας άλλος δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη διαμόρφωση των τιμών».
Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση τσιγάρων συνεχίζει να υποχωρεί με δραματικούς ρυθμούς, οι οποίοι αγγίζουν το 20%. Παράγοντες της αγοράς, αναφέρουν πως η κάμψη, εκτός από την οικονομική κρίση και την αύξηση στην τιμή πώλησης των τσιγάρων λόγω της υπέρμετρης φορολόγησης, επιτείνεται από την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους.
Ρύθμιση για τη φορολογία στα τσιγάρα
Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τη φορολογία στα τσιγάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, καθορίζει ποσοστό κέρδους 60,4% για τις καπνοβιομηχανίες, 8,3% για τους χονδρέμπορους και 31,3% για τους λιανοπωλητές στην αποφορολογημένη αξία των τσιγάρων. Έτσι, για κάθε πακέτο αξίας 4 ευρώ, (μετά την αφαίρεση των 3,25 ευρώ φορολογίας που θα πηγαίνουν στα ταμεία του Κράτους), τα 0,45 ευρώ καταλήγουν στην καπνοβιομηχανία, τα 0,07 ευρώ στους χονδρέμπορους και τα 0,23 ευρώ στους λιανοπωλητές.
Κύκλοι της καπνοβιομηχανίας δηλώνουν πως ο καθορισμός ποσοστών κέρδους, όχι μόνο δεν συνάδει με τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας, αλλά θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στη λειτουργία της αγοράς. «Οι χονδρέμποροι με αυτά τα περιθώρια κέρδους θα οδηγηθούν στον αφανισμό, συμπαρασύροντας μαζί τους χιλιάδες περίπτερα», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος καπνοβιομηχανίας. Ο κ. Ιακώβου θεωρεί πως οι καπνοβιομηχανίες θα πρέπει να υπολογίσουν στα κόστη τους και τη βιωσιμότητα των περιπτεριούχων, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα προώθησης των καπνικών προϊόντων.

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Σωματείο Μακεδονίας - Να νομοθετηθεί 8,2% ως ελάχιστη κερδοφορία στα τσιγάρα

Η ιστορία του περιπτέρου στην Ελλάδα ξεκινά από το 1912 δίνοντας η πολιτεία Άδειες εκμετάλλευσης περιπτέρου στους αναπήρους πολέμου φροντίζοντας έτσι την επιβίωση τους.

Από τότε έως σήμερα μαζί με τα περίπτερα δημιουργήθηκαν και τα

καταστήματα ψιλικών και από κοινού ακολουθώντας τις ανάγκες τις κάθε εποχής κατατάσσονται πλέον στις υγιής επιχειρήσεις και απασχολούν σήμερα πάνω από 100.000 εργαζόμενους.

Ως επαγγελματίες πλέον γεννήθηκε και η ανάγκη ίδρυσης κάποιων λιγοστών σωματίων , όπου μέχρι και σήμερα παραμένουν σχεδόν ανενεργά.

Από τις αρχές του 2010 και έπειτα από την καταστροφική μείωση τις κερδοφορίας στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας και κυρίως στα καπνικά προϊόντα ,άρχισαν να δραστηριοποιούνται στον χώρο 30 νέα σωματεία και παραγκωνίζοντας στο έπακρο όλα τα παρασιτικά υποκείμενα που

όπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχουν σε κάθε κλάδο, και προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας ζωντανές.

Με πολλές δυσκολίες λοιπόν και συνυπολογίζοντας πολλή σοβαρά τον πόλεμο που δεχόμαστε από έξω αλλά και [εκ των έσο] εχθρούς δίνουμε καθημερινά μάχες προς όλα τα μέτωπα.

Επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, απαιτούμαι πλέον

από τον αρμόδιο υπουργό να ακούσει την κραυγή τις απόγνωσης του μεγαλυτέρου αριθμού των επαγγελματιών του κλάδου μας ,και να νομοθετήσει το 8,2% ως ελάχιστη κερδοφορία στα τσιγάρα που έχει κλαπεί από τα ταμεία μας από τις αρχές του 2010.Η εξαθλίωση πλέον έχει μετατραπεί σε οργή.

Η μέρες που περνάμε προστάζουν το κράτος πρόνοια να δει μόνο το κοινωνικό πρόσωπο του κάθε επαγγελματία και να πράξει άμεσα τα πρέποντα και οφειλόμενα για την βιωσιμότητα του κλάδου μας.

Με την νομοθετημένη κατοχύρωση 8,2% ελάχιστης προμήθειας στο εμπορικό δίκτυο θα δώσετε αμέσως κίνητρο στο λιανεμπόριο αλλά και στο χονδρεμπόριο να επιδείξουν περισσότερο επαγγελματισμό και έντονη δραστηριοποίηση για τα καπνικά προϊόντα που το τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν παραγκωνιστεί. Επιπλέον θα υπάρξει άμεσα είσπραξη φορολογικών εσόδων λόγω επανατοποθέτησης των καπνικών προϊόντων στα σημεία λιανικής πώλησης που το τελευταίο οκτάμηνο προμηθεύονται μόνο τα σήματα και τις ποσότητες πακέτων που αναζητούν οι τακτικοί πελάτες τους. Αναμένουμε και επιφυλασόμεθα προς πάσα κατεύθυνση μετά το πέρας του υπουργικού συμβούλιου

ΠΗΓΗ:http://www.greekkiosk.gr