Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Τρίτη 26 Οκτωβρίου στο Υπουργείο Οικονομικών για το καπνικό.

Στη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών η οποία είχε διάρκεια τρεις ώρες συνέβησαν επιγραμματικά τα κάτωθι:
1. Η Ε.Σ.Κ.Ε. διατήρησε τις ίδιες θέσεις με την προηγούμενη φορά, αντίθετη δηλαδή στη θεσμοθέτηση αλλά και στην κατάθεση εγγρά...φου εκ μέρους της γιατί δεν μπορεί να γίνει θεσμοθέτηση για τα περίπτερα.
2. Σ.Ε.Κ. & ΚΑΡΕΛΙΑΣ διατήρησαν τις ίδιες θέσεις με την προηγούμενη φορά και υποστήριξαν τη θεσμοθέτηση για τα περίπτερα στην αποφορολογημένη αξία.
3. Οι Χονδρέμποροι υποστήριξαν τη θεσμοθέτηση για τα περίπτερα αλλά και για τους ίδιους.
4. Οι Λιανοπωλητές σύσσωμοι υποστήριξαν τη θεσμοθέτηση ποσοστού 8% για τα περίπτερα.
5. Ο Υπουργός δήλωσε πως μέσα σε 10 μέρες οι δύο πλευρές των καπνοβιομηχανιών θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει για τη φορολογική κλίμακα, διαφορετικά θα καταθέσει σχέδιο φορολογίας καπνικών από μόνος του χωρίς καμία ανακοίνωση. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΑΝΟΠΩΛΗΤΕΣ ΕΙΠΕ : ΡΗΤΑ ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΩ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ & ΒΙΩΣΙΜΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΠΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 25/11/2010

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ 22-26/10/2010(ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟ ΚΩΣΤΑ ΚΩΓΙΑ)



ΟΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΚΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22-10-2010

ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 5/4/12.10.2010 επίκαιρη επερώτηση 36 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ. Θεοδώρου Καράογλου, Αλεξάνδρου Δερμεντζόπουλου, Μιχαήλ Μπεκίρη, Θεόφιλου Λεονταρίδη, Σταύρου Καλαφάτη, Ιωάννη Βρούτση, Μιχαήλ Χακλίδη, Ιωάννη Ανδριανού Μαργαρίτη Τζίμα, Αναστασίου Καριπίδη, Χρήστου Ζώη και άλλων προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τα προβλήματα των επιχειρήσεων μικρής λιανικής εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.
Το λόγο έχει ο πρώτος επερωτών Βουλευτής, ο συνάδελφος κ. Θεόδωρος Καράογλου, για δέκα λεπτά.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η επιθετική και ανηλεής πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει τελειωμό. Δεν φαίνεται να έχει τελειωμό η αναλγησία και η σκληρότητα που επιδεικνύει η σοσιαλιστική, κατά τα άλλα, κυβέρνηση, καθώς στο στόχαστρό της έχει βάλει όλες ανεξαιρέτως τις επαγγελματικές κατηγορίες των Ελλήνων πολιτών. Η πολιτική του «πρώτα ο πολίτης», η οποία μετουσιώθηκε σε πολιτική του μνημονίου, πλήττει όλους τους πολίτες αδιακρίτως, τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς, τους μικρομεσαίους.
Κύριε Υπουργέ, δεν σας έφθαναν τα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα που λάβατε, δεν σας έφθανε η μείωση των εισοδημάτων του ελληνικού λαού, δεν σας έφθανε η υποβάθμιση στην οποία οδηγήσατε τη χώρα μας, δεν σας έφθαναν όλα αυτά, επιχειρείτε τώρα, πάλι με την ανάλγητη πολιτική που ακολουθείτε, να δημιουργήσετε μία έκρυθμη κατάσταση μέσα στην κοινωνία. Επιχειρείτε να πλήξετε για μία ακόμη φορά τα εισοδήματα συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών, επιχειρείτε να φανερώσετε για πολλοστή φορά τον αληθινό σας εαυτό, επιχειρείτε και πάλι να παραπλανήσετε τον ελληνικό λαό, τους Έλληνες πολίτες, αυτούς που έκαναν το λάθος και εμπιστεύτηκαν την τύχη τους σε σας.
(ML)
(2RG)
Με άλλα λόγια επιχειρείτε –και αυτή τη φορά είμαι βέβαιος ότι θα το καταφέρετε- να πετύχετε την καταδίκη από τον ελληνικό λαό με την ψήφο του, ξεκινώντας από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και να υποστείτε τις συνέπειες της δεινής πολιτικής που ακολουθείτε και να ξαναβρεθείτε και πάλι στην αντιπολίτευση.
Εμείς, η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς, δηλώνουμε παρόντες. Είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση στην οποία εσείς την οδηγήσατε. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ξανά την ελπίδα στους Έλληνες πολίτες. Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, με ελληνική Κυβέρνηση και όχι με Κυβέρνηση μνημονίου, όπως είναι η δική σας.
Έρχομαι τώρα στη συγκεκριμένη επερώτηση. Η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική έχει οδηγήσει τους Έλληνες πολίτες, στην πλειονότητά τους, σε δραματική οικονομική κατάσταση. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα είναι και οι επιχειρηματίες των επιχειρήσεων μικρής λιανικής. Και αναφέρομαι στα περίπτερα, στα καταστήματα με τα ψιλικά είδη και στα μίνι μάρκετ, η βιωσιμότητα των οποίων έχει οδηγηθεί σε ακραία σημεία, με πολλαπλές επιπτώσεις, τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία.
Αγαπητοί συνάδελφοι, όλοι μας συναντούμε στις γειτονιές μας περίπτερα ή καταστήματα ψιλικών ειδών ή ακόμη και μίνι μάρκετ. Αποτελούν ίσως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η πολιτική, όμως, που ακολουθεί η συγκεκριμένη Κυβέρνηση έχει οδηγήσει τις επιχειρήσεις μικρής λιανικής σε αφανισμό, με αποτέλεσμα διακόσιες πενήντα χιλιάδες περίπου εργαζόμενοι και επαγγελματίες να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο.
Κύριε Υπουργέ, το οικονομικό επιτελείο αυτής της Κυβέρνησης –και λυπάμαι που το λέω- δεν έχει αντιληφθεί ακόμη την προσφορά αυτών των επιχειρήσεων στην αγορά και στην εθνική οικονομία. Με τις απανωτές αυξήσεις των ειδικών φόρων για τα τσιγάρα οδηγείτε τις επιχειρήσεις μικρής λιανικής σε λουκέτο. Τα στοιχεία είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Πληροφορίες λένε ότι σε πανελλήνιο επίπεδο τουλάχιστον χίλια πεντακόσια περίπτερα έχουν κλείσει ήδη.
Θα αναφερθώ, όμως, σε ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα που το γνωρίζω πάρα πολύ καλά. Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στη Θεσσαλονίκη, μέχρι σήμερα τουλάχιστον διακόσιοι περιπτερούχοι αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στα περίπτερά τους εξαιτίας της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών που έχουν ως αποτέλεσμα από τη μια μεγάλη μείωση των κερδών τους και από την άλλη σημαντική πτώση του τζίρου τους, με συνέπεια να αναγκάζονται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι περιπτερούχοι έχουν φθάσει σε αδιέξοδο, αφού αναγκάζονται να δουλεύουν δεκαπέντε έως και είκοσι ώρες ημερησίως έτσι ώστε να ανταποκριθούν στα πάγια έξοδά τους, ενοίκιο περιπτέρου, ΤΕΒΕ, λογαριασμοί, μη έχοντας όμως, δυστυχώς, κάποιο κέρδος γι’ αυτούς.
Συγκεκριμένα, από τις αρχές του 2010 άρχισε σταδιακά τη μείωση του τζίρου στα τσιγάρα, που σήμερα έφθασε ή και ξεπέρασε το 20%. Η υψηλή φορολογία μείωσε την κερδοφορία στα ψιλικά και τα περίπτερα στο 60%.
Για να γίνει αυτό αντιληπτό σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Εάν υποθέσουμε ότι το 2009 ένα πακέτο τσιγάρων πωλούνταν προς 3,20 ευρώ, από αυτά τα 2,34 ευρώ ήταν φόροι, δηλαδή, το 73% και από τα υπόλοιπα 0,86 λεπτά τα 0,52 πήγαιναν στη καπνοβιομηχανία, τα 0,08 λεπτά στον αντιπρόσωπο ή το χονδρέμπορο και τα 0,26 λεπτά στο περίπτερο ή το ψιλικατζίδικο. Σήμερα, το 2010, το ίδιο πακέτο τσιγάρων που τότε στοίχιζε 3,20 λεπτά, τώρα στοιχίζει 3,80 λεπτά. Από αυτά τα 3,21 είναι φόροι, δηλαδή, το 84,5% και από τα υπόλοιπα 0,59 λεπτά, τα 0,37 λεπτά πηγαίνουν στην καπνοβιομηχανία, τα 0,10 λεπτά στον αντιπρόσωπο ή τον χονδρέμπορο και μόλις τα 0,12 λεπτά πηγαίνουν στο περίπτερο ή στο ψιλικατζίδικο. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η υψηλή φορολογία μείωσε την κερδοφορία στα ψιλικά και τα περίπτερα κατά 60%.
Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί καταναλωτές να στραφούν σε φθηνότερες επιλογές νόμιμες και μη. Η δυσχερής θέση στην οποία περιήλθαν οι επιχειρήσεις μικρής λιανικής είναι εμφανής, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα έσοδα αυτών των επιχειρήσεων προέρχονται σε ποσοστό που φθάνει το 80% από την πώληση καπνικών προϊόντων.
(SS)
(2ML)
Με τις απανωτές και υπέρμετρες αυξήσεις στην φορολογία των τσιγάρων από την αρχή του έτους έως και σήμερα, οι επιχειρήσεις αυτές στενάζουν και οδηγούνται σε λουκέτα.
Κύριε Υπουργέ, δεν θα αναφερθώ εκτενώς στις συνέπειες στην αγορά που επιφέρει η πολιτική σας, αλλά επιτρέψτε μου εν συντομία να παραθέσω τα εξής. Η σημαντική αύξηση στις τιμές των τσιγάρων με τη μεγαλύτερη ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα την έκρηξη του παράνομου εμπορίου και τη στροφή των καταναλωτών σε φτηνά τσιγάρα και σε καπνό για στριφτά τσιγάρα. Σχετική μάλιστα έρευνα κατέδειξε ότι ποσοστό 12% των περιπτερούχων τους τελευταίους μήνες τους έχουν προσεγγίσει άτομα συχνότερα από ό,τι στο παρελθόν για να τους προωθήσουν λαθραία, παράνομα τσιγάρα.
Συνέπεια των παραπάνω θα είναι η μείωση της συνολικής αξίας της αγοράς η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει σημαντική μείωση στην κερδοφορία της βιομηχανίας και του εμπορίου και ως εκ τούτου το ισχυρό πλήγμα στα δημόσια έσοδα θα είναι ανεπανόρθωτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κράτος χάνει 160.000.000 ευρώ για κάθε ένα δισεκατομμύριο τσιγάρα, που χάνονται από τη νόμιμη αγορά και 55.000.000 ευρώ για κάθε ένα δισεκατομμύριο ακριβά και δημοφιλή τσιγάρα, που υποκαθίστανται από φτηνά τσιγάρα.
Αγαπητοί συνάδελφοι, αντιλαμβανόμαστε όλοι μέσα σε αυτήν την Αίθουσα την κρίσιμη περίοδο που περνάει η χώρα μας. Οφείλει όμως η Κυβέρνηση να αντιληφθεί τη θηλιά που βάζει στις επιχειρήσεις μικρής λιανικής και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί τον κλάδο αυτό.
Κύριε Υπουργέ, οι περιπτερούχοι, τα ψιλικά, τα μίνι μάρκετ δεν ζητούν ελεημοσύνη. Ζητούν δικαιοσύνη, ζητούν αξιοπρεπείς συνθήκες, ζητούν κίνητρα και στήριξη για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Επιτέλους, σταματήστε να επιτίθεστε με την ανάλγητη πολιτική σας σε κάθε επαγγελματική και κοινωνική ομάδα. Σταματήστε να σφυρίζετε αδιάκοπα μπροστά στα προβλήματα αυτά και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και προχωρήστε σε μια τολμηρή πολιτική, που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών και κατά συνέπεια, την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της αγοράς. Ο συγκεκριμένος κλάδος και τα άτομα που τον απαρτίζουν ούτε μεγιστάνες είναι, ούτε εγκληματίες. Πρόκειται για απλούς καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου που επί εικοσιτετραώρου βάσης εργάζονται κάτω από σκληρές και πολλές φορές επικίνδυνες συνθήκες, για να βγάλουν το μεροκάματό τους, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις.
Η ζοφερή όμως κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από τη δική σας πολιτική, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. Η πολιτική σας το μόνο που κατορθώνει είναι να υποβαθμίζει το συγκεκριμένο κλάδο, να τον διαλύει και να οδηγεί στην ανεργία διακόσιες πενήντα χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους στον κλάδο αυτό. Σταματήστε, λοιπόν, αυτόν τον κατήφορο. Προχωρήστε και ολοκληρώστε το συντομότερο δυνατόν τη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και καταθέστε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων μικρής λιανικής.
Είναι στιγμή, κύριοι της Κυβέρνησης, παρόλο που δεν το έχετε πράξει ως τώρα, να αναλογιστείτε την ανάσα που δίνουν οι επιχειρήσεις μικρής λιανικής στην εθνική μας οικονομία, αφού αποτελούν ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας μας. Θωρακίστε, λοιπόν, την λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων. Εξετάστε και επεξεργαστείτε τα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επανεξετάστε τον τρόπο φορολόγησης των τσιγάρων, έτσι ώστε να προκύπτουν περιθώρια κέρδους για τις επιχειρήσεις αυτές, συγχρόνως επιτυγχάνοντας και την αύξηση των κρατικών εσόδων. Εξετάστε το λογικό και δίκαιο, κατά την άποψή μας, αίτημα για θεσμοθέτηση του 8% ως ποσοστό κέρδους των καπνοβιομηχανικών προϊόντων των μικρών αυτών επιχειρήσεων και εξασφαλίστε τη βιωσιμότητά τους τόσο για την οικονομία μας, όσο και για την κοινωνία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, σε πέντε δευτερόλεπτα.
Εμείς η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψουμε ούτε τον αφανισμό των επιχειρήσεων αυτών, αλλά ούτε και την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από τα κρατικά ταμεία. Για πολλοστή φορά, εμείς σας δείχνουμε το δρόμο. Ακολουθήστε τον, έτσι ώστε και έσοδα για το δημόσιο κορβανά να εξοικονομήσετε αλλά και να συνεχίσει να υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη αυτών των μικρών επιχειρήσεων.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειρoκροτήματα απ ό την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Καράογλου, για τον χρόνο και την ομιλία σας.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ανακοινώσω στο Σώμα δυο αλλαγές Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων.
Από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό ορίζεται ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος στη συζήτηση της επερώτησης σχετικά με τα προβλήματα επιχειρήσεων μικρής λιανικής εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, ο Βουλευτής Α΄ Αθηνών, κ. Πλεύρης Αθανάσιος. Και από τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την ίδια επερώτηση ορίζεται Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο Βουλευτής, κ. Δημήτριος Παπαδημούλης.
(EP)
(2SS)
Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ κ. Γεώργιος Χαραλαμπόπουλος ζητεί άδεια ολιγοήμερης απουσίας στο εξωτερικό για τις 25 και 26 Οκτωβρίου.
Η Βουλή εγκρίνει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Υπουργεί σήμερα μαζί μας ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτριος Κουσελάς, ο οποίος φέτος θα υπουργεύσει και την ημέρα της γιορτής του. Θυμίζω στους συναδέλφους ότι δεν συμψηφίζεται ο χρόνος των δευτερολογιών.
Ο κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος έχει το λόγο για πέντε λεπτά.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, όταν υποβάλλαμε αυτή την επίκαιρη επερώτηση πριν από λίγο καιρό είχαμε βάλει σαν θέμα «Ασφυκτιούν οι επιχειρήσεις μικρής λιανικής εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής». Δυστυχώς από την κατάθεσή της μέχρι σήμερα με ταχύτατους ρυθμούς η ασφυξία έχει ήδη προκαλέσει «θανάτους» σε πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις. Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση επιδεινώνεται και ολοένα και περισσότερες από αυτές σβήνουν με τραγικά επακόλουθα και γι’ αυτούς και για την οικονομία.
Για να γίνει, όμως, πιο σαφές για τι ακριβώς μιλάμε, θα σας πω ότι πρόκειται για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται μέσα από τα περίπτερα κατά κύριο λόγο, τα καταστήματα ψιλικών, τα μίνι μάρκετ και άλλες παρεμφερείς μικροεπιχειρήσεις και αφορούν περίπου διακόσιες πενήντα χιλιάδες εργαζόμενους.
Από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα μια σειρά πολιτικές που έχουν σχέση πρώτον με την υψηλή φορολογία στα προϊόντα καπνού, δεύτερον στην εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και τρίτον για τη γενικότερη συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος, όλα αυτά τα παραπάνω σε συνδυασμό με την περικοπή των μισθών και των συντάξεων, όσο και με τη μείωση του οικονομικού διαθέσιμου και της αγοραστικής δύναμης των πολιτών λόγω αύξησης πληθωρισμού και Φ.Π.Α., έχουν οδηγήσει το σύνολο των επαγγελματιών, αλλά και ειδικότερα των συγκεκριμένων επιχειρηματιών σε τραγική ύφεση και οικονομικό αδιέξοδο.
Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης είναι ανυπολόγιστες, κύριοι συνάδελφοι, και για το δημόσιο, αλλά και για τους ίδιους. Για το δημόσιο ακούσαμε και πριν από λίγο από τον προλαλήσαντα ότι έχουμε απώλεια εσόδων περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ για ένα δισεκατομμύριο τσιγάρα που χάνονται από τη νόμιμη αγορά και 55 εκατομμύρια ευρώ για ένα εκατομμύριο από τα ακριβά και πιο δημοφιλή τσιγάρα, που αντικαθίστανται από τα φθηνά.
Λέω νόμιμη αγορά, γιατί ο καταναλωτής αποδεδειγμένα πια εξ ανάγκης στρέφεται ή σε προϊόντα παράνομης διακίνησης ή σε φθηνότερες αγορές από γειτονικές χώρες που συνορεύει η Ελλάδα, Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία. Φαινόμενο που ανθεί κατά κύριο λόγο σε παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές. Επειδή είμαι από το Νομό Έβρου, κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζω και με θλίψη παρατηρώ τη διόγκωση αυτού του φαινομένου, όπως και τη συρρίκνωση αυτών των επαγγελμάτων. Η έκρηξη δε του παράνομου εμπορίου είναι άνευ προηγουμένου.
Οι επιπτώσεις τώρα στο συγκεκριμένο κλάδο είναι πρώτα-πρώτα η μείωση του τζίρου τους πάνω από 20%, που σημαίνει μια μείωση της κερδοφορίας πάνω από το 60%. Λεπτομερή στοιχεία και αριθμούς ανέφερε ο κ. Καράογλου πριν από λίγο, δεν έχω χρόνο να τα επαναλάβω και δεν έχει και νόημα. Με αναπόφευκτη κατάληξη, λοιπόν, τα λουκέτα και τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας με όλα τα επακόλουθα, από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα που συζητούμε έχουν κλείσει περίπου 1.500 περίπτερα και οι προβλέψεις λένε ότι θα είναι πολύ περισσότερα με γεωμετρική πρόοδο αυτά που θα κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους.
Κύριοι συνάδελφοι, αυτές τις μέρες, αυτές τις ώρες που συζητούμε η Ομοσπονδία Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος και οι Ενώσεις και τα Σωματεία των Περιπτερούχων από όλη την Ελλάδα απεργούν, διαμαρτύρονται, κλιμακώνουν τον αγώνα τους ακόμα και με απεργίες πείνας για να διασφαλίσουν τι; Το αυτονόητο δικαίωμα της ύπαρξής τους. Για να γλιτώσουν τον αφανισμό. Έχουν μια σειρά από συγκεκριμένα αιτήματα με κυρίαρχο τη θεσμοθέτηση του 8,2% σαν ποσοστό κέρδους στα καπνικά προϊόντα, ποσοστό που μάλιστα ίσχυε μέχρι πρόσφατα.
(XP)
(2EP)
Τα αιτήματά τους σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τα ερωτήματα που βάζουμε εμείς με αυτήν την επερώτηση και αφορούν όχι μόνο την επιβίωση αυτού του κλάδου που είναι ένα σημαντικό ζητούμενο αλλά και με τον εξορθολογισμό της οικονομικής σας πολιτικής που κάθε μέρα που περνάει από την εφαρμογή της και μετά οδηγεί σε μαρασμό και σε δυστυχία την ελληνική αγορά, την επιχειρηματικότητα, την κοινωνία, την οικογένεια. Αυτό, λοιπόν, που χρειάζεται είναι μια άλλη πολιτική, μια πολιτική που θα βασίζεται στην ανάπτυξη που δυστυχώς ακόμα και σήμερα ένα χρόνο μετά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.
Χρειάζεται μια άλλη πολιτική που θα βασίζεται στην παραγωγή πλούτου και στην επιχειρηματικότητα και όχι στη λογική της ακραίας φορολόγησης και της αφαίμαξης που δυστυχώς μέχρι σήμερα με θρησκευτική ευλάβεια εφαρμόζετε εσείς.
Ακούστε αυτόν τον κόσμο, κύριε Υπουργέ, και αναθεωρήστε και τις απόψεις σας και τις πολιτικές σας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ο κ. Χαλκίδης έχει το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε ολοκληρώσει έναν και πλέον χρόνο στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας. Μέσα σε ένα χρόνο έγιναν αναμφισβήτητα πολλά. Η πρώτη αναντίρρητα αρνητική επιτυχία της Κυβέρνησης ήταν η ταχύτητα με την οποία οδηγήσατε τον ελληνικό λαό να χάσει την εμπιστοσύνη του στο κράτος. Η γκετοποίηση ολόκληρου του ελληνικού λαού και η περιχαράκωσή του μέσα στα ερμητικά κλειστά οικογενειακά και οικονομικά του όρια είναι δικό σας αποκλειστικά κατόρθωμα. Κατορθώσατε να οδηγήσετε τους Έλληνες πολίτες στην πλήρη απαξίωση της έννοιας τους κράτους και της συντεταγμένης πολιτείας για πολλούς λόγους. Ένας απ’ αυτούς ήταν η εγκληματική αναντιστοιχία των προεκλογικών σας δεσμεύσεων και μετεκλογικών σας πράξεων. Όσο και εάν επιμένετε στην τετριμμένη ρητορική ότι παραλάβετε λίγο ή πολύ καμένη γη, οι καθημερινές αποκαλύψεις Ελλήνων και ξένων παραγόντων της οικονομίας έρχονται συστηματικά να σας διαψεύσουν.
Αφήσατε σκόπιμα να αιωρείται ένα γενικευμένο αίσθημα αισιοδοξίας, σχετικά με τις δυνατότητες της οικονομίας μας αλλά μέχρι να δανειστείτε με τα χαμηλά επιτόκια του φθινοπώρου 2009, μέχρι να οργανώσετε την Κυβέρνησή σας, μέχρι να ολοκληρώσετε τις επαφές σας με τους προαποφασισμένους δανειστές μας, χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Καθαρά και μόνο για λόγους μικροπολιτικής εκμετάλλευσης απαξιώσατε οποιαδήποτε θετική ενέργεια της προηγούμενης κυβέρνησης και επιλέξατε να κυβερνήσετε επενδύοντας στην στρατηγική της καταστροφολογίας, για να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη και να δεχθεί ηπιότερα τα μέτρα που είχατε σκοπό να ξεδιπλώσετε, τα μέτρα που έχετε ακόμη σκοπό να ξεδιπλώσετε μετά τις εκλογές του Νοέμβρη και εντέχνως τα αποκρύπτετε.
Απορούμε πραγματικά σε ποιου είδους πολιτική ιδεολογία εντάσσονται τα κυβερνητικά σας εφευρήματα. Παρουσιάσατε μαεστρία την υπαγωγή μας στο μνημόνιο ως μονόδρομο με αποτέλεσμα κάθε άλλη πράξη να φάνταζε ως προδοσία απέναντι στα εθνικά συμφέροντα. Στη συνέχεια με γνώμονα τις δεσμεύσεις μας απέναντι στο μνημόνιο, εξαπολύσατε μια μνημειώδη επίθεση κατά των συμφερόντων των απλών πολιτών και των μικρών εμπόρων θεωρώντας έτσι ότι εφαρμόζοντας ακραίο νεοφιλελευθερισμό που εκπλήσσει θα διορθώσετε το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.
Πιστέψατε, κύριε Υπουργέ, ότι θα κλείσετε μαύρες τρύπες απομυζώντας τους συνταξιούχους. Καταφέρατε να τους καταστήσατε επαίτες των κεκτημένων τους και προσβάλατε τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Πιστέψατε ότι θα βοηθήσετε τη χώρα να βγει από την κρίση τιμωρώντας βάναυσα τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης περικόπτοντάς τους προϋπολογισμένα εισοδήματα ενός εξ ορισμού πενιχρού μισθού. Καταφέρατε να απαξιώσετε την προσφορά τους στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, τους οδηγήσατε σε φαινόμενα λευκής απεργίας και ενθαρρύνατε την αδιαφορία. Πιστέψατε ότι θα αυξήσετε τα έσοδά σας αυξάνοντας τους φόρους και μειώνοντας την κερδοφορία των μικρών εμπόρων και επιχειρηματιών. Πράγματι, καταφέρατε αυξήσεις από τα έσοδα από τις πωλήσεις λουκέτων.
(MB)
(2XP)
Οι πωλήσεις στα τσιγάρα αλλά και σε άλλα είδη ψιλικής είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση όλων αυτών των ανθρώπων που επί εικοσιτετραώρου βάσεως ολόκληρη η οικογένειά τους δουλεύει στα περίπτερα και στα ψιλικατζίδικα και στις άλλες μικρές επιχειρήσεις. Κύριε Υπουργέ, βγείτε από το Υπουργείο, περπατήστε στους δρόμους, σταματήστε σ’ ένα περίπτερο, για να διαπιστώσετε ότι μέσα σ’ ένα κλουβί, κυριολεκτικά, επί εικοσιτετραώρου βάσεως μια ολόκληρη οικογένεια παλεύει για να βγάλει το μεροκάματο, με ιδρώτα, για να σπουδάσουν τα παιδιά της. Αυτούς λοιπόν ήρθατε να χτυπήσετε!
Εμείς δεν λέμε ότι πετύχαμε πολλά, αλλά τουλάχιστον, αν μη τι άλλο, επεκτείναμε τους δικαιούχους των περιπτέρων εκτός από τους αναπήρους πολέμου και σε ΑΜΕΑ κ.λπ., και τους επεκτείναμε τις συμβάσεις από τρία χρόνια σε επτά, για να μην μπορούν να εκβιάζονται. Και καταλαβαίνετε τι εννοούμε.
Καταφέρατε την παραπέρα απομείωση του εμπορικού κέρδους, διευκολύνατε την είσοδο στην αγορά κατωτέρας ποιότητας προϊόντων και εντέλει δεν βοηθήσατε και στην καταπολέμηση των αρνητικών και φυσικά πασιφανών επιπτώσεων του καπνίσματος.
Οι πληττόμενοι έμποροι και οι μικροεπιχειρηματίες πώς αντιδρούν; Πώς μπορούν να αντιδράσουν; Ξεκινούν με μειώσεις των μισθών των υπαλλήλων τους, στη συνέχεια τους απολύουν και στη συνέχεια, όταν διαπιστώνουν ότι τα μέτρα που παίρνουν δεν αποδίδουν, αγοράζουν λουκέτα και κατεβάζουν ρολά.
Οι ερωτήσεις που σας υποβάλαμε, κύριε Υπουργέ, είναι σαφείς και δεν πρέπει να απαντηθούν με υπεκφυγές. Ζητούμε να μας απαντήσετε με ρεαλισμό και ευθύνη. Ζητούμε να ακούσουμε το σχέδιό σας. Μαζί μ’ εμάς το ζητούν κυρίως και πρωτίστως οι άμεσα εμπλεκόμενοι.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, πώς θα προστατεύσετε και θα ενισχύσετε την αγορά; Πώς θα αποκαταστήσετε τα φαινόμενα του οικονομικού αυτισμού που έχετε δημιουργήσει; Πώς θα διαλύσετε τη φοβία που δημιουργήσατε στις αγορές και στους αγοραστές; Θέσαμε ξεκάθαρες ερωτήσεις. Ζητούμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Και απορούμε, μαζί με τους Έλληνες πολίτες, γιατί επιτέλους δεν μπορείτε να μιλήσετε με καθαρότητα και σαφήνεια. Κινείστε συνεχώς σε υποθετικά πλαίσια. Λέτε:«Αν πιάσουμε τους στόχους θα κάνουμε αυτό. Αν μαζέψουμε τα έξοδα θα κάνουμε εκείνο. Αν αποδώσουν τα μέτρα θα δώσουμε λεφτά». Μα, δεν μπορείτε να εκτιμήσετε, στο τέλος, αν η πολιτική σας θα πετύχει; Πόσοι είναι πια αυτοί οι αστάθμητοι παράγοντες; Πόσο ανοχύρωτη επιτέλους έχετε αφήσει τη χώρα στα τερτίπια των αστάθμητων παραγόντων;
Κλείνοντας, κύριε Υπουργέ, θα πω το εξής. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι παρά τα αδιέξοδα μέτρα που εφαρμόζετε, παρά την πολιτική δίχως αύριο που έχετε αποφασίσει να εφαρμόζετε, κάπου στο βάθος του τούνελ έχετε πραγματική εικόνα της κατάστασης. Βιώσιμες λύσεις δεν είδαμε. Είδαμε μόνον επιλογές που τις «βαφτίσατε» βιώσιμες και τις περάσατε επικοινωνιακά ως απαραίτητες, ενώ στην πράξη αποτυγχάνουν παταγωδώς. Το στοίχημα είναι μεγάλο, κύριε Υπουργέ. Και το στοίχημα δεν αφορά την πολιτική επιβίωση της Κυβέρνησής σας. Αυτό το στοίχημα είναι χαμένο.
Το μεγάλο στοίχημα είναι η διασφάλιση της ευημερίας και μακροημέρευσης του ελληνικού λαού, στοίχημα που θα χαθεί κι αυτό, κύριε Υπουργέ, αν δεν διορθώσετε άμεσα τις αποτυχημένες στην πράξη επιλογές σας.
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε και για την ανοχή σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε, κύριε Χαλκίδη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην Έκθεση της Αίθουσας «Ελευθέριος Βενιζέλος» κι ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, τριάντα δύο μαθητές και μαθήτριες και τέσσερις εκπαιδευτικοί τους από το 2ο Γυμνάσιο Παλλήνης.
Καλώς ήλθατε, παιδιά.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Ο αγαπητός κ. Νικόλαος Καντερές έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, είχα σκοπό να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου σήμερα προειδοποιώντας για μια ακόμη φορά τα μέλη της Κυβέρνησης ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθεί πνίγει ολόκληρη την ελληνική αγορά προκαλώντας έμφραγμα στις επιχειρήσεις μικρής λιανικής, τα περίπτερα και τα μικρομάγαζα της γειτονιάς και σαν αποτέλεσμα θα δούμε σύντομα νέες κινητοποιήσεις. Αυτή την προειδοποίηση τελικά δεν θα χρειαστεί να σας την εκφράσω εκ του Βήματος της Βουλής, διότι σας την εκφράζουν ήδη από σήμερα και για τις δύο επόμενες ημέρες δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες περιπτέρων και καταστημάτων ψιλικών σ’ ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, με εξαίρεση τους περιπτεριούχους της Αττικής που αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στην κινητοποίηση.
Μπορεί να θεωρείτε ότι η κριτική που σας ασκούμε έχει καθαρά αντιπολιτευτικό χαρακτήρα και συνεπώς να μην θέλετε να ακούτε τα όσα σας λέμε εδώ, σ’ αυτή την Αίθουσα. Επιλογή σας είναι να μην δίνετε προσοχή στην Αξιωματική Αντιπολίτευση κι αυτή την επιλογή θα την κρίνουν οι πολίτες σε λιγότερο από ένα μήνα. Όμως το να αγνοείτε το τι συμβαίνει στους δρόμους της χώρας είναι άκρως αντιδημοκρατικό. Γιατί δεν βγαίνετε σήμερα ή αύριο έξω στις αγορές για να δείτε από πρώτο χέρι τις ολέθριες συνέπειες των επιλογών σας; Γιατί δεν βγαίνετε σύσσωμοι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. να πείτε στον κόσμο ότι πιστεύετε στην πολιτική του Μνημονίου κι ότι είναι μονόδρομος για να σωθεί η χώρα;
(AM)
(2MB)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, ολόκληρη η Ελλάδα, οι επαγγελματίες, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι έχουν χάσει την ελπίδα και την αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον. Η Κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί ένας ολόκληρος λαός να οδηγηθεί στον γκρεμό ή στον ψυχίατρο, διότι εσείς αποφασίσατε ότι η σωτηρία της Ελλάδας πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά σε μέτρα που προτάσσει το Μνημόνιο.
Προχωρήσατε σε υπέρογκες αυξήσεις των ειδικών φόρων. Στα τσιγάρα αυτή τη στιγμή έχουμε την υψηλότερη φορολογία στην Ευρώπη. Αυξήσατε δύο φορές το ΦΠΑ, με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν μειώσει ραγδαία την κατανάλωση. Συνέπεια αυτής της απότομης πτώσης του τζίρου των επιχειρήσεων είναι η αγορά, για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της, να μην αποδίδει στο κράτος τον εισπραχθέντα φόρο.
Έχουμε εισέλθει σ’ ένα φαύλο κύκλο. Οι καταναλωτές, λόγω της μείωσης των αποδοχών τους, στρέφονται αναπόφευκτα σε φθηνότερες επιλογές. Πολλές φορές, μάλιστα, αγοράζουν προϊόντα είτε από το παραεμπόριο, είτε από τη γειτονική Βουλγαρία και τα Σκόπια. Αυτό και αν είναι διπλό χτύπημα για την ελληνική αγορά.
Το αποτέλεσμα είναι όλες οι επιχειρήσεις και ειδικά αυτές της μικρής λιανικής -τα περίπτερα, τα καταστήματα των ψιλικών ειδών και τα μίνι μάρκετ- να έχουν οδηγηθεί σε έναν ασφυκτικό κλοιό και σε πλήρη αδυναμία κάλυψης των εξόδων τους. Και το τελευταίο στάδιο αυτού του φαύλου κύκλου είναι χιλιάδες επιχειρήσεις να οδηγούνται πλέον σε «λουκέτο», διότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Όλα τα παραπάνω τα γνωρίζετε πολύ καλά. Εμείς, ως Αντιπολίτευση, σας κρούουμε το καμπανάκι του κινδύνου για μια ακόμη φορά. Τονίζουμε ότι δεν πρόκειται να δούμε «άσπρη μέρα» σ αυτό τον τόπο, άμα συνεχίζετε να «στραγγαλίζετε» μ’ αυτόν τον τρόπο την εγχώρια αγορά.
Από τις αρχές του έτους, η μείωση του τζίρου στα περισσότερα καταστήματα μικρής λιανικής έφτασε στο 20% - όπως προελέχθη- ενώ η κερδοφορία μειώθηκε στο 60%. Οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν τον αποκλειστικό πυλώνα λιανικής εμπορίας των καπνοβιομηχανικών προϊόντων στο καταναλωτικό κοινό, συμβάλλουν σημαντικά στην εθνική οικονομία και αποτελούν ένα ζωτικό κομμάτι της κοινωνίας μας. Με τις πολιτικές που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, μέσω του Μνημονίου, οδηγούνται σήμερα σε πλήρη μαρασμό.
Έχετε αναλογιστεί τις συνέπειες; Εκτός του γεγονότος ότι θα κλείσουν και θα μείνουν στο δρόμο διακόσιοι πενήντα χιλιάδες εργαζόμενοι και επαγγελματίες, θα υπάρξει παράλληλα έκρηξη του παράνομου εμπορίου. Γνωρίζετε πόσα έσοδα θα χάσει το Κράτος; Τα μεγέθη είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χαμένα έσοδα ετησίως, την ώρα που περικόπτετε παροχές κοινωνικού χαρακτήρα για να περιοριστούν τα έξοδα του κράτους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, ειλικρινά οφείλουμε να ρωτήσουμε αν θεωρείτε λογική μια οικονομική πολιτική που εστιάζει αποκλειστικά στις δαπάνες, χωρίς να λαμβάνει καθόλου υπ όψιν τα έσοδα του κράτους. Έχετε αναλογιστεί πώς θα εξασφαλίσετε τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων μικρής λιανικής; Έχετε βιώσιμο σχέδιο, ώστε να διασφαλιστούν τα κρατικά έσοδα;
Δυστυχώς, η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι «όχι». Η Κυβέρνηση είναι απλός παρατηρητής των αλυσιδωτών αρνητικών εξελίξεων στην αγορά. Όμως, παρόλα αυτά προετοιμάζει την κοινωνία για νέα μέτρα, μια καινούργια καταιγίδα φορολογική, καινούργια «λουκέτα», περισσότερη ασφυξία και ανεργία. Είναι μια κατάσταση που δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί.
Λίγες εβδομάδες έμειναν και το ΠΑΣΟΚ θα συνειδητοποιήσει ότι ο ελληνικός λαός δεν υποτάσσεται στα δεινά είτε της Τρόικας, είτε του Μνημονίου που δρομολόγησε η Κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι το αντίδοτο στην κρίση βρίσκεται στην ανάπτυξη, στις σχετικές προτάσεις που έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό και οι πολίτες έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην πρόταση ελπίδας που τους προσφέρει η Νέα Δημοκρατία. Το δια ταύτα θα το δείτε σύντομα στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πάρα πολύ, κύριε Νικόλαε Καντερέ.
Από το νομό Αττικής, από την Αθήνα πάμε στο νομό Λέσβου. Από τη Μυτιλήνη, ο αιολικός πολιτικός λόγος του κυρίου Σπυρίδωνα Γαληνού, ιδιαίτερος κάθε φορά.
Σας ακούμε για τρία λεπτά, κύριε συνάδελφε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πρέπει να πω ότι εκτός από τον καθαρό αέρα της περιφέρειας μου που μεταφέρω, μεταφέρω και τη φωνή απόγνωσης των συμπατριωτών μου.
Έχω εδώ και πολύ καιρό την πολλή δυσάρεστη αίσθηση, κύριοι συνάδελφοι, ότι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές και το έργο αυτό είναι «Ο θάνατος του εμποράκου», ένα έργο στο οποίο η παρούσα Κυβέρνηση δεν λειτουργεί έστω και ως αδιάφορος και αμέτοχος θεατής, αλλά με τις πράξεις της και τις παραλείψεις της αποτελεί το βασικό παραγωγικό αίτιο, το θύτη του δράματος.
Κύριοι, παρακολουθούμε καθημερινά το στραγγαλισμό της μικρομεσαίας και της μικρής επιχείρησης.
(AD)
(1AM)
Κάθε ημέρα, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν, όλο και περισσότεροι άνθρωποι, όλο και περισσότερα νοικοκυριά μένουν χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα, χωρίς ελπίδα, χωρίς καμμία δυνατότητα επιβίωσης. Περάστε από τα συσσίτια της Εκκλησίας και θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ.
Και το ερώτημα είναι το εξής: Μέχρι πού θα φθάσουμε; Τι πρέπει να συμβεί για να δράσουμε; Θα οδηγήσουμε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χρεωκοπία, όλα τα μαγαζιά στο λουκέτο και όλους τους μικρομεσαίους στα συσσίτια της Εκκλησίας, πριν αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι, πριν αποφασίσει η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της;
Το ερώτημα είναι απλό. Θα δημιουργήσει το αρμόδιο Υπουργείο ένα πλαίσιο που να θωρακίζει και να εξασφαλίζει την ανάπτυξη και λειτουργία των επιχειρήσεων της μικρής λιανικής, πριν να είναι πολύ αργά ή για άλλη μία φορά θα καταφύγει σε «Ποντιοπιλατικές» προσεγγίσεις;
Και επειδή, κύριε Υπουργέ, οι μικρές επιχειρήσεις φεύγουν, αλλά οι μεγάλες ντροπές μένουν, δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ και στις μεγάλες ντροπές. Και αναφέρομαι στη δήλωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης που έμπλεος εξουσιαστικού ίστρου και χωρίς ίχνος καταισχύνης, δήλωσε από τηλεοράσεως ότι στο ερώτημα που θέτει ο κόσμος «πού πήγαν τα λεφτά», η απάντηση είναι «μαζί σας φάγαμε γιατί σας διορίσαμε». Πρόκειται για μία στυγνή ομολογία εγκλήματος που όμως ο θύτης εξομοιώνεται με το θύμα.
Τα μαγαζιά κλείνουν, η ανεργία καλπάζει, οι πολίτες ξεσηκώνονται και εμείς περί άλλων τυρβάζουμε! Για μία χούφτα δολάρια, στραγγαλίζουμε την οικονομία, πνίγουμε τις επιχειρήσεις. Μέχρι και τα περίπτερα κλείνουν! Για όνομα του Θεού!
Ακούστε. Δεν θέλετε να ακούσετε την Αντιπολίτευση; Τουλάχιστον, ακούστε τους πολίτες! Ακούστε τη φωνή απόγνωσης των συμπατριωτών μας!
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ευτυχώς που υπάρχει η πολιτική γεωγραφία και θυμόμαστε την Ελλάδα, τον Αλκαίο και την Ψάπφα!
Ο κ. Αθανάσιος Μπούρας που ακολουθεί είναι εξαιρετικός και έχει το λόγο για δέκα λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Ευχαριστώ πολύ για την προσφώνηση, κύριε Πρόεδρε, η οποία μάλιστα με δεσμεύει τώρα, γιατί ενώ φαίνεται στην αρχή πολύ καλή, στο τέλος μπορεί και να μην είναι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Όχι, μπορείτε να έχετε πιο οξύ αντιπολιτευτικό λόγο ως πρώην Υπουργός.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Πρέπει, λοιπόν, να συγχαρούμε τον κύριο Υπουργό, γιατί είναι καινούργιος στο Υπουργείο. Πρέπει να πούμε ότι περιμένουμε αποτελέσματα από τη δική του πολιτική για τη σημερινή επερώτηση που κάνουμε, γιατί πιστεύω ότι είναι και γνώστης. Όμως, εμείς κάναμε αυτήν την επερώτηση και απευθυνόμαστε στην Κυβέρνηση. Και η Κυβέρνηση έχει συνολική ευθύνη για την πολιτική της.
Πράγματι, κύριε Υπουργέ, πρέπει να σας πω ότι η ελληνική κοινωνία, ο Έλληνας πολίτης, αλλά και ο κόσμος όλος, έχει ένα πολύ μεγάλο δέσιμο με αυτού του είδους τις επιχειρήσεις, δηλαδή με τα καταστήματα λιανικής πώλησης, με τα περίπτερα. Είναι η καθημερινότητά μας. Υπάρχει κάποιος Έλληνας πολίτης που να μην επισκέπτεται καθημερινά και να μην εξυπηρετείται απ’ αυτούς; Αυτοί οι άνθρωποι επιτελούν κοινωνικό έργο, κοινωνικό ρόλο.
Συμφωνώ με όσα είπαν οι εξαίρετοι προλαλήσαντες συνάδελφοί μου και μάλιστα ο κ. Καράογλου που είναι και ο πρώτος επερωτών και είχε και τον περισσότερο χρόνο και ο οποίος έθεσε το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων με συγκεκριμένες αναλύσεις, επιχειρήματα και νούμερα.
Όμως, πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή έχετε βάλει όλη την ελληνική κοινωνία απέναντί σας και ιδιαίτερα έχετε βάλει απέναντί σας ένα χώρο, έναν κλάδο, μία επαγγελματική τάξη περίπου διακοσίων πενήντα χιλιάδων Ελλήνων, οι οποίοι ζουν απ’ αυτή τη δραστηριότητα.
Και πρέπει να σας πω, κύριε Υπουργέ, ότι σήμερα και παρά το δεκαπλασιασμό διαχρονικά των λιανικών τιμών στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα, το κέρδος του λιανοπωλητή έχει εκμηδενιστεί.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα επαναλάβω συνοπτικά ότι το έτος 2009 –είναι κομβικό γιατί το «παίζατε» πάρα πολύ, ενώ τώρα θα αρχίσετε να το ξεχνάτε σιγά-σιγά, αφού δημιουργήσατε όλη τη φοβία για να περάσετε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα- σε ένα πακέτο τσιγάρων των 3,20 ευρώ, οι περιπτερούχοι, οι λιανοπωλητές, κέρδιζαν 0,24 ευρώ.
(ΚΟ)
(2AD)
Σήμερα, παρά την ανατίμηση –και αυτό θα ήθελα να το κρατήσετε- κατά 60 λεπτά -δηλαδή το πακέτο κοστίζει πια 3,80 ευρώ- το κέρδος είναι 0,12, δηλαδή 50% κάτω. Και βέβαια, αν προσθέσει κανείς ότι έχουμε και μείωση του συνολικού τζίρου κατά 30% περίπου, λόγω της αγοραστικής δύναμης κυρίαρχα των καταναλωτών, έχουμε και τη μείωση της κερδοφορίας. Συνολικά, λοιπόν, η μείωση γι’ αυτούς τους ανθρώπους φτάνει στο 70%.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Για να κάνουμε λοιπόν και κάποιες προτάσεις, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση, κύριε Υπουργέ –και την άλλη εβδομάδα περιμένουμε και κάποιες δικές σας πρωτοβουλίες και προτάσεις γι’ αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι παρακολουθούν από πάνω- να μειωθεί η συνολική φορολογική επιβάρυνση των καπνικών προϊόντων, ώστε να προκύψουν τα περιθώρια που είναι αναγκαία και απαραίτητα για τη βιωσιμότητά τους.
Μάλιστα, έχει προταθεί η μείωση του συνολικού αναλογικού φόρου από το 67% στο 60% και η αύξηση του παγίου από 10 σε 20. Έτσι, θα προκύψουν περιθώρια τόσο για το δίκτυο όσο και για τα φορολογικά έσοδα. Και αυτό το λέω, για να μην ισχυριστείτε ότι μειώνονται τα φορολογικά έσοδα.
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε -με την ανοχή σας, όπως πάντα- λέγοντας ότι εμείς ως Νέα Δημοκρατία είχαμε κάνει πολλές προσπάθειες. Μάλιστα, αναφέρθηκε σχετικά και ο συνάδελφός μου κ. Χαλκίδης. Για παράδειγμα, είχαμε προχωρήσει στην επιμήκυνση των συμβολαίων από τρία σε επτά χρόνια και μεγαλώσαμε τις κοινωνικές κατηγορίες που δικαιούνται άδειας περιπτέρου, δηλαδή ΑΜΕΑ, τραυματίες της Κύπρου, πολύτεκνες οικογένειες κλπ.
Και θέλω να σας πω ότι παίρνετε βραβείο Γκίνες για όλη τη γενικότερη πολιτική σας.
Όμως, σήμερα διαβάζω στον Τύπο ότι δημιουργήσατε τέτοιες κοινωνικές και οικονομικές προϋποθέσεις, ώστε και οι περιπτεριούχοι να οδηγούνται σε απεργίες και κυρίαρχα να οδηγούνται σε απεργία πείνας. Αυτή είναι η πολιτική σας. Και θα ήθελα να σας πω ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι οι προνομιούχοι Έλληνες. Είναι άνθρωποι από το μεγάλο κοινωνικό ιστό της μεσαίας ελληνικής κοινωνίας, οι οποίοι αγωνίζονται για το μεροκάματό τους και για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Μπούρα.
Το λόγο έχει από τον όμορο Νομό της Βοιωτίας ο κ. Μιχαήλ Γιαννάκης του θηβαϊκού μύθου.
Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΜΙΧΑΗΛ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, είναι βέβαιο ότι το θέμα που συζητάμε σήμερα έχει τεράστιες όχι μόνο οικονομικές, αλλά και κοινωνικές διαστάσεις. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες από τις πιο μικρές επιχειρήσεις που είναι δραστηριοποιημένες σε όλη την Ελλάδα.
Κύριε Υπουργέ, είστε από μια περιφέρεια όπου υπάρχει έντονη παραγωγή καπνικών προϊόντων. Άρα, γνωρίζετε από πρώτο χέρι το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Είναι βέβαιο ότι αν από την αρχή ήσασταν στην ίδια θέση, δεν θα είχαμε οδηγηθεί εδώ.
Και όπως πολύ σωστά είπε ο κύριος συνάδελφος, για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα οδηγούμε αυτούς τους ανθρώπους σε απεργίας και μάλιστα σε απεργίας πείνας. Και όταν ένας συμπολίτης μας φτάνει σε μια ακραία μορφή διαμαρτυρίας, το κάνει γιατί πραγματικά βλέπει μπροστά του αδιέξοδα. Άρα, οι ευθύνες σας είναι τεράστιες.
Αν θυμάστε, εμείς ήμασταν υπέρ της αύξησης των φόρων στα τσιγάρα, στα καπνικά προϊόντα. Όμως, με τον τρόπο που αυτή επιβλήθηκε, είναι καταστροφική για όλο τον κλάδο. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη χίλια πεντακόσια σημεία πώλησης στην Ελλάδα έχουν κλείσει και ιδιαίτερα στην περιφέρεια όπου το πρόβλημα είναι ακόμα εντονότερο, γιατί το περίπτερο στο χωριό αποτελεί και σημείο αναφοράς.
Και δεν έχουμε μόνο την τεράστια μείωση των ποσοστών κέρδους από τα καπνικά προϊόντα, αλλά υπάρχει και μείωση του τζίρου γενικά, αλλά και μεγάλη ανάλογη μείωση του τζίρου από τον Τύπο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
(NP)
(2KO)
Και όχι μόνο αυτό, αλλά πήρατε ένα μέτρο για να εισπράξετε, μπροστά στον πανικό για περισσότερα έσοδα, και κατέληξε μπούμερανγκ. Γιατί τα έσοδα είναι λιγότερα –και αυτό είναι το οξύμωρο- οδηγείτε χιλιάδες συμπολίτες μας στην ανεργία και υπάρχει μείωση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Άρα, είναι τριπλό το κακό με την πολιτική σας.
Είναι, λοιπόν, καιρός να σκύψετε πάνω στο πρόβλημα. Το γνωρίζετε. Υπάρχουν οι προτάσεις από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, αλλά και των επιχειρηματιών στον κλάδο. Υπάρχουν οι εταιρείες που παράγουν καπνικά προϊόντα, που και αυτές εμπλέκονται άμεσα στην όλη διαδικασία. Θα πρέπει, λοιπόν, να συνθέσετε όλες αυτές τις προτάσεις. Έχετε τη γνώση και την ικανότητα να δώσετε, επιτέλους, λύσεις.
Δεν μπορεί, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, να κλείνουν περίπτερα που είναι σημείο αναφοράς. Σβήνουμε ολόκληρο το χωριό, όταν δεν λειτουργεί ένα περίπτερο. Δεν έχει ο συμπολίτης μας εφημερίδα και όποιο άλλο είδος πρώτης ανάγκης χρειάζεται.
Υπάρχει, λοιπόν, ένα τεράστιο ζήτημα. Έχετε κάνει τεράστιο λάθος με τον τρόπο που επιβλήθηκαν οι φόροι. Πρέπει αυτό να το ανατρέψετε άμεσα.
Απ’ ό,τι γνωρίζω, από Δευτέρα θα έχετε επαφές με εκπροσώπους. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, φθάνοντας στο τέλος του χρόνου να έχουμε δώσει λύσεις. Πραγματικά, τα προβλήματα είναι τεράστια και αυτοί οι άνθρωποι, κύριε Υπουργέ, εργάζονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Κινδυνεύει η ίδια η ζωή τους. Έχουμε καθημερινά δεκάδες ληστείες και κλοπές σε περίπτερα και σε μίνι μάρκετ. Έχουμε τραυματισμούς, απώλειες ζωής. Αυτό πραγματικά πρέπει να μας προβληματίσει.
Είναι άνθρωποι που εργάζονται χωρίς αργίες, γιορτές, Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρια, χωρίς καμία άδεια, επί 15-20 ώρες την ημέρα. Σε αυτούς τους ανθρώπους μια πολιτεία που θέλει να λέγεται κοινωνικά ευαίσθητη πρέπει πραγματικά να δώσει άμεσα λύση.
Δεν μπορεί να περιμένει άλλο ένας ολόκληρος κλάδος, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που με την πολιτική σας –μπορεί να μην έχετε προσωπική ευθύνη, αλλά η ευθύνη είναι συνολικά κυβερνητική- οδηγούνται στην απόγνωση και στον αφανισμό!
Υπάρχει τρόπος. Υπάρχουν οι προτάσεις -και εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, και οι εκπρόσωποι όλου του κλάδου σας έχουν κάνει ανάλογες προτάσεις- που πρέπει να συνθέσετε. Πραγματικά δεν είναι εύκολη η λύση. Το αναγνωρίζουμε αυτό. Όμως, πρέπει να δώσουμε λύση. Πρέπει να δώσουμε ανάσα και ζωή σε όλες αυτές τις πολύ μικρές επιχειρήσεις της πατρίδας μας.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Μιχάλη Γιαννάκη.
Στο σημείο αυτό ολοκληρώνεται ο κύκλος των επερωτώντων Βουλευτών της επίκαιρης επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας.
Οφείλω να κάνω ένα πολύ μικρό σχόλιο, πολύ σοβαρά και χωρίς χιούμορ. Άκουσα να μιλάτε για τα περίπτερα, για τσιγάρα, για εφημερίδες. Αναγνωρίζουμε όλοι το δίκιο. Κανείς δεν εκμεταλλεύτηκε τα προφυλακτικά, που πωλούν οι μικρές επιχειρήσεις, που λέγονται περίπτερα, και τα οποία είναι η ζωή μας.
Στο σημείο αυτό το λόγο έχει για είκοσι λεπτά ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κουσελάς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα πάρα πολύ προσεκτικά τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας που κατέθεσαν την επίκαιρη επερώτηση και οφείλω να ομολογήσω για ορισμένα που ειπώθηκαν ότι αποτελεί –τουλάχιστον- πρόκληση για τη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη που μας ακούει ο ισχυρισμός πως εμείς είμαστε εκείνοι που οδηγήσαμε τη χώρα στην κρίση.
Ακόμη και σήμερα, αγαπητοί συνάδελφοι, η EUROSTAT –το γνωρίζετε αυτό πολύ καλά- αναθεωρεί προς τα πάνω το έλλειμμα του 2009, έλλειμμα που εσείς, ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, είχατε δηλώσει ότι δεν θα ξεπεράσει το 6,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και κοντεύει με τις αναθεωρήσεις να φθάσει το 15%.
Φθάσατε το δημόσιο χρέος από τα 180 δισεκατομμύρια που το παραλάβατε στο δυσθεώρητο ύψος των 300 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ. Πήρατε μία οικονομία, η οποία έτρεχε με ρυθμούς ανάπτυξης 5% το 2004. Είμαστε η τέταρτη κατά σειρά χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την παραδώσατε με μείον 2%. Δηλαδή καταστρέψατε κυριολεκτικά ένα μεγάλο κεκτημένο.
Καταστήσατε από την άλλη πλευρά τη χώρα αναξιόπιστη και ανυπόληπτη, με όλα τα συνεπακόλουθα για τα επιτόκια δανεισμού και προς τις τράπεζες από τη μια πλευρά και προς το ελληνικό δημόσιο από την άλλη και έρχεστε σήμερα, δυστυχώς, να μας ζητάτε και τα ρέστα.
(BM)
(2NP)
Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Πρωθυπουργός, δεν φταίει -κατά τη δική σας λογική- ο εμπρηστής, αλλά ο πυροσβέστης.
Μέσα από τη σημερινή επίκαιρη επερώτηση που συζητάμε μας εγκαλείτε, κατά πρώτον, για την αύξηση της φορολογίας στα προϊόντα καπνού. Οι αυξήσεις στον φόρο του καπνού του Ιανουαρίου, του Μαρτίου και του Μαΐου ήταν απαραίτητες και αναγκαίες για να αντλήσουμε πρόσθετα έσοδα, ώστε να αντιμετωπιστεί η τεράστια δημοσιονομική κρίση, στην οποία είχε μπει η χώρα μας. Μια κατάσταση, στην οποία εσείς μας οδηγήσατε.
Δεύτερον, οι αυξήσεις που έγιναν στο φόρο του καπνού εναρμονίζονται σε σημαντικό βαθμό με τις πολιτικές που εφαρμόζονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση όχι μόνο της δημοσιονομικής κρίσης, αλλά και για την αποθάρρυνση της κατανάλωσης σε προϊόντα καπνού. Για να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι, παρά τις δημοσιονομικές μας προτεραιότητες και ανάγκες, γίναμε πρωταθλητές της Ευρώπης στη φορολογία καπνού, θέλω να σημειώσω πως υπάρχουν σήμερα μία σειρά από χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που εφαρμόζουν υψηλότερο ποσοστιαίο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα τσιγάρα σε σχέση με τη χώρα μας. Όπως γνωρίζετε, εμείς έχουμε 67% ειδικό φόρο. Η Βουλγαρία έχει 72%, η Πολωνία 68,4%, η Σλοβακία 67,32%. Αλλά και μετά την προσθήκη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, πάλι είμαστε τέταρτοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Καταθέτω στα Πρακτικά σχετικό πίνακα με το σύνολο του φόρου, ο οποίος δείχνει την φορολογική κατάσταση στον τομέα αυτό για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτριος Κουσελάς καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα πίνακα, ο οποίος βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αν μάλιστα εδώ εξετάσουμε την απόδοση του φόρου σε ευρώ, υπάρχουν δεκαπέντε κράτη-μέλη που εισπράττουν μεγαλύτερα ποσά φόρου απ’ ό, τι η χώρα μας, η οποία εισπράττει –θέλω να το κρατήσετε αυτό- 107,2 ευρώ ανά φορολογική μονάδα, η οποία αντιστοιχεί σε χίλια τσιγάρα. Λόγου χάρη, στην Ιρλανδία εισπράττονται αντίστοιχα 261 ευρώ, στη Μάλτα 122 ευρώ και στη Γαλλία 179 ευρώ.
Να το ξεκαθαρίσουμε: Λογικές τόνωσης της κατανάλωσης των προϊόντων καπνού με φορολογικές ελαφρύνσεις και μάλιστα στο ύψος που εσείς τις ζητάτε ή τις υπονοείτε, ευνοούν κυρίως τις ακριβότερες και εισαγόμενες μάρκες, έστω κι αν εσείς τις προτείνετε, κραδαίνοντας από την άλλη πλευρά σαν άλλοθι την τόνωση του τζίρου των λιανοπωλητών. Τέτοιες λογικές είναι τελείως αντίθετες και με τους αντικαπνιστικούς νόμους, που και εσείς υιοθετήσατε και ψηφίσατε, αλλά και με τις γενικότερες πολιτικές προστασίας της δημόσιας υγείας και εναρμόνισης της φορολογίας των προϊόντων καπνού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μας εγκαλείτε, επίσης, γιατί μειώσαμε τον ελάχιστο ειδικό φόρο καπνού από 80%, που εσείς τον είχατε ορίσει, σε 75%. Σας απαντώ λοιπόν: Ο ελάχιστος εδικός φόρος καπνού λειτουργεί αναπόφευκτα σαν στοιχείο στρέβλωσης του ανταγωνισμού, αφού δεν μεταβάλλεται ανάλογα με την αξία του προϊόντος, αλλά αντιστοιχεί σε ένα ελάχιστο ποσό είσπραξης εκπεφρασμένο σε ευρώ. Έτσι όμως επιβαρύνει δυσανάλογα τα φθηνότερα τσιγάρα, τα οποία είναι κατά κύριο λόγο εγχώριας παραγωγής σε σύγκριση με τα πιο ακριβά και συνήθως εισαγόμενα τσιγάρα. Ας σημειωθεί ότι η μείωση που κάναμε στον ελάχιστο ειδικό φόρο καπνού δεν είναι κάτι το παράδοξο. Ήδη, υπάρχουν οκτώ κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα οποία το ποσό του ελάχιστου ειδικού φόρου είναι χαμηλότερο από το ελληνικό, ενώ υπάρχουν και τρία κράτη-μέλη που δεν επιβάλουν καθόλου ελάχιστο ειδικό φόρο. Αυτά είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία και η Λετονία.
Σήμερα, σε ένα πακέτο τσιγάρων με τιμή λιανικής πώλησης 2,20 ευρώ με την εφαρμογή του ελάχιστου ποσού ειδικού φόρου, αναλογεί εδικός φόρος 1,61 ευρώ, ποσοστό περίπου 73% της τιμής, ενώ σε ένα πακέτο τσιγάρων της πλέον ζητούμενης κατηγορίας τιμών, το οποίο έχει, για παράδειγμα, τιμή λιανικής 3,20 ευρώ, αναλογεί ειδικός φόρος 2,5 ευρώ, ποσοστό δηλαδή 67% της τιμής. Αυτά χωρίς το Φ.Π.Α.. Όσο υψηλότερα, λοιπόν, βάζουμε τον ελάχιστο φόρο, τόσο πιο άνισα και βαρύτερα φορολογούμε τα φθηνότερα τσιγάρα, πλήττοντας συνακόλουθα την εγχώρια παραγωγή σε όφελος των εισαγόμενων.
(XF)
(3BM)
Αυτό, λοιπόν, εσείς μας προτείνετε σήμερα να κάνουμε; Να πάμε δηλαδή σ’ αυτή τη λογική;
Τρίτον, μας λέτε ότι μειώσαμε, με την πολιτική που ακολουθήσαμε, τα έσοδα του δημοσίου. Θέλω στο σημείο αυτό να σας πω ότι στο 9μηνο του 2010 η αύξηση ήταν 10,2% σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2009. Το δε πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου η αύξηση είναι 23,16% σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο δεκαπενθήμερο του 2009.
Τέταρτον, είναι γεγονός ότι οι γενικότερες οικονομικές εξελίξεις, πέρα από τη συνολική τάση περιορισμού της κατανάλωσης, έχουν στρέψει τους καταναλωτές και σε αναζήτηση φθηνότερων λύσεων. Αυτό ισχύει για τα περισσότερα προϊόντα, δεν ισχύει όμως στον ίδιο βαθμό στα προϊόντα καπνού, που αποτελούν μεγάλο κομμάτι του τζίρου των λιανοπωλητών. Ως τόσο από τα στοιχεία των υπηρεσιών μας δεν προκύπτει δραματική μεταστροφή των καταναλωτών από τα ακριβά στα φθηνά τσιγάρα, αφού η συμμετοχή των φθηνών τσιγάρων στο σύνολο των τσιγάρων που φορολογήθηκαν από την 1.1.2010 μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι είναι αυξημένη κατά μόλις 0,5% σε σχέση με το 2009. Αντίθετα, σημαντική αύξηση εμφανίζουν οι ποσότητες λεπτοκομμένου καπνού κατά 35% περίπου, κάτι που δείχνει σημαντική στροφή των καταναλωτών σε αυτό ειδικά το προϊόν, που και μετά τη φορολογία είναι σημαντικά φθηνότερο με προφανείς συνέπειες και για τα φορολογικά μας έσοδα.
Πέμπτον, αυτή η εξέλιξη εύλογα μας οδηγεί σε επανεξέταση της φορολογίας του λεπτοκομμένου καπνού, η διάρθρωση της οποίας δεν έχει μεταβληθεί σε σχέση με το παρελθόν. Δεν εξετάζουμε ως τόσο την καθιέρωση πάγιου φόρου, όπως εσείς προτείνετε. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ριζική αλλαγή της δομής του αντίστοιχου φόρου, που σήμερα είναι αμιγώς αναλογικός επί της αξίας του προϊόντος. Αντίθετα, η θέσπιση ελάχιστου φόρου στον λεπτοκομμένο καπνό δεν απαιτεί αλλαγή στη δομή του φόρου. Μια αλλαγή σ’ αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσει διορθωτικά αυξάνοντας τις τιμές των φθηνών σημάτων λεπτοκομμένου καπνού ώστε να εμποδιστεί η διαπιστωμένη στροφή των καταναλωτών σ’ αυτή την κατεύθυνση αντί των τσιγάρων από τα οποία προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τον φόρο καπνού.
Έρχομαι στο φλέγον ζήτημα των περιθωρίων κέρδους των λιανοπωλητών και των περιπτερούχων, για τη μείωση των οποίων εγκαλείτε την Κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι αγνοείτε την πραγματική πηγή αυτού του προβλήματος. Μάλλον παριστάνετε να την αγνοείτε, γιατί έτσι σας βολεύει.
Όπως καλά γνωρίζετε, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης των βιομηχανοποιημένων καπνών υπολογίζεται με βάση τις λιανικές τιμές πώλησής τους, οι οποίες βεβαίως λιανικές τιμές –και πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό- δεν ορίζονται από την Κυβέρνηση. Αυτό το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς, αυτές καθορίζονται από τους καπνοβιομηχάνους και τους εισαγωγείς, σύμφωνα με το ν.2960/2001, άρθρο 100.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ)
Παρά τις τρεις, λοιπόν, διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστών φορολογίας που έγιναν το 2010 τόσο οι καπνοβιομήχανοι, όσο και οι εισαγωγείς προϊόντων καπνού, προχώρησαν σε μία μόνο αύξηση των τιμών λιανικής πώλησης μετά την αύξηση της φορολογίας του Ιανουαρίου. Δηλαδή απορρόφησαν τις δύο επόμενες αυξήσεις του ειδικού φόρου, που έγιναν από την Κυβέρνηση, χωρίς να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους. πώς τις απορρόφησαν όμως; Η συγκεκριμένη τιμολογιακή επιλογή των εταιρειών, ειδικά εκείνων που διακινούσαν τις ακριβότερες μάρκες, είχε σαν αποτέλεσμα να συμπιέσουν τα περιθώρια κέρδους όλων των εμπλεκόμενων στην εμπορία των προϊόντων καπνού, επομένως και των περιπτερούχων και των λιανοπωλητών.
Για να είμαι πολύ συγκεκριμένος, προκειμένου να διασφαλίσουν τους όρους ανταγωνισμού που οι ίδια ήθελαν, δεν μείωσαν τα περιθώρια κέρδους τα δικά τους, αλλά μείωσαν τα περιθώρια κέρδους των περιπτερούχων και των λιανοπωλητών. Όπως γνωρίζετε, αυτά τα περιθώρια κέρδους δεν είναι διασφαλισμένα. Εξαρτώνται από τις συμφωνίες που υπάρχουν με τις εταιρείες. Αυτό ίσχυε και ισχύει μέχρι σήμερα.
(GM)
3XF
Ακόμα λοιπόν και να μπορούσαμε να μειώσουμε τη συνολική φορολογία των τσιγάρων, που κάτω από τις σημερινές συνθήκες καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι, πως είστε βέβαιοι ότι αυτά τα έσοδα που θα έχανε το δημόσιο θα πήγαιναν στις τσέπες των περιπτερούχων ή των άλλων λιανοπωλητών και όχι στα κέρδη των εταιρειών; Ή ακόμα και αν δίναμε στις εταιρείες με τις εισαγόμενες ακριβές μάρκες το φορολογικό σύστημα που τις βολεύει πλήττοντας την εγχώρια παραγωγή με τις συνέπειες που όλοι μπορείτε να φανταστείτε, πιστεύετε ότι τα παραπάνω κέρδη που θα αποκόμιζαν οι εταιρείες θα πήγαιναν αυτόματα στους βιοπαλαιστές, ή μήπως θα αύξανε ως δια μαγείας ο τζίρος τους; Ποιο είναι εκείνο που κατά τη γνώμη σας θα διασφάλιζε το ζήτημα αυτό;
Βέβαια με παλαιότερες διατάξεις, το άρθρο 14 του ν. 1439/84 και το άρθρο 13 του ν.1573/85, καθοριζόταν κατώτατο όριο προμήθειας των εμπόρων χονδρικής ή λιανικής πώλησης των καπνοβιομηχανικών προϊόντων σαν ποσοστό επί της τιμής λιανικής πώλησής τους. Αυτές όμως οι διατάξεις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, καταργήθηκαν με το άρθρο 9 του ν. 2093/1992 με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εσείς από τότε καταργήσατε αυτές τις διατάξεις σαν μη συμβατές με το καθεστώς της ελεύθερης αγοράς. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Συνεπώς, λοιπόν, όσον αφορά στο πρόβλημα για το οποίο μας εγκαλείτε σαν ανάλγητους θέλω να πω τα εξής:
Πρώτον, σαν Υπουργείο μας έχει απασχολήσει –και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά- πολύ πριν φέρετε εδώ στη Βουλή αυτή η επίκαιρη επερώτηση που φέρατε. Και το δείχνουν οι αλλεπάλληλες συσκέψεις που έχουμε ξεκινήσει εδώ και δύο περίπου μήνες με όλους τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να βρούμε μία εφαρμόσιμη και κοινά αποδεκτή λύση.
Δεύτερον, με βάση τα όσα προείπα είναι ένα ζήτημα που, όπως καταλαβαίνετε, είναι πάρα πολύ πιο σύνθετο και ουσιαστικά αλλά και τεχνικά απ’ ό,τι εμφανίζετε, γιατί το εμφανίζετε σαν ένα θέμα που είναι πάρα πολύ απλό.
Τρίτον, δεν είναι ένα θέμα που δημιουργήσαμε εμείς, όπως είπατε, σαν απόρροια της δικής μας πολιτικής. Σας είπα πως δημιουργήθηκε. Το δημιούργησε η τιμολογιακή πολιτική των εισαγωγέων και των καπνοβιομηχάνων, οι οποίοι προκειμένου να διευθετήσουν εκ νέου τα μερίδια της αγοράς, πίεσαν στο έπακρο τα περιθώρια κέρδους των περιπτερούχων και των υπόλοιπων λιανοπωλητών. Αυτή, λοιπόν, είναι η αλήθεια και την ξέρετε πολύ καλά. Τα άλλα είναι κροκοδείλια δάκρυα και τα χύνετε για πολύ συγκεκριμένους λόγους.
Γνωρίζετε και οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι καπνοβιομήχανοι εισαγωγείς και διακινητές προϊόντων καπνού, ότι έχουμε κάνει και συναντήσεις και προσπάθειες για να καταλήξουμε σε μία αμοιβαία αποδεκτή και ισορροπημένη λύση που να άρει αυτές τις πρακτικές των εταιρειών σε βάρος των λιανοπωλητών και αυτός είναι ο στόχος μας. Έχουμε έναν στόχο τριπλό: Πρώτον, θέλουμε να στηρίξουμε τα έσοδα του δημοσίου, γιατί στο θέμα αυτό ειδικά σήμερα δεν χωρούν εκπτώσεις και το καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά. Δεύτερον, θέλουμε να διασφαλίσουμε –και αυτό είναι για μας πρωτεύον ζήτημα- ένα ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους για τους περιπτερούχους, τους λιανοπωλητές κλπ, που αναγνωρίζουμε ότι έχουν τεράστια προβλήματα, γιατί κατανοούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και λόγω της κρίσης και λόγω της γενικότερης μείωσης της κατανάλωσης στα συγκεκριμένα προϊόντα αλλά και λόγω της πρακτικής των εταιρειών. Βέβαια, η μείωση της κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα δεν είναι της τάξεως του 20% που αναφέρατε αλλά είναι γύρω στο 9%.
Για να γίνει, όμως, αυτός ο στόχος πραγματικότητα, πρέπει να υπάρξουν μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων κάποιες συμφωνίες κυρίων σε όλα τα επίπεδα, ώστε να σταματήσουν οι διακινητές προϊόντων καπνού να είναι όμηροι και θύματα του σημερινού πολέμου τιμών μεταξύ των εταιρειών. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε ρίξει όλο το βάρος. Προσπαθούμε να πετύχουμε μία συμφωνία, για την οποία πιστεύω ότι εξαντλούμε και θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο. Την Τρίτη θα έχουμε μία τελική σύσκεψη με όλους τους ενδιαφερόμενους πάνω ακριβώς σε αυτό το ζήτημα.
SX
(3GM)
Εάν και στην προσεχή συνάντηση δεν επιτευχθεί μία ισορροπημένη λύση, μία εφικτή συμφωνία, η οποία να μπορεί να σταθεί, είμαστε αποφασισμένοι να παρέμβουμε με ρύθμιση που να εξασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον τριπλό στόχο που προανέφερα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον Υπουργό, τον κ. Δημήτριο Κουσελά.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης.
Ορίστε, κύριε Κεφαλογιάννη.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Με πολλή προσοχή άκουσα τον Υπουργό στην τοποθέτησή του. Μάλιστα, δεν σας κρύβω ότι ήμουν απογοητευμένος, μέχρι την τελευταία αποστροφή της ομιλίας του, που δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα. Και αυτό πραγματικά θέλω να κρατήσω.
Κύριε Υπουργέ, δεν θυμάμαι πολλές επερωτήσεις της Νέας Δημοκρατίας να έχουν υπογραφεί από τριάντα έξι συναδέλφους Βουλευτές. Δεν το κάναμε για να σας τρομοκρατήσουμε. Το κάναμε για να σας προβληματίσουμε, για να σας μεταφέρουμε την κραυγή αγωνίας από όλη την Ελλάδα ανθρώπων βιοπαλαιστών και μάλιστα σκληρά εργαζομένων. Τι νόημα έχουν όλα αυτά τα οποία λέμε χρόνια σε αυτή την Αίθουσα περί των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας, όταν πετάμε στην ανεργία ένα μεγάλο κομμάτι των οικογενειών αυτών και των παιδιών τους, των διακοσίων πενήντα χιλιάδων Ελλήνων πολιτών που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον κλάδο;
Εάν πραγματικά αυτό που είπατε στο τέλος, έχει βάση, είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης –γιατί αρχίζουμε να δυσπιστούμε, άλλα μας λέτε προεκλογικά, άλλα μας λέτε μετεκλογικά, ανάλογα τη χρονική συγκυρία και την περίοδο άλλα θυμάστε κι άλλα κάνετε μετά- είναι πραγματικότητα, να το πούμε καθαρά. Και περιμένω στη δευτερολογία σας να πείτε ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα κατοχυρώσετε το ελάχιστο ποσοστό κέρδους των περιπτερούχων. Είναι απλό.
Επικαλεστήκατε τους νόμους του 1985 και τους νόμους του 1992. Μα, πρόβλημα από το 1992 μέχρι σήμερα δεν υπήρξε. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε τώρα, με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα, λοιπόν, τίθεται το πρόβλημα και σήμερα πρέπει να υπάρξει λύση.
Κι αν προβληματίζεστε εάν αυτό το θέμα δημιουργεί προβλήματα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σας λέω πως όχι. Υπάρχει έγγραφο –θα σας το καταθέσω στα Πρακτικά- της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία 15 Οκτωβρίου του 2010 που σας δίνει τη δυνατότητα να το θεσμοθετήσετε νομικά. Να επαναφέρετε, δηλαδή, με λίγα λόγια, ακόμα -αν αυτό λύνει το πρόβλημα- και τις διατάξεις οι οποίες καταργήθηκαν το 1992. Πείτε το, όμως, καθαρά.
Αυτό θέλουμε να μας πείτε σήμερα. Και θα πάρουν κι ένα μήνυμα οι περιπτερούχοι και αυτοί οι είκοσι, τριάντα άνθρωποι που έχουν ξεκινήσει από σήμερα απεργία πείνας και να τελειώσει αυτό το θέμα.
Έτσι, στηρίζουμε κι ένα μεγάλο κομμάτι της ανεργίας. Ποιο είναι το νόημα του να επιδοτούμε τις ασφαλιστικές εισφορές; Κι εγώ πέρασα τα πάνδεινα -βλέπω τον Κοινοβουλευτικό σας Εκπρόσωπο, τον αγαπητό μου συνάδελφο, που μου έψησε το ψάρι στα χείλη ως αρμόδιος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τα θέματα της Ναυτιλίας- όταν επιδότησα τις ασφαλιστικές εισφορές των Ελλήνων ναυτικών και λύσαμε το πρόβλημα της ανεργίας των ναυτικών. Διότι θα καταργούσαμε και θα δημιουργούσαμε ένα άλλοθι που δημιουργούσε προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό το νόημα έχει. Οι ίδιοι οι άνθρωποι, αυτοί οι άνθρωποι που είναι άμισθοι φοροεισπράκτορες του Υπουργείου των Οικονομικών να μη χρειάζεται και αυτοί να επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ και τα κονδύλια, αυτά που προεκλογικά εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ υποτίθεται για τη στήριξη των θέσεων εργασίας.
Να, λοιπόν, ένα πεδίο δόξης λαμπρό. Πείτε το καθαρά! Πείτε το με σαφήνεια!
Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας θέσω και δύο θέματα.
Το πρώτο είναι οι εξαγγελίες για τις παροχές τις οποίες ο Πρωθυπουργός έκανε προεκλογικά -100 έως 300 ευρώ- για το θέμα της ανεργίας, το οποίο σχετίζεται με το θέμα που συζητούμε σήμερα.
(TL)
(3SX)
Και μάλιστα σήμερα από το Υπουργείο των Οικονομικών εξαγγείλατε ότι αυτό θα κοστίσει 100 εκατομμύρια ευρώ.
Απλά είναι τα πράγματα. Αν στον Προϋπολογισμό σας είχατε όντως βάλει τη δεύτερη δόση για το επίδομα αλληλεγγύης, πληρώστε το. Εσείς το είπατε. Χρεώσατε το κόστος στο λογαριασμό του 2009 και αυτό είναι σε σχέση την τοποθέτησή σας για το χρέος της Νέας Δημοκρατίας. Το κάνατε αυξημένο έλλειμμα για το 2009, το καταργήσατε από το 2010, να μειώσετε το έλλειμμα, και τώρα προεκλογικά, επειδή βλέπετε τις δυσκολίες που έχει το κόμμα σας, ανακοινώνετε επιδότηση 100 έως 300 ευρώ σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Και το αστείο της υπόθεσης ξέρετε ποιο είναι πάλι – για να φανείτε άλλη μια φορά αναξιόπιστοι; Ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο καταθέσατε, έχετε εγγράψει κονδύλι 11 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι σοβαρή οικονομική προσέγγιση και οικονομική πολιτική;
Μα, να γιατί λόγω της δικής σας μη σοβαρής στάσης εδώ και τριάντα χρόνια, από το 1981, που χάθηκαν στα χρέη στις ΔΕΚΟ, στις εγγυήσεις που κατέπεσαν, στο χρέος των Ενόπλων Δυνάμεων, στο χρέος των νοσοκομείων, με τους εκλογικούς κύκλους, μπαίνουν στο δημόσιο χρέος 8 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι χαμένα.
Αυτό κάνετε τώρα. Αυτό κάνατε και το ’93, για να στηρίξετε το επιχείρημά σας το έωλο της δημιουργίας του χρέους, που είναι δικό σας παιδί. Εσείς το δημιουργήσατε. Είναι οι αμαρτίες του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου και της χαμένης για την οικονομία δεκαετίας του 1980. Και το 1993 πήρατε όλα τα θέματα τα οποία υπήρχαν σε λογιστικές διαφορές με την Τράπεζα της Ελλάδος, 15 δισεκατομμύρια ευρώ – σε δραχμές τα είχαμε, αλλά εγώ σας τα μεταφράζω σε ευρώ – και τα βάλατε στο χρέος.
Το ίδιο κάνατε και με τα swap το 2001. Τα βάλατε στο χρέος. Το ίδιο σας είπε η Ευρωπαϊκή Ένωση πως κάνετε για το χρέος των Ενόπλων Δυνάμεων 1996-2004, όπου είχατε γράψει μόνο 9 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 15 που είχαν γίνει. Το ίδιο σας είπε η Ευρωπαϊκή Ένωση πως κάνατε στα νοσοκομεία, όπου δεν είχατε εγγράψει 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτά φέρνετε τώρα, αυτά σας λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με όλα αυτά τα οποία ο Πρωθυπουργός περί διεφθαρμένης χώρας, περί ναυαγίου, περί Τιτανικού και ο Υπουργός των Οικονομικών προϊστάμενός σας Υπουργός έλεγαν. Τώρα έρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα βάζει στο χρέος. Και εσείς χαιρέκακα πανηγυρίζετε.
Πανηγυρίζετε, αλλά το πρόβλημα το πληρώνει ο ελληνικός λαός. Βλέπετε πού πήγαν πάλι τα spreads σήμερα. Βλέπετε τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Βλέπετε τα χαράτσια τα οποία βάζετε στον ελληνικό λαό, στον Έλληνα φορολογούμενο, στον Έλληνα συνταξιούχο, στον Έλληνα εργαζόμενο. Βλέπετε την κατάργηση του δέκατου τρίτου και δέκατου τέταρτου μισθού. Αυτή είναι η πολιτική σας.
Το χρέος, λοιπόν, είναι δικό σας παιδί. Και για να το κρύψετε και για να μη γίνει λόγος, παρακάλεσε γονυπετής η Κυβέρνηση και το οικονομικό σας επιτελείο να μην ανακοινωθούν τα στοιχεία και για την Ελλάδα πριν από τις εκλογές. Και τα οικονομικά στοιχεία θα ανακοινωθούν μετά τις 15, ενώ για όλες τις άλλες χώρες θα ανακοινωθούν τώρα. Και αυτό, για να μη σας πει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα μέτρα τα οποία θα πάρετε.
Κερδίζετε χρόνο, αλλά ο κόσμος πια αυτά δεν τα αντιλαμβάνεται. Δεν σας καταλαβαίνει πια ή μάλλον σας έχει καταλάβει. Δεν απευθύνεστε σε λωτοφάγους. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει. Επαναλαμβάνετε το ίδιο λάθος. Η μόνη συνέπειά σας είναι το ίδιο λάθος. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Το τρις εξαμαρτείν ουκ ανδρός πολιτικού. Δεν υπάρχουν λωτοφάγοι πια στην Ελλάδα. Γνωρίζουν τι τους περιμένει μετά τις εκλογές. Και θα πάρετε σκληρή απάντηση γι’ αυτό.
Μην ξαναφέρετε, λοιπόν, τη συζήτηση για το χρέος, διότι θα παίρνετε σκληρή απάντηση. Έχει προκληθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σας να ζητήσει, μέσα από τη Βουλή, ανεξάρτητη επιτροπή να δει τα προβλήματα του χρέους από το 1981. Δεν τολμάτε.
(AS)
(3TL)
Ακόμα και ο Πρωθυπουργός αυτό που είπε δημοσίως, δηλαδή να γίνει εξέταση από το 2000 και μετά, το πήρε πίσω, γιατί ξέρει τους σκελετούς που έχει στα ντουλάπια του οικονομικού επιτελείου της η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Εμείς είμαστε ανοιχτοί. Εξετάστε απ’ όπου θέλετε. Από το ’81 και μετά; Θέλετε σε Εξεταστική Επιτροπή; Θέλετε σε Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών με ανεξάρτητο οργανισμό; Ελάτε να τα βρούμε. Είστε υπεύθυνοι. Δικές σας πολιτικές πληρώνει ο ελληνικός λαός. Δικές σας πολιτικές πληρώνουν οι Έλληνες σήμερα, είτε εργαζόμενοι είναι είτε άνεργοι είτε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Για να μην ξανακάνουμε, όμως, αυτή τη συζήτηση, ας φύγουμε με ένα θετικό μήνυμα: Η Κυβέρνηση μόλις ανοίξει η Βουλή –ανοιχτή είναι και την άλλη εβδομάδα, κάντε το- ας φέρει διάταξη νόμου, εάν δεν συμφωνήσετε την Τρίτη, για να λύσουμε το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων, των μικρομεσαίων αυτών επιχειρήσεων, οι οποίες επιτελούν και κοινωνικό έργο. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο η πολιτεία έχει συμφέρον να το κάνει. Φέρτε, λοιπόν, αυτή τη διάταξη και κατοχυρώστε ένα ελάχιστο ποσοστό κέρδους γι’ αυτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Κεφαλογιάννη.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα αναφερθώ στα γενικότερα πολιτικά ζητήματα, τα οποία έθεσε ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Επιτρέψτε μου, όμως, να ξεκινήσω με το υπό συζήτηση θέμα, το θέμα της επερώτησης.
Νομίζω ότι καλά έκαναν οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και έφεραν τη σχετική επερώτηση. Βοηθάει ο κοινοβουλευτικός διάλογος, ιδιαίτερα πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες. Διότι μιλάμε για πραγματικό θέμα. Πάω να αγοράσω εφημερίδα στα περίπτερα –εγώ δεν καπνίζω, ούτως ή άλλως δεν μπορώ να μιλήσω για τα τσιγάρα- και μου λένε όλοι οι περιπτερούχοι, κύριε Υπουργέ, ότι κάτι πρέπει να κάνετε με το θέμα των τσιγάρων και ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και τεράστιο θέμα επιβίωσης αυτών των ανθρώπων.
Χαίρομαι για τη σημερινή σας τοποθέτηση που ήταν διεξοδική και αναλυτική. Δώσατε μία παραστατική εικόνα για το πώς φθάσαμε μέχρι εδώ και για το ποιες συνθήκες επικρατούν. Και νομίζω ότι το κάνατε κατά τον καλύτερο τρόπο. Θέλω όμως και εγώ με τη σειρά μου, να ενώσω τη φωνή με όλους εκείνους που ζητούν να αναλάβετε πρωτοβουλίες, όπως αναγγείλατε ότι θα αναλάβετε. Την άλλη εβδομάδα να γίνουν οι συναντήσεις και να βρούμε μία λύση. Να βρούμε μια λύση για να κατοχυρώσουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους που το αξίζουν και το δικαιούνται, βιώσιμα περιθώρια κέρδους. Ο τρόπος, φαντάζομαι, μπορεί να βρεθεί και μπορεί να συζητηθεί. Θα είμαστε ανοιχτοί όλοι εδώ στη Βουλή να σας στηρίξουμε σε αυτήν την προσπάθεια και σε αυτήν την πρωτοβουλία, την οποία πρέπει να αναλάβετε. Όπως και πρέπει να δυναμώσουμε τις προσπάθειες που ήδη γίνονται για το χτύπημα του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου στο θέμα των τσιγάρων.
Έχουμε ένα θετικό δείγμα: Είναι αυτή η ιστορία του εργοστασίου, το οποίο από το Σ.Δ.Ο.Ε. και από τις αρμόδιες αρχές ανακαλύφθη στη Θεσσαλονίκη πρόσφατα. Εγώ προτείνω να συνεχίσετε ακόμη πιο σκληρά, ακόμη πιο αποτελεσματικά. Δεν μπορεί να γίνεται κάτι εκτός αγοράς. Δεν μπορεί κάποιοι άνθρωποι να μοχθούν όλη τη μέρα για να βγάλουν το ημερομίσθιο και το ψωμί των παιδιών τους και κάποιοι να θησαυρίζουν κάνοντας παράνομες πράξεις με το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο. Πρέπει να δώσουμε λύσεις για βιώσιμα περιθώρια κέρδους. Πρέπει να ασκήσουμε ακόμη πιο δυνατή πολιτική μετά τις πρώτες επιτυχίες που υπήρξαν στο θέμα του παραεμπορίου και λαθρεμπορίου στα τσιγάρα.
Βεβαίως, να πω στον κ. Κεφαλογιάννη ότι αν ήθελε η Νέα Δημοκρατία μπορούσε να λύσει το λάθος της το 1992. Διότι, ήταν λάθος το 1992. Κυβέρνησε έξι χρόνια και καμία πρωτοβουλία, ως συνήθως, και σε όλα τα ζητήματα και σ' αυτό το θέμα, δεν πήρε. Έρχεται, λοιπόν, σε εμάς το θέμα, το αντιμετωπίζουμε. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και πρέπει να βρούμε λύση. Και θα βρούμε λύση.
Έρχομαι τώρα σε γενικότερα πολιτικά ζητήματα τα οποία θίξατε με την τοποθέτησή σας. Για να πω και εγώ ένα αρχαίο ρητό, μου θυμίζετε μονίμως αυτό που είπε στο τέλος της ιστορίας του ο Θουκυδίδης, το τι παραδώσατε. Είπε, ότι η Ελλάδα θύμιζε πια λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι ατάκτως ερριμμένα. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής σας: Λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι ατάκτως ερριμμένα. Αυτό παραλάβαμε.
Τώρα, μην μιλάμε για δυσπιστία. Από τη μία, οι Υπουργοί σας έλεγαν ότι το έλλειμμα ήταν 6,5% και ο σημερινός σας Αρχηγός έλεγε ότι το έλλειμμα ήταν 4,5% και το έλλειμμα πήγε στο 15%. Μόνο αυτό δείχνει ποιος έλεγε ψέματα. Και μόνο αυτό μας κάνει να δυσπιστούμε. Διότι, σε κάθε σας πολιτική, σε κάθε σας κίνηση, δείχνετε ότι είστε δέσμιοι του παρελθόντος σας.
(PE)
(3ΑS)
Έχετε ταυτιστεί με την περίοδο Καραμανλή. Δεν μπορέσατε να απαλλαγείτε απ’ αυτήν και τα επακόλουθα αρνητικά σημεία της. Είστε δέσμιοι αυτού του παρελθόντος.
Να σας πω και κάτι άλλο; Σε τελική ανάλυση, οι σκελετοί τους οποίους βρίσκουμε στα ντουλάπια -και τους βρίσκουμε ακόμη δυστυχώς- είναι «γαλάζιοι». Το ξέρετε πάρα πολύ καλά αυτό. Θα έχουμε τη δυνατότητα αυτά να τα δούμε. Εσείς μπορείτε να αντιδράτε, όπως αντιδράτε, αγαπητοί συνάδελφοι, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή, η πραγματικότητα είναι αδήριτη και ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά τόσο εύκολα. Έχει και μνήμη και γνώση και αυτά θα τα βρείτε μπροστά σας στις επόμενες εκλογές.
Έρχομαι, όμως, στα τελείως επίκαιρα ζητήματα. Αντιμετωπίζουμε μία δύσκολη κατάσταση, τραβάμε μία ανηφόρα. Στην ανηφόρα αυτή χρειάστηκε να πάρουμε μέτρα και δύσκολα και άδικα, ένα εκ των οποίων ήταν η περικοπή των συντάξεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Συνεχίζουμε την ανηφόρα και δεν θα σταματήσουμε, γιατί, εάν γυρίσουμε πίσω, θα μας πάρει η κατηφόρα, θα φθάσουμε πάλι στον πάτο και τότε θα είναι πολύ αργά για να ξαναρχίσουμε από την αρχή, ανεξάρτητα εάν και με την άφρονα σημερινή πολιτική σας ουσιαστικά αυτό επιδιώκετε. Ο δικός μας στόχος είναι να πετύχουμε, να απαλλαγεί η Ελλάδα το 2013 από τους δανειστές και τα μνημόνια και να τραβήξει ανεπίστρεπτα πλέον, σταθερά και με ψηλά το κεφάλι το δρόμο της ανάπτυξης.
Είναι σαφείς οι δεσμεύσεις μας. Όχι νέες θυσίες για μισθωτούς και συνταξιούχους. Όχι άλλα μέτρα, πέρα απ’ αυτά που έχουμε δεσμευτεί, με δική μας πρωτοβουλία, για να σώσουμε τη χώρα και έχουμε συμφωνήσει με το Μνημόνιο. Δεν υπάρχουν, εξάλλου, περιθώρια για νέες θυσίες για μισθωτούς και συνταξιούχους και αυτό δεν έχουμε σταματήσει να το διακηρύσσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δύο λεπτά ακόμη, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Συνεχίστε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ξέρετε κάτι; Εμείς έχουμε δυνατότητα να το διαπραγματευτούμε. Οι όροι διαπραγμάτευσης και συζητήσεων για τα παραπάνω ελλείμματα δεν θα είναι αυτοί του Μαρτίου ή του Απριλίου, γιατί τώρα η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί, τώρα έχουμε αποδείξει ότι το πλοίο είναι αξιόπλοο, τώρα έχουμε αποδείξει ότι έχουμε ψηλά το κεφάλι και μπορούμε και κοιτάμε τους άλλους, ακόμη και τους δανειστές μας, στα μάτια. Γι’ αυτό μπορούμε να κάνουμε πια από καλύτερη θέση τις συζητήσεις είτε με την τρόικα είτε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μας ψέξατε σήμερα, γιατί υλοποιήθηκαν δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, οι οποίες είχαν ανακοινωθεί –απορώ που δεν το ξέρετε!- ουσιαστικά στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Δεν είχαμε πει ότι θα πάρουμε μέτρα για τους ανέργους; Μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια για την ανεργία, η οποία δυστυχώς καλπάζει, ως αποτέλεσμα της ύφεσης και των προβλημάτων που δημιούργησε η δική σας πολιτική καταστροφής της χώρας και του παραγωγικού της ιστού; Είναι δυνατόν να αφήνουμε αυτά τα θέματα, να δημιουργούνται προβλήματα και να μην παρεμβαίνουμε; Δεν παρεμβαίνουμε τώρα. Αυτά τα προγράμματα διατήρησης και ενίσχυσης των θέσεων απασχόλησης τα επεξεργαζόμαστε εδώ και δύο-τρεις μήνες. Ουσιαστικά τα έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση.
Το πρόγραμμα των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, που φιλοδοξεί να ανακόψει τους ρυθμούς αύξησης της ανεργίας, να δημιουργήσει ελπίδα ζωής για τους εργαζόμενους και τους ανέργους, είναι ένα πρόγραμμα που το επεξεργαστήκαμε, το δουλέψαμε, το παρουσιάζουμε και το εφαρμόζουμε. Γιατί εμείς εφαρμόζουμε τις πολιτικές μας. Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια, τα οποία ποτέ δεν θα γίνουν. Το έχουμε προαναγγείλει εδώ και μήνες.
Στην ίδια ομιλία, ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προανήγγειλε την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Θα μου πείτε: «Θέλαμε περισσότερα». Και εμείς θέλαμε περισσότερα, αγαπητοί συνάδελφοι. Τόσα, όμως, μπορούμε αυτή τη στιγμή, τόσα μπορέσαμε να εξοικονομήσουμε σε δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής, σε συνθήκες ανόρθωσης και σκληρού αγώνα.
Να σας πω, όμως, γιατί τα δίνουμε; Γιατί και αυτά είναι χρήσιμα για κάποιους ανθρώπους που θα πάρουν 300 ευρώ, για να ενισχυθούν σε μία δύσκολη στιγμή και κανείς δεν μπορεί να τα απορρίπτει, κανείς δεν έχει δικαίωμα να τα λοιδορεί και να τα αρνείται. Τόσα μπορούμε αυτή τη στιγμή να δώσουμε.
Όμως, να σας πω και για ποιο λόγο το κάνουμε; Γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή τη δέσμευσή μας και να συμβολίσουμε ισχυρά ότι γνωρίζουμε το χρέος μας απέναντι στους συνταξιούχους και ιδιαίτερα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Γνωρίζουμε το χρέος μας, γνωρίζουμε ότι αυτό που κόψαμε πρέπει να το επιστρέψουμε, γνωρίζουμε ότι δικαιούνται αυτοί πρώτοι, όταν ανορθωθεί η οικονομία, να απολαύσουν τους καρπούς της επιτυχίας. Και αυτό συμβολίζουμε με αυτές τις κινήσεις. Γι’ αυτό και επιμένουμε και θα επιμένουμε κάθε φορά που κάτι θα καταφέρνουμε –και σίγουρα θα καταφέρουμε- πρώτοι εκείνοι, οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι να απολαμβάνουν τους καρπούς αυτής της επιτυχίας. Είναι σταθερή πολιτική μας η αναδιανομή και θα γίνεται πράξη. Όσο η οικονομία προχωρεί, θα σας αφήσουμε εσάς να τα λοιδορείτε, να τα αρνείσθε, δέσμιοι της μικροκομματικής λογικής σας, αλλά εμείς θα τα εφαρμόζουμε και θα αποκαθιστούμε αυτό που οφείλουμε στον ελληνικό λαό.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
(RG)
3PE
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Πρωτόπαπα.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σπυρίδων Χαλβατζής έχει το λόγο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Βιώνουμε σήμερα μια βαθιά καπιταλιστική κρίση. Αυτήν την κρίση την πληρώνει πρωτίστως η εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, οι συνταξιούχοι, οι φτωχοί αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι αυτοαπασχολούμενοι και υφίστανται τις βαριές συνέπειες σε όλους τους τομείς σε κάθε εργασιακή και κοινωνική δραστηριότητα. Απ’ αυτήν την κατάσταση και την παραδοχή ξεκινάμε. Και σήμερα πρέπει να δώσουμε και μία απάντηση στον Πρωθυπουργό, ο οποίος χθες εξάγγειλε ότι θα βοηθηθούν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που έχουν πενιχρά εισοδήματα με κάποιο επίδομα ενίσχυσης. Ποιοι θα ενισχυθούν; Όλοι αυτοί οι οποίοι κυριολεκτικά τσακίστηκαν από τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα. Και το εξάγγειλε χθες, ακριβώς δεκαπέντε μέρες πριν από τις εκλογές. Και μόνο γι αυτήν την πολιτική εξαπάτηση των εργαζομένων του λαού θα πρέπει να δοθεί μία σοβαρή πολιτική απάντηση. Να καταδικαστεί πρωτίστως η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιείται από την κυβέρνηση με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ. Την ίδια στιγμή εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν να στηριχθούν και κυρίως να ψηφιστούν στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές τα ψηφοδέλτια της λαϊκής συσπείρωσης που στηρίζει το Κ.Κ.Ε. Αυτό είναι το πρώτο που θέλω να σημειώσω.
Το δεύτερο. Πως έχουν τα πράγματα. Όπως στα καύσιμα, έτσι και στα τσιγάρα, η φορολογία είναι διαφορετική. Δεν ταυτίζουμε τα καύσιμα με τα τσιγάρα. Ωστόσο το λαθρεμπόριο και στα δυο –και στα καύσιμα και στα τσιγάρα- αναπτύσσεται, θεριεύει, προσπορίζει τεράστια κέρδη στους λαθρεμπόρους και βεβαίως, ζημιώνει συνολικά το κράτος. Κι όταν λέμε ζημιώνει τα έσοδα του κράτους, ζημιώνει συνολικά το λαό.
Δεν θα κάνουμε προπαγάνδα τώρα να καπνίζει ο κόσμος περισσότερα τσιγάρα, αλίμονο! Ίσα-ίσα θα πρέπει να δούμε τη μείωση του καπνίσματος. Όμως, πρέπει να δούμε ότι σήμερα η φορολογία στα τσιγάρα έχει φτάσει μέχρι και το 86%. Και ποια είναι η ιδιομορφία; Οι καπνοβιομήχανοι δεν αυξάνουν την τιμή των τσιγάρων, αλλά σταθερά συμπιέζουν το ποσοστό κέρδους των περιπτερούχων. Εδώ είναι η αντίφαση. Οι καπνοβιομήχανοι συνεχίζουν να κερδίζουν σταθερά τα ίδια περίπου ποσοστά κέρδους. Το ποσοστό κέρδους των περιπτερούχων είναι 1,2% ή 1%. Μπορούν να επιβιώσουν; Υπάρχουν βεβαίως κάποια περίπτερα, τα οποία βρίσκονται σε κόμβους συγκοινωνιακούς, σε μεγάλες πλατείες, σε μεγάλα κέντρα, αλλά υπάρχουν περίπτερα που πράγματι, όπως ειπώθηκε, δίνουν ζωή σε μία γειτονιά, σε ένα χωριό, σε ένα μικρό τόπο. Κατά συνέπεια, χρειάζεται κι εδώ μία σοβαρή αξιολόγηση.
Για παράδειγμα, τσιγάρα αξίας, έως και 3 ευρώ το πακέτο, το κέρδος φτάνει στα 0,07 λεπτά. Είναι ένα ποσοστό, κατά την άποψή μας, εξευτελιστικό.
Το τρίτο. Θεωρούμε ότι είναι θεμιτό, στα πλαίσια της πάλης και της διεκδίκησης γενικότερα ενάντια στη φορολογική πολιτική που ασκείται σήμερα σε βάρος των πιο πλατιών λαϊκών στρωμάτων, να διεκδικηθεί ένα πιο υψηλό ποσοστό κέρδους για τους περιπτερούχους. Αλλά τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ διαθέτουν κι άλλα προϊόντα, τα οποία έχουν το ίδιο εξευτελιστικό ποσοστό κέρδους.
(ML)
(3RG)
Κάρτες κινητής τηλεφωνίας αξίας 10 ευρώ. Το κέρδος που έχει ο περιπτερούχος ή αυτός που έχει το μικρό κατάστημα είναι 0,16 λεπτά. Σαν να λέει κανένας ότι εδώ είναι 1,6% και όπως οι κάρτες είναι ένα είδος που μπορεί να χαθεί εύκολα, καταλαβαίνετε εάν και πόσο κερδίζουν.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω κύριε Πρόεδρε.
Τέταρτον, υπάρχει επιπλέον η φορολογία γενικότερα των περιπτέρων, των μικροκαταστημάτων, η λεγόμενη περαίωση που φέρνει μεγάλες δυσκολίες και έχουν και πολλές παρεμβάσεις που ήδη αναφέρθηκαν. Είναι, επίσης και η δημοτική φορολογία, η οποία τσακίζει τους περιπτερούχους.
Με βάση, λοιπόν, όλα αυτά, πέμπτον, θεωρούμε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα πρέπει να προβληματιστούν και να ανταποδώσουν ανάλογα. Μεθαύριο πρέπει να δουν, να προβληματιστούν και για την υπερφορολόγησή τους και για την πορεία ιδιωτικοποίησης, γιατί εκτός από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, οι πιο πολλοί έχουν παιδιά και βλέπουν ότι ιδιωτικοποιείται η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια, η κοινωνική ασφάλιση. Δεν πρέπει να τα δουν όλα; Δεν πρέπει να δουν ότι ενώ στο παρελθόν υπήρχε ένα 7% έως 8% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και αυτοαπασχολουμένων, οι οποίοι δεν πλήρωναν τα ασφαλιστικά τους ταμεία, σήμερα το ποσοστό αυτό προσέγγισε το 50% ή σε ορισμένες περιπτώσεις έφθασε και το 51%; Και αυτοί οι εργαζόμενοι δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη γι’ αυτούς και τα παιδιά τους και δεν πληρώνουν στο ασφαλιστικό τους ταμείο, γιατί δεν έχουν λεφτά. Συνεπώς, δεν πρέπει να τα αξιολογήσουν όλα αυτά;
Λέμε, λοιπόν, ότι γι’ αυτά και για τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία, επαναλαμβάνουμε, προωθεί η εκάστοτε Κυβέρνηση, σήμερα η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑ.Ο.Σ., θα πρέπει, κατά την άποψή μας, να τους τιμωρήσουν και να ενισχύσουν –το ξαναλέμε- τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το Κ.Κ.Ε.. Γιατί διαφορετικά αν δεν εκπέμψουμε ένα τέτοιο μήνυμα στις 7 του Νοέμβρη, να περιμένουμε καινούργια αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Και εμείς σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει τώρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αθανάσιος Πλεύρης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα με προσοχή, όπως και τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, και πραγματικά βλέπουμε τη διάσταση και την πορεία του προβλήματος. Περίμενα, όμως, από εδώ, κύριε Υπουργέ, να μας πείτε τι θα γίνει. Το μόνο που μας είπατε είναι ότι τελικά είστε σε μία διαβούλευση και αν δεν επέλθει συμφωνία θα προβείτε σε κάποια ρύθμιση.
Ποια είναι αυτή η ρύθμιση; Η Κυβέρνηση μεθαύριο θα συναντηθεί για να συζητήσει το θέμα. Πείτε εδώ στο Κοινοβούλιο, τι θα τους πείτε. Τι θα προτείνετε σε αυτούς τους ανθρώπους; Το κρατάτε μυστικό που πρέπει να βγει την Τρίτη; Αυτή είναι και η ουσία της ερώτησης. Το να καθόμαστε εδώ και να αντιλαμβανόμαστε όλοι το αυτονόητο ότι δηλαδή με την αύξηση των συντελεστών, όπως τους κάνατε και επειδή είχαν τη δυνατότητα οι καπνοβιομηχανίες να μη μετακυλήσουν αυτό το ποσό στην τιμή των τσιγάρων, τελικά πιέζεται το κέρδος που έχουν αυτοί οι άνθρωποι, είναι κάτι που το γνωρίζουμε όλοι. Το θέμα, όμως, είναι ποια είναι αυτή η ρύθμιση, την οποία σκέπτεστε και μπορεί να οδηγήσει στην εξάλειψη του προβλήματος. Διότι αυτή τη στιγμή η ρύθμιση, τουλάχιστον με τη λογική, είναι ή προς την κατεύθυνση μείωσης του συντελεστή, ή προς την κατεύθυνση αύξησης της τιμής των τσιγάρων, ώστε βάση του ποσοστού να μπορούν να έχουν κέρδος ή να θεσμοθετήσετε ένα ποσοστό, το οποίο οι ίδιοι σας προτείνουν στο 8,2% επί της τιμής ως κέρδος.
Υπάρχει κάτι άλλο, το οποίο γνωρίζει η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους και δεν το γνωρίζει κάποιος άλλος; Πείτε μας, λοιπόν, σε συζητήσεις που θα κάνετε ποιες από τις τρεις διαδικασίες ακολουθήσατε ή πείτε μας τι είναι αυτό που σκέπτεστε και μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους.
(EP)
(ML)
Και να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αυτήν τη στιγμή αργά ή γρήγορα θα τεθεί το ερώτημα εάν θα έχουμε ή δεν θα έχουμε περίπτερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όσοι έχουν εμπειρία από το εξωτερικό βλέπουν ότι σιγά-σιγά φθίνει αυτός ο θεσμός εις βάρος των μεγάλων πολυεθνικών. Το περίπτερο –άκουσα και όλη την επιχειρηματολογία- που είναι μια πραγματικότητα και στην επαρχία και στην Αθήνα στις γειτονιές έχει, αν θέλετε, και κάποια πολιτιστικά χαρακτηριστικά, χαρακτηριστικά γειτονιάς, που θα μαζευτεί ο κόσμος. Είναι αυτό που προσπαθούμε να κρατήσουμε και σιγά-σιγά δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούν.
Αφενός κινδυνεύει να εξαφανιστεί αυτός ο κλάδος και να πάει όλη αυτή η δραστηριότητα στα μεγάλα υπερκαταστήματα, στα σούπερ μάρκετ, που θα καλύπτουν τα πάντα πλέον και άρα, σιγά-σιγά θα χάνονται αυτοί οι άνθρωποι. Προσέξτε, μιλάμε για ανθρώπους που συντηρούν οικογένειες, συντηρούν υπαλλήλους και από μόνοι τους θα αναγκαστούν, εάν έχουν έναν άνθρωπο να τους βοηθάει στο περίπτερο, να τον απολύσουν και αργότερα οι ίδιοι αυτοί κλείνοντας το περίπτερο θα πάνε στην αφανή ανεργία, η οποία υπάρχει, διότι οι δείκτες ανεργίες είναι μόνο σε αυτούς που απασχολούνται. Όταν ο άλλος κλείνει τη μικρή επιχείρηση την οποία έχει, αυτομάτως εκείνη τη στιγμή αυτός δεν πρέπει να απορροφηθεί κάπου;
Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες και ας μην κοροϊδευόμαστε. Καλώς ή κακώς –κακώς, κατά την άποψή μου- ενδεχομένως και ο κλάδος να έκανε κάποια λάθη, έχει φθάσει στο σημείο να εξαρτάται η όλη επιβίωσή του από έναν περιορισμένο κύκλο προϊόντων και κυρίως από τα καπνικά. Εάν, λοιπόν, δεν τους δώσουμε σε αυτή τη φάση μία βοήθεια για το αυτονόητο, να έχουν ένα ελάχιστο σοβαρό ποσοστό κέρδους, που θα τους οδηγήσει στην επιβίωση -και αυτό σας είπα με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει και μακάρι να υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος, τον οποίο δεν τον ξέρουμε και θα τον προτείνετε εσείς- θα αποδεχθούμε το γεγονός ότι θα μπαίνουν λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επιμένω σε αυτό, γιατί εγώ θεωρώ και τα περίπτερα μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν έχουμε μεγάλες επιχειρήσεις. Ουσιαστικά και το περίπτερο μία μικρομεσαία επιχείρηση είναι. Ας μην κοροϊδευόμαστε, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας αυτή τη στιγμή είναι η μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία πλήττεται με την αύξηση των συντελεστών φορολογίας, με την αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, σε όλα αυτά τα επίπεδα.
Τώρα, ουσιαστικά τι ζητάνε αυτοί οι άνθρωποι; Έχουμε και το παράδοξο ότι οι καπνοβιομηχανίες είχαν τη δυνατότητα να κρατήσουν την τιμή και τελικά την πίεση όλη να τη δέχεται ο λιανικός έμπορος. Αυτό, λοιπόν, που σας ζητούν είναι να διασφαλίσετε ίσους όρους παιγνιδιού. Πολύ φοβάμαι ότι και με την Οδηγία, που πάει να προωθηθεί τώρα -και έχουν έναν προβληματισμό σε όλη αυτή τη συζήτηση- αργά ή γρήγορα θα φύγουμε από τα περίπτερα και θα πάμε στα υπερκαταστήματα.
Κύριοι συνάδελφοι, είναι πια κουραστικό εδώ πέρα αυτό που συμβαίνει. Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα -είναι έκκληση προς το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία- δεν χρειάζεται να ακούει ιστορία κάθε φορά ο άνθρωπος που είναι εδώ πέρα. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή το πρόβλημα των ανθρώπων είναι εάν έχουμε το νόμο του 1984 ή αν το 1992 η Νέα Δημοκρατία άλλαξε αυτόν το νόμο και τι έγινε ή ότι αυτή τη στιγμή, μετά τον τελευταίο νόμο με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα καπνικά έχουμε έρθει σε μία κατάσταση, που πρέπει να βρούμε λύσεις;
Δεν μας απασχολεί τελικά ποιος ευθύνεται. Μας απασχολεί να υπάρξει από εσάς, κύριε Υπουργέ, συγκεκριμένη δέσμευση εδώ πέρα στη συνάντηση που θα έχετε αύριο-μεθαύριο ποια ρύθμιση θα τους προτείνετε, για να μπορέσουμε και εμείς ως Κόμματα της Αντιπολίτευσης να αξιολογήσουμε αυτή τη ρύθμιση και ενδεχομένως να σας προτείνουμε κάτι καλύτερο. Γιατί, δηλαδή, αναλώσατε όλη αυτή τη συζήτηση εδώ πέρα και την πρωτολογία σας στο να πείτε για ποιο λόγο έχει την ευθύνη η Νέα Δημοκρατία και να καταλήξετε να μας πείτε: «Θα δούμε από το διάλογο τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε και θα καταλήξουμε σε μία ρύθμιση»; Αυτό θέλουμε, να ακούσουμε τη ρύθμιση για να τοποθετηθούμε πάνω στη ρύθμιση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Πλεύρη.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτριος Παπαδημούλης.
(XP)
(3EP)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Με αφορμή την επερώτηση των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας, νομίζω ότι τίθενται ορισμένα θέματα που αφορούν σε βασικούς πυλώνες μιας λανθασμένης πολιτικής που ακολουθείτε κύριε Υπουργέ στα θέματα της φορολογίας η οποία επηρεάζει αρνητικά την πορεία της κοινωνίας και όχι μόνο τα οικονομικά μεγέθη.
Επειδή έχετε αδυναμία να διευρύνετε τη φορολογική βάση και εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις εξακολουθητικά για δεκαετίες και να περιορίσετε την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή καταφεύγετε στην εύκολη λύση της διαρκούς αύξησης των εμμέσων φόρων με τη θεωρία ότι εάν αυξήσω προϊόντα που πουλιούνται στη φορολογία τους θα αυξήσω και τα έσοδα. Αυτή τη χρονιά έχετε πέσει έξω με αυτή τη λογική 100% και στο φόρο που λογαριάζετε να μαζέψετε από τον καπνό, από το αλκοόλ και από τα αυτοκίνητα γιατί γονατίζετε ακόμη περισσότερο μία οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση.
Που βρίσκεται το πρόβλημα; Στην αποτυχία σας να περιορίσετε τη φοροδιαφυγή, να φτιάξετε σωστούς μηχανισμούς και να πληρώνουν φόρο όπως λέει το Σύνταγμα, όλοι ανάλογα με τα εισοδήματά τους, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει το πιο υψηλό ποσοστό εμμέσων φόρων σε όλη την Ευρωζώνη. Και οι έμμεσοι φόροι είναι άδικοι γιατί επιβαρύνουν εξίσου πλούσιους και φτωχούς.
Έρχομαι στο θέμα των τσιγάρων και των καπνικών προϊόντων. Πού είναι το πρόβλημα; Οι άνθρωποι που πουλάνε στη λιανική τσιγάρα, είναι στη μέγγενη μιας διπλής συμπίεσης. Από τη μία οι πολυεθνικές τσιγάρων οι οποίες ήξεραν τι θα κάνετε και αποθεματοποίησαν και κράτησαν χαμηλά τις τιμές για να πετάξουν τα φτηνά τσιγάρα έξω. Επίσης, συμπίεσαν και το ποσοστό κέρδους των λιανοπωλητών έχοντας τη λεόντεια ισχύ. Από την άλλη είναι το λαθρεμπόριο των τσιγάρων. Χρόνια τώρα οργιάζει το λαθρεμπόριο και των καυσίμων και των τσιγάρων με αποτέλεσμα και να συμπιέζεται αυτός που πουλάει νόμιμα και να χάνει τεράστια κονδύλια το δημόσιο που υπερφορολογεί τα καύσιμα και τα προϊόντα καπνού.
Τι έχετε κάνει για να περιορίσετε το λαθρεμπόριο; Τίποτε. Η εμπειρική παρατήρηση λέει ότι φουντώνει. Και δίπλα σε αυτά υπάρχει και ένα πρόβλημα που το λέει ο κόσμος, εάν πάτε σε ένα καφενείο. Μειώνεται ο τζίρος αυτών των καταστημάτων όχι μόνο για τους λόγους που έλεγα πριν αλλά και γιατί έχει μειωθεί το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα. Αν κάποιος οικογενειάρχης ζορίζεται θα περιορίσει και το τσιγάρο, από το να περιορίσει τα σχολικά είδη του παιδιού του.
Τι θα μπορούσε να γίνει για να τονωθεί αυτή η κατηγορία των ανθρώπων οι οποίοι τώρα χειμάζονται από τη μείωση του τζίρου; Θα μπορούσε να γίνει μία σοβαρή συζήτηση με κανόνες που να καταλήξει σε αποτελέσματα, που να διευρύνουν την γκάμα των προϊόντων που πουλάνε αυτά τα μαγαζιά. Σε άλλες χώρες όπου εφαρμόζεται αυστηρότερα μία πολιτική περιορισμού του τσιγάρου για λόγους υγείας και μειώνεται ο τζίρος αυτών των ανθρώπων από τα προϊόντα καπνού, τους δίνουν τη δυνατότητα να πουλάνε και άλλα πράγματα, έτσι ώστε να εξισορροπήσουν αυτή τη μείωση και να μπορούν να σταθούν. Στην Ελλάδα, το μαγαζάκι της γειτονιάς, το περίπτερο, το ψιλικατζίδικο, είναι κομμάτι του πολιτισμού μας, κομμάτι των καταναλωτικών μας συνηθειών και πληρώνουμε και κάτι παραπάνω για ορισμένα προϊόντα απ’ όσα δίνουμε στα σούπερ μάρκετ γιατί είναι δίπλα μας, γιατί ξέρουμε το μαγαζάτορα, γιατί κερδίζουμε χρόνο.
Αυτή η κατάσταση, λοιπόν, εάν δεν θέλουμε να ανοίξει και άλλη μαύρη τρύπα με λουκέτα πρέπει να ελεγχθεί. Αν το κάνετε αυτό ελέγξτε και το μαύρο χρήμα στα περίπτερα φιλέτα που είναι σούπερ μάρκετ και που δεν τηρούν τους περιορισμούς. Κινηθείτε και προς τις δύο κατευθύνσεις.
(MB)
(3XP)
Με άλλα λόγια, αντί να ψάχνετε την τόνωση των επενδύσεων και την άνοδο της οικονομίας σε θετικό πρόσημο στις διαδικασίες των πετροδολαρίων, των fast track, των επενδύσεων τύπου Αστακού, που αποδείχθηκε ότι ήταν «φούσκα», χρειάζεται να τονώσετε πραγματικούς τομείς της οικονομίας, οι οποίοι μπορούν να βγάλουν την οικονομία σε θετικό πρόσημο, και φυσικά να στηρίξετε τους κοινωνικά ασθενέστερους, γιατί εάν δεν στηριχθεί η ενεργός ζήτηση δεν θα μπορέσει και η πραγματική οικονομία να βγει σε θετικό πρόσημο. Όμως εκεί -επιτρέψτε μου να πω- είστε «ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι»! Δίνετε 100 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, πέντε φορές λιγότερα απ’ αυτά που τους πήρατε πίσω καταργώντας τη δεύτερη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης, που πομπωδώς είχατε ψηφίσει εδώ πριν από έναν χρόνο, και την ίδια ώρα δίνετε είκοσι πέντε φορές περισσότερα, 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ χάρισμα, επιδότηση εργοδοτικών εισφορών, προκειμένου να διατηρηθούν θέσεις εργασίας, ενώ όλοι ξέρουμε ότι πολλές φορές με μεθόδους καταδολίευσης αυτά τα χρήματα δεν στηρίζουν την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά στηρίζουν τις τσέπες ορισμένων επιτήδειων.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Παπαδημούλη.
Προτείνω να δευτερολογήσει ο κ. Καράογλου και να έχει τον συμπερασματικό λόγο ο κύριος Υπουργός.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Έχω κι εγώ δευτερολογία, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Και ο κύριος Κεφαλογιάννης θέλει να δευτερολογήσει. Πότε θέλετε να μιλήσετε; Μετά από τον Υπουργό ή τώρα, για να κλείσει ο Υπουργός;
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ας δευτερολογήσει ο Υπουργός και μετά θα μιλήσω κι εγώ, κύριε Πρόεδρε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε δικαίωμα και δευτερολογίας και τριτολογίας.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Έχουμε δευτερολογία και τριτολογία. Να τα κάνουμε όλα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ωραία.
Το λόγο έχει ο κ. Καράογλου για να δευτερολογήσει.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, για μια ακόμη φορά έχω καταλήξει σε μια διαπίστωση. Συνεχίζετε να πιστεύετε ότι είστε Αντιπολίτευση και ότι ο ρόλος σας είναι να αντιπολιτεύεστε εμάς που είμαστε Αντιπολίτευση. Πρέπει κάποτε να καταλάβετε ότι εδώ κι έναν χρόνο είστε Κυβέρνηση και ότι έχετε τις ευθύνες για να εφαρμόσετε κάποιες πολιτικές που να είναι σωστές. Αν δεν το έχετε καταλάβει, λυπάμαι αλλά είναι χάσιμο χρόνου αυτό που γίνεται.
Ξεκινήσατε την τοποθέτησή σας κάνοντας μια επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για την κατάντια που άφησε την οικονομία, για το έλλειμμα, για το χρέος κ.λπ. Είναι γνωστό το «ποίημα». Το έχουμε ακούσει πολλές φορές. Όμως επειδή δεν θέλω να μπαίνω σ’ αυτή τη συζήτηση και να χάνω το χρόνο, ένα πράγμα μόνο θα θυμίσω, ότι όταν στις 4 Οκτωβρίου του 2009 με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών πήρατε την κυβέρνηση της χώρας η χώρα δεν είχε κανένα πρόβλημα δανεισμού και μπορούσε και δανειζόταν με spread, με μονάδες βάσης 130, και θυμίζω επίσης ότι με τα λάθη της δικής σας πολιτικής, με τη δυσφήμηση της χώρας στο εξωτερικό απ’ αυτά που είπατε καταντήσατε τη χώρα μας να γίνει το «μαύρο πρόβατο» της υφηλίου, να μην μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές και το spread να κινείται σε επίπεδα των 1.000 περίπου μονάδων βάσης.
Νομίζω ότι αυτό που θα μπορούσα να πω για να κλείσω αυτό το κομμάτι είναι ότι για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πόσο σοφή και πόσο επίκαιρη είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, ότι πρέπει μετά από τις επερχόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, να συσταθεί μία μόνο Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία, μία Επιτροπή η οποία θα ξεκινήσει από τότε που ξεκίνησε το οικονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα, δηλαδή από το 1981 και μετά, και βεβαίως θα έχει μέσα και το χρονικό διάστημα μέχρι και τον Μάιο του 2010, για να καταλογίσει και τις ευθύνες στην Κυβέρνησή σας, που με τα λάθη σας μας οδηγήσατε στο Μνημόνιο και κάτω από τις εντολές της τρόικας.
Μιλώντας για το θέμα εξαπολύσατε μια αδικαιολόγητη επίθεση σε βάρος της Παράταξής μας, λέγοντας ότι εσείς αλλάξατε τη σχετική νομοθεσία, ότι εσείς καταργήσατε τη νομοθεσία που υπήρχε από το 1992 και αφήνοντας υπονοούμενα –ελπίζω να μην το εννοούσατε και περιμένω τη διευκρίνισή σας- ότι το κόμμα μας ή εγώ προσωπικά ή οι συνάδελφοι που μιλήσαμε εξυπηρετούμε εισαγόμενα συμφέροντα.
Πρώτον, το 1992 πράγματι άλλαξε η νομοθεσία και καταργήθηκε το κατοχυρωμένο ποσοστό κέρδους για τα σημεία λιανικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων, για τα περίπτερα, για τα καταστήματα ψιλικών, για τα μίνι μάρκετ. Όμως από το 1992, που ήταν άλλες οι συνθήκες, μέχρι το 2010 δεν υπήρξε απολύτως κανένα πρόβλημα με όλους αυτούς τους ανθρώπους που πουλάνε τα τσιγάρα, τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα στην αγορά. Άρα, λοιπόν, τι συνέβη; Το 2010 δημιουργήσατε το πρόβλημα εσείς, με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα. Άρα λοιπόν το πρόβλημα εσείς το δημιουργήσατε το 2010 και γι’ αυτό το λόγο είναι επιτακτική η ανάγκη και επιβάλλεται να το αντιμετωπίσετε.
(AM)
(3MB)
Επίσης, ελπίζω –επαναλαμβάνω- εν τη ρύμη του λόγου σας να κάνατε το λάθος και να αφήσατε υπονοούμενο ότι κάποιοι εξυπηρετούν συμφέροντα εισαγομένων τσιγάρων ή ο,τιδήποτε άλλο.
Εμείς, ως Κόμμα, ως Νέα Δημοκρατία, ξεκαθαρίζουμε ότι αυτό που εξυπηρετούμε είναι τα συμφέροντα του Έθνους πάνω απ’ όλα, τα συμφέροντα της κοινωνίας, τα συμφέροντα των διακοσίων πενήντα χιλιάδων ανθρώπων που είναι επαγγελματίες στο συγκεκριμένο χώρο ή εργάζονται στο χώρο αυτό, τα συμφέροντα των ελληνικών καπνοβιομηχανικών επιχειρήσεων. Αυτά τα συμφέροντα θέλουμε να εξυπηρετούμε, γι’ αυτά αγωνιζόμαστε, αυτός είναι ο στόχος μας.
Ομολογήσατε ότι μειώθηκαν τα κέρδη των λιανοπωλητών και αναρωτηθήκατε, πώς είμαστε βέβαιοι ότι η μείωση φορολογίας θα αυξήσει τα κέρδη των λιανοπωλητών.
Κύριε Υπουργέ, εσείς μιλήσατε για συμφωνίες τιμής, για λόγο τιμής κ.λπ. Εμείς, επειδή είμαστε λίγο πιο «μαγκωμένοι» και προσέχουμε λίγο περισσότερο, λέμε: «Κατοχυρώστε ποσοστό κέρδους». Δεν απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προηγουμένως, κατατέθηκε το σχετικό έγγραφο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέει ότι δεν απαγορεύεται αυτό. Υπάρχει ένα αίτημα από τους περιπτερούχους κι από όλους όσους διακινούν τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα -τα τσιγάρα, δηλαδή- που ζητούν αυτό το ποσοστό του κέρδους να κατοχυρωθεί στο 8%. Σας παρακαλούμε, λοιπόν, πάρα πολύ, για να λύσουμε άπαξ δια παντός κι οριστικά το πρόβλημα αυτό, κατοχυρώστε το ποσοστό του 8% στους ανθρώπους αυτούς.
Μας είπατε ότι είστε σε διαβούλευση με αυτές τις κοινωνικές ομάδες. Χαιρόμαστε που είστε σε διαβούλευση και χαιρόμαστε γιατί η πίεση η δική μας, η πίεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και γενικά της Αντιπολίτευσης -αυτός είναι ο ρόλος της- έφερε κάποια κίνηση, κάποια πρωτοβουλία και σε εσάς.
Ξεκινήσατε μία διαβούλευση. Όμως, θέλω να κάνω δύο παρατηρήσεις:
Πρώτον, η διαβούλευση αυτή δεν πρέπει να είναι μυστική. Αν, λοιπόν, έχετε κατά νου κάποια συγκεκριμένη πρόταση, πείτε την εδώ να την ακούσουμε όλοι και να ξέρουν οι άνθρωποι, που έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις, ότι το πρόβλημά τους θα λυθεί γιατί η πρόταση σας είναι αυτή.
Δεύτερον, η κάθε διαβούλευση πρέπει να έχει ένα χρονοδιάγραμμα. Βάλτε και μία ημερομηνία λήξης. Πείτε, δηλαδή, ότι εμείς έχουμε στόχο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου –και το λέω αυτό γιατί σας βολεύει αυτή η ημερομηνία, τελειώνουν και οι εκλογές- να λύσουμε το πρόβλημα. Δεσμευθείτε, όμως, σ’ αυτό.
Δείξτε ευαισθησία σ’ αυτούς τους ανθρώπους, τους περιπτερούχους, που για πρώτη φορά σήμερα, αύριο και μεθαύριο απεργούν. Κλείνουν τα περίπτερά τους. Κλείνουν ένα σημείο αναφοράς πολιτιστικό, κοινωνικό σε όλη την Ελλάδα. Δείξτε ευαισθησία σε ανθρώπους που η απόγνωση τους έφερε να προχωρούν ακόμη και σε απεργία πείνας.
Γιατί έχουμε και απεργία πείνας που ξεκινάει σήμερα. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι το έσχατο σημείο της απόγνωσης. Αντιμετωπίστε το πρόβλημα.
Διαφορετικά, αν απλώς είστε άμοιροι, άβουλοι παρατηρητές των τεκταινομένων στο συγκεκριμένο χώρο, θα είμαι αναγκασμένος να σας θυμίσω μία ιστορική έκφραση ενός σοφού Γάλλου πολιτικού, του πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, του Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εσταίν, που είχε πει: «Οι σοσιαλιστές αγαπούν τόσο πολύ τους φτωχούς, που καθημερινά με την πολιτική τους δημιουργούν όλο και περισσότερους». Ελπίζω να μην εφαρμόζετε την ίδια πολιτική κι εσείς.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και για την ανοχή σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Εμείς ευχαριστούμε τον κ. Καράογλου.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για δευτερολογία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχήν δεν θέλω να αναφερθώ στα γενικότερα πολιτικά ζητήματα που έχουν θιγεί. Πιστεύω ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος μας, ο Χρήστος ο Πρωτόπαπας, τα έχει καλύψει με απαντήσεις σαφέστατες και πολύ συγκεκριμένες. Αυτό που θέλω να πω μόνο είναι ότι φαίνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, από έλλειψη ψυχραιμίας μάλλον, η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει διαζύγιο από τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα, τα οποία έχουν τεθεί…
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Να το ανακαλέσετε. Να μιλάτε μ’ ευπρέπεια.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Η πολιτική σας είναι τέτοια που μας κάνει, όχι μόνο εμάς, αλλά το σύνολο του ελληνικού λαού να βγάλουμε αυτά τα συμπεράσματα. Και παρακαλώ να μη με διακόπτετε. Αλλάξτε πολιτική να μη βγάζουμε τέτοια συμπεράσματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Με συγχωρείτε, κύριε Υπουργέ.
Πρώτον, μη διακόπτετε, κύριε Κεφαλογιάννη.
Δεύτερον, κύριε Υπουργέ, μη χρησιμοποιείτε τραχείες εκφράσεις.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Να τον ανακαλέσετε, κύριε Πρόεδρε, στην τάξη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Παρακαλώ.
Εκφέρω γνώμη όχι προσωπική, αλλά του Κανονισμού.
(AD)
(1AM)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία έχουν λεχθεί, ακούσαμε να λέγεται ότι επιβάλλουμε φόρους επειδή υπάρχει αδυναμία διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Μα, το θέμα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης ακριβώς είναι ο πρώτος και κορυφαίος στόχος μας. Και αυτό το στόχο μας τον κάνουμε πράξη μέσα από ένα εντελώς νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ήδη έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων και το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από 1-1-2011.
Είναι ο ν. 3842/2010 με βάση τον οποίο, όπως γνωρίζετε, καταργήσαμε το ΕΤΑΚ, φέραμε το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, φέραμε το φόρο στις off shore εταιρείες, με πενταπλασιασμό από 3% που ήταν σε 15%. Φέραμε το φόρο για τις τριγωνικές συναλλαγές. Εισάγαμε τα τεκμήρια εισοδήματος και ένα δίκτυο ολόκληρο, μέσα από το οποίο αυτό που επιχειρούμε είναι να συλλάβουμε τη φορολογητέα ύλη η οποία μέχρι σήμερα φοροδιέφευγε.
Και είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι προχωρήσαμε και προχωρούμε σε διασταυρώσεις στοιχείων όχι μόνο από το εσωτερικό της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό. Και αυτή η προσπάθειά μας ήδη αποδίδει καρπούς. Ταυτόχρονα, αυτό το θεσμικό πλαίσιο το οποίο ανέφερα, το πλαισιώσαμε και με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά την κατασταλτική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Και γνωρίζετε ότι ήδη με το νόμο για την περαίωση, ψηφίστηκαν δρακόντεια μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
Έχουμε λοιπόν από 1-1-2011 ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο και στα δύο επίπεδα, το οποίο θα συνοδευτεί και από τη συνολικότερη αναδιοργάνωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, προκειμένου αυτός ο στόχος που είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος στόχος, να γίνει πραγματικότητα.
Σε όσα ελέχθησαν σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή, κοιτάξτε, στόχος μας δεν είναι να ποινικοποιήσουμε τις οικονομικές και τις πολιτικές επιλογές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Μακριά από εμάς τέτοιου είδους λογικές! Όσοι το θέλουν αυτό, ας το πουν ευθέως! Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι η παραποίηση των συγκεκριμένων στοιχείων που δόθηκαν λαθεμένα στα πλαίσια της πολιτικής που ασκήθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πριν ακριβώς από ένα χρόνο, όταν δηλαδή λέγατε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι 6,5%, ενώ δεν ήταν στο 6,5%! Να μη λέμε, λοιπόν, ό,τι θέλουμε και να μη μιλάμε για ημερομηνίες οι οποίες μας παραπέμπουν στο 1821!
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που συζητάμε, θέλω αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι εμείς αυτό το διάλογο, επειδή είδαμε το πρόβλημα, δεν τον ανοίξαμε τώρα. Τον έχουμε ανοίξει από το καλοκαίρι. Και πριν από εμένα, είχε προηγηθεί ο συνάδελφός μου Φίλιππος Σαχινίδης που είχε καλέσει όλους τους ενδιαφερόμενους και είχε ξεκινήσει αυτή η διαδικασία προκειμένου να βρεθεί λύση.
Έχουμε εκφράσει την πολιτική μας βούληση –και αυτός είναι ο στόχος μας- να δώσουμε μία λύση η οποία κινείται πάνω σε τρεις άξονες. Και πρώτο ζήτημα για μας είναι, όπως είπα, το να μπορέσουμε να επαναφέρουμε το σύστημα σε μία ισορροπία η οποία υπήρχε πριν από ένα χρόνο σε ό,τι αφορά το θέμα των περιθωρίων κέρδους όλων των ενδιαφερομένων.
Με βάση αυτή τη λογική κινούμαστε, διότι δεν κάνουμε πολιτική κρυφίως, όπως ελέχθη, αλλά με παρρησία κάνουμε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Αυτές οι προτάσεις μας αποσκοπούσαν, όπως είπα, στο να υπάρξει μία διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους για τους λιανοπωλητές, τους περιπτερούχους, τους καπνέμπορους και την καπνοβιομηχανία. Δηλαδή, με βάση τις προτάσεις που κάναμε, τα περιθώρια κέρδους στα φθηνά τσιγάρα φθάνουν περίπου στο 0,36, ενώ ήταν στο 0,38 πριν δημιουργηθεί το πρόβλημα και στα ακριβά τσιγάρα φθάνουν περίπου στο 0,80, από 0,85 που ήταν πριν δημιουργηθεί το πρόβλημα.
Υπάρχει ένα «όμως»! Για να προχωρήσουν αυτές οι προτάσεις, πρέπει να γίνουν αποδεκτές από όλους. Και ακριβώς σ’ αυτό το σημείο βρισκόμαστε και προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Θέλω να πιστεύω ότι στη συνάντηση που θα έχουμε την Τρίτη θα υπάρξουν ωριμότερες σκέψεις από πλευράς όλων των ενδιαφερομένων, για να δοθεί λύση στο υπαρκτό ήδη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές, γιατί πραγματικά είναι βιοπαλαιστές οι περιπτερούχοι και οι υπόλοιποι που δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν τον τομέα.
(ΚΟ)
(3AD)
Σε ό,τι αφορά την απάντηση –και την έχω την απάντηση- της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτή η απάντηση αφορά τη Φορολογική Διεύθυνση και όχι τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού που είναι η αρμόδια για τα ζητήματα αυτά. Την εξετάσαμε λοιπόν και την εξετάζουμε, όπως επίσης εξετάζουμε και όλες τις παραμέτρους σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα. Και όπως είπα, ισχύει η δήλωση την οποία έκανα στην πρωτομιλία μου γι’ αυτό το ζήτημα, δηλαδή το τι θα κάνουμε αν δεν βρεθεί λύση και ποιοι είναι οι στόχοι που θέλουμε να διασφαλίσουμε.
Σε ό,τι αφορά τώρα τα υπόλοιπα ζητήματα, δηλαδή τις πρακτικές καταπολέμησης του λαθρεμπορίου -θέμα που έθεσε και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Πρωτόπαπας- θα ήθελα να πω ότι πάει πολύ να μας εγκαλείτε, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, όταν η κυβέρνησή σας άφησε το ΣΔΟΕ, τις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές σε κατάσταση απαξίωσης και διάλυσης.
Όπως γνωρίζετε, με μεγάλη προσπάθεια αυτές οι Αρχές έχουν ανασυγκροτηθεί και ενισχύονται συνεχώς από την Κυβέρνησή μας. Μάλιστα, στο χρονικό διάστημα που πέρασε έχουν να επιδείξουν πάρα πολύ μεγάλες επιτυχίες πέρα από τους ελέγχους, τις βεβαιώσεις και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.
Πρόκειται για επιτυχίες, όπως είναι η πρόσφατη ανακάλυψη ολόκληρου παράνομου εργοστάσιου τσιγάρων στο Μενίδι, το «χτύπημα» παράνομων κυκλωμάτων και μια σειρά από άλλα.
Και για να μη μας πείτε ότι όλα αυτά ήταν τυχαία, θα ήθελα να σας πω ότι υπάρχει και μια τελευταία επιτυχία η οποία δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για μια προχθεσινή επιτυχία –στις 20 Οκτωβρίου 2010- και αφορά 9.536.000 τεμάχια τσιγάρα. Καταθέτω στη Βουλή το σχετικό έγγραφο.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτριος Κουσελάς καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Πέρα, όμως, από αυτό και για να μη μας πείτε ότι αυτές οι επιτυχίες είναι τυχαίες, θα καταθέσω σήμερα στη Βουλή έναν ολοκληρωμένο πίνακα, όπου φαίνεται ποιες είναι οι επιτυχίες μας ακριβώς σ’ αυτόν τον τομέα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου.
Το έτος 2009 –και για να μην σας κουράσω διαβάζοντας νούμερα για τα προηγούμενα χρόνια- οι διωκτικές αρχές κατέσχεσαν 242.962.245 τσιγάρα. Και ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2010, οι διωκτικές αρχές κατέσχεσαν 265.899.810 και αυτή η πορεία προχωράει. Καταλαβαίνετε ότι στο κλείσιμο του χρόνου θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα νούμερα, κάτι που πάνω απ’ όλα δείχνει την αποτελεσματικότητα της δικής μας πολιτικής σ’ αυτόν τον τομέα.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτριος Κουσελάς καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα πίνακα, ο οποίος βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Μην αδικείτε, λοιπόν, τις προσπάθειες που γίνονται. Μάλιστα, πολύ σύντομα με νομοσχέδιο που θα φέρουμε στη Βουλή θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο αυτή την πολιτική μας, ώστε αυτοί οι μηχανισμοί να γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικοί, διότι στόχος μας είναι να «χτυπήσουμε» το λαθρεμπόριο και σ’ αυτόν τον τομέα των καπνών, αλλά και στον τομέα συνολικότερα τον καυσίμων. Ήδη έχουμε προχωρήσει στη διενέργεια ενός ολοκληρωμένου πορίσματος το οποίο και θα υλοποιήσουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Κουσελά.
Το λόγο έχει για να δευτερολογήσει ο κ. Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, λυπάμαι πολύ για τους χαρακτηρισμούς του κυρίου Υπουργού. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο παρενέβην στη διάρκεια της συζήτησης δίνοντάς του μια ευκαιρία να ανακαλέσει. Ο κύριος Υπουργός είναι πια παλιός Κοινοβουλευτικός. Εμείς όμως, όπως είδατε σήμερα, τον καλωσορίσαμε με έναν πολύ ήπιο τρόπο, μιας και σήμερα είναι η παρθενική του ομιλία του ως Υπουργού.
Όμως, κύριε Υπουργέ, δεν σας τιμά να χαρακτηρίζετε μ’ αυτόν τον τρόπο συναδέλφους, αλλά και το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και αν πραγματικά πιστεύετε ότι λείπει η σοβαρότητα και η ευπρέπεια από τη Νέα Δημοκρατία, θα σας ζητήσω να ψάξετε στην εσωτερική τσέπη του σακακιού σας, για να δείτε τι ψηφίσατε εσείς ως Εισηγητής του νομοσχεδίου για την εγγύηση των καταθέσεων.
Και για να μη ζοριστείτε να ψάχνετε τα Πρακτικά, θα ήθελα να πάτε στις 23 Οκτωβρίου 2008 και να δείτε τι ψηφίσατε στο άρθρο 6 του ν. 3714/2008 για την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ των Ελλήνων πολιτών. Για τη σοβαρότητα και την ευπρέπεια, λοιπόν, θα πρέπει να κάνετε και λίγη αυτοκριτική.
Επίσης, περίμενα στη δευτερολογία του ο κύριος Υπουργός να δώσει μια σαφή απάντηση.
Τα πράγματα είναι απλά, κύριε Υπουργέ μου. Στη Βουλή πρέπει να μιλάμε με σαφήνεια για να μας καταλαβαίνει ο κόσμος.
(NP)
(3KO)
Βάζετε χρονικό ορίζοντα; Λέτε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι μέχρι 15 ή 30 Νοεμβρίου θα λύσω το θέμα ή κερδίζετε χρόνο, για να τους κοροϊδέψετε, όπως κοροϊδέψατε τους χαμηλοσυνταξιούχους και όλον τον κόσμο, που του λέγατε ότι λεφτά υπάρχουν και τελικά βάλατε φόρους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα; Πείτε τους: «Στις 15 ή στις 30 Νοεμβρίου θα το λύσω το θέμα. Θα φέρω τροπολογία στη Βουλή». Μπορείτε να το πείτε αυτό με σαφήνεια;
Δεύτερο θέμα: Μπορείτε να πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους με σαφήνεια ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε σήμερα και δεν δημιουργήθηκε το 1992; Για δεκαοκτώ χρόνια λειτουργούσε το σύστημα. Οι άνθρωποι δεν διαμαρτύρονταν. Έπαιρναν ένα σημαντικό ποσοστό ως δικό τους κέρδος για τη δική τους μικρή οικογενειακή επιχείρηση. Μπορείτε να τους διαβεβαιώσετε ότι θα επαναφέρετε –εγώ δεν χαρίζω ούτε το 0,2%- το 8,2%, που ήταν παγίως το κέρδος αυτών των επιχειρήσεων; Πείτε τούς το. Αν θα το πάρετε από μείωση δικού σας φόρου, αν θα το πάρετε από τις πολυεθνικές, αν θα το πάρετε με άλλο τρόπο, σημασία έχει αυτοί οι άνθρωποι να έχουν ένα κέρδος για κοινωνικούς λόγους, για λόγους ευρέσεως εργασίας σε ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού και της νεολαίας, για τον κοινωνικό ρόλο που επιτελούν. Πείτε το με σαφήνεια! Αλλιώς τους κοροϊδεύετε, γιατί έχουμε εκλογές. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ο κ. Πρωτόπαπας μίλησε για αναδιανομή του εισοδήματος. Ωραίες λέξεις, ΠΑΣΟΚικές, του ‘80! Μίλησε για κοινωνικό μέρισμα. Τι ωραίες εκφράσεις!
Ποια αναδιανομή εισοδήματος, κύριε Πρωτόπαπα; Την αναδιανομή εισοδήματος το ΠΑΣΟΚ την έκανε με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, όπου 30 τρισεκατομμύρια δραχμές, 100 δισεκατομμύρια ευρώ άλλαξαν χέρια και πήγαν από τις τσέπες των φτωχών και των φουκαράδων στις τσέπες των πλουσίων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να μας τα πείτε!
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν ήθελα να τα πω αυτά σήμερα. Έχουμε σήμερα το Μνημόνιο, αλλά μάλλον δεν έχετε διαβάσει το Μνημόνιο -και λυπάμαι γι’ αυτό- γιατί δεν ξέρετε, ως Πλειοψηφία, τι ψηφίσατε: 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα λεφτά που πλήρωσε ο Έλληνας πολίτης μόνο το 2010!
Έχετε γίνει ανέκδοτο! Πηγαίνετε στα καφενεία στην εκλογική σας περιφέρεια. Θα δείτε ότι στα πέντε από τα δέκα κινητά τηλέφωνα που χτυπούν βγαίνει η φωνή του κυρίου Παπανδρέου και λέει «λεφτά υπάρχουν». Υπάρχουν δισεκατομμύρια. Υπάρχουν τρισεκατομμύρια. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει γίνει ανέκδοτο!
Και αυτό δεν είναι μόνο για το 2010. Πηγαίνετε στο 2011 –τυχαίνει να έχω μπροστά μου τους σχετικούς πίνακες- να δείτε τι θα πληρώσουμε. Θα πληρώσουμε 30 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2014. Έχουμε πληρώσει μόνο τα 5 δισεκατομμύρια, ως Έλληνες φορολογούμενοι. Απομένουν 25 δισεκατομμύρια ευρώ να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης μέχρι να λήξει το Μνημόνιο.
Να σας διαβάσω από τον Προϋπολογισμό σας και το Μνημόνιο τι θα πληρώσουμε για το 2011; Για Φ.Π.Α. 1 δισεκατομμύριο ευρώ, για καύσιμα 250, για τσιγάρα, που συζητούμε σήμερα, 300, για ποτά 50, για μείωση μισθών 400, για μείωση συντάξεων 500. Για αυθαίρετα κτίσματα και ημιυπαίθριους χώρους - από το 2009, όταν ήρθατε στην εξουσία, σας λέγαμε να το βάλετε, ακριβώς για να είναι το έλλειμμα στο 8,2, αλλά το βάζετε στον Προϋπολογισμό του 2011- 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Εσείς μας εγκαλούσατε ότι αυτά τα λεφτά δεν μπορούν να μαζευτούν και τα βάζετε στον Προϋπολογισμό του 2011!
Για τυχερά παιχνίδια -όλα στο τζόγο- 500 εκατομμύρια ευρώ. Για μείωση προγράμματος δημοσίων επενδύσεων 500 εκατομμύρια ευρώ. Εξοικονόμηση από ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ! Εσείς, το μεγάλο Κόμμα της Αυτοδιοίκησης, κάθε χρόνο μειώνετε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την ανάπτυξη, απ’ όπου θα βγει και το κοινωνικό μέρισμα κατά 500 εκατομμύρια ευρώ και για το 2012 και για το 2013 και για το 2014.
Επίσης, εσείς, το Κόμμα της Αυτοδιοίκησης, μια και έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές, μειώνετε, με βάση αυτά που υπογράψατε και αυτά που ψηφίσατε, 500 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Αυτή είναι η υπογραφή σας! Αυτό ψηφίσατε εσείς, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για το Μνημόνιο. Πώς θα στηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση;
(XF)
(4NP)
Ουσιαστικά τι κάνετε; Μεταφέρετε τη χρεοκοπία στην τοπική αυτοδιοίκηση, να έχουν το κόστος οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες να απολύσουν μονίμους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Για το 2011 μας επιφυλάσσετε έναν προϋπολογισμό σε βάρος της τσέπης του Έλληνα φορολογούμενου με βάση αυτά που ψηφίσατε, 9,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το 2012 ο πολίτης θα πληρώσει 5,75 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το 2013 θα πληρώσει 4,77 δισεκατομμύρια ευρώ και για το 2014 θα πληρώσει 4,70 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή ο Έλληνας πολίτης θα πληρώσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ για την πολιτική της ύφεσης, που οδηγεί σε φαύλο κύκλο την οικονομία χωρίς διαφυγή -γιατί ανάπτυξη δεν υπάρχει- από το Μνημόνιο.
Αυτή, λοιπόν, είναι η αναδιανομή του εισοδήματος. Σ’ αυτά να απαντήσετε και αφήστε τους χαρακτηρισμούς. Κάθε φορά που θα φέρνετε το θέμα, θα φεύγετε με σκυμμένο το κεφάλι, διότι οι ευθύνες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι οι ευθύνες για τα 280 δισεκατομμύρια από τα 300 δισεκατομμύρια που παραλάβατε το 2009.
Και όποτε θέλετε, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Θέλετε εξεταστική επιτροπή; Ξεκινήστε από το 1980. Θέλετε ανεξάρτητη αρχή; Είμαστε μέσα. Θέλετε να συζητήσουμε οτιδήποτε στη Βουλή; Ανοίξτε το θέμα. Μην κρύβεστε πίσω από το δάκτυλό σας και να κάνετε εξεταστική επιτροπή για το 2007 και το 2009, να διώκετε για μικροκομματικές και μικρόψυχες λογικές τους πολιτικού σας αντιπάλους. Αν έχετε τσαγανό, εδώ είμαστε.
Και εσείς, κύριε Υπουργέ, τριτολογία έχετε. Δώστε σαφή απάντηση σ’ αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι στηρίζουν πραγματικά τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και πείτε τους συγκεκριμένα «8,2» αυτό το οποίο πρέπει να έχουν ως ελάχιστο εισόδημα για τις μικρές τους επιχειρήσεις και επίσης χρονοδιάγραμμα.
Σας ευχαριστώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο, επειδή ο κύριος συνάδελφος αναφέρθηκε στο όνομά μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Η αναφορά στο όνομά σας ήταν εν τη ρύμη του πολιτικού επιχειρήματος, όχι με σας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, τριάντα τέσσερις μαθητές και μαθήτριες και πέντε εκπαιδευτικοί από το Γυμνάσιο Καρδιτσομαγούλας Καρδίτσας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Κύριε Υπουργέ, να συμπεράνετε το ταχύτερο δυνατό, γιατί όλα τα επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα έχουν αναπτυχθεί στην Αίθουσα.
Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Κεφαλογιάννης θα πάρει την απάντηση στην περιφέρειά του στις εκλογές. Ας δούμε τα αποτελέσματα της πόλης του Ηρακλείου και της περιφέρειας της Κρήτης για να πάρει την απάντηση που θέλει.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ας ψάξει στη δική του περιφέρεια και μετά θα δούμε τη δική μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Δεν μου επιτρέπεται να εκφέρω γνώμη στο διάλογο.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Δεν ήταν στην πρόθεσή μου να προχωρήσουμε σε ένα πεδίο προσωπικής αντιπαράθεσης. Και τα όσα ανέφερα πριν, δεν αφορούν τον κ. Κεφαλογιάννη, αλλά την πολιτική της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας.
Κύριε Κεφαλογιάννη, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι την εγγύηση των καταθέσεων και εγώ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. την ψηφίσαμε.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν την ψηφίσατε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σχετικά με τα υπόλοιπα ζητήματα, θέλω να είμαι πολύ συγκεκριμένος.
Σε ό,τι αφορά το χρόνο που είπατε ότι πρέπει να βάλουμε, θέλω να σας διαβεβαιώσω –άλλωστε δεν μας περισσεύει χρόνος- ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να κουβεντιάζουμε για να κουβεντιάζουμε. Αυτό θα το δούμε την Τρίτη, μετά τη συνάντηση, αν δεν υπάρξουν εξελίξεις. Σας λέω ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να τραβήξουμε σε μάκρος όλη αυτή την ιστορία.
Τρίτον, το πρόβλημα δημιουργήθηκε τώρα, αλλά δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Νομίζω ότι στην τοποθέτησή μου ήμουν ξεκάθαρος. Γιατί εμείς δεν είμαστε εκείνοι που προσδιορίζουμε ούτε το περιθώριο κέρδους των λιανοπωλητών και των περιπτερούχων, αλλά ούτε και την τελική τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος. Το πρόβλημα το δημιούργησαν άλλοι, το δημιούργησαν οι καπνέμποροι, οι μεγαλοεισαγωγείς στα πλαίσια του εσωτερικού ανταγωνισμού που έχουν και του να καρπωθεί ο καθένας από την πλευρά του ένα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
(GM)
4X
Σε αυτό το πρόβλημα δεσμευτήκαμε και έχω δεσμευθεί και προσωπικά, ότι θα δώσουμε την πρέπουσα λύση.
Σε ό, τι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα –και θέλω να κλείσω με αυτό- τα οποία έχουν σχέση με τον Πρωθυπουργό και ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης για τα χρήματα αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν κλπ, κύριε Κεφαλογιάννη, θέλω να σας πω ότι αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός προεκλογικά αντικατόπτριζε την πραγματικότητα. Χρήματα υπάρχουν και υπάρχουν στην περιουσία του δημόσιου, που εμείς αρχίζουμε να αξιοποιούμε για το δημόσιο συμφέρον, όταν η Νέα Δημοκρατία το μόνο που έκανε ήταν ένα πάρε-δώσε με ιερομόναχους και κτηματομεσίτες.
Δεύτερον, υπάρχουν στην απίστευτη σπατάλη του δημοσίου, που εμείς περιορίσαμε ήδη κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ μόνο φέτος, όταν η Νέα Δημοκρατία δεν προλάβαινε να συστήνει παχυλά αμειβόμενες επιτροπές, τις οποίες έχουμε καταργήσει και καταργούμε. Υπάρχουν σε κάθε φάρμακο, που εμείς αρχίζουμε και συνταγογραφούμε και θα καταπολεμήσουμε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την ανεξέλεγκτη συνταγογραφία. Υπάρχουν σε κάθε off shore εταιρεία, που είπα πριν, στις οποίες ήδη επιβάλαμε το φόρο και τους ελέγχους που επιβάλαμε. Υπάρχουν σε κάθε χλιδάτο σκάφος ή αυτοκίνητο, που έκρυβαν και δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να βγάλουν στην επιφάνεια και αυτοί που το είχαν και τα μαύρα χρήματα τα οποία υπήρχαν από πίσω.
Όλα αυτά, λοιπόν, τα αντιμετωπίζουμε και να είστε σίγουρος ότι οι θυσίες τις οποίες έκανε ο ελληνικός λαός, πληρώνοντας τα λάθη της δικής σας πολιτικής ή τις επιλογές σας, θα πιάσουν τόπο.
Ευχαριστώ πολύ.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή μπορώ να έχω και τριτολογία, θα ήθελα να δώσω μία απάντηση στον κύριο Υπουργό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Θα πρότεινα να μην ασκήσετε το δικαίωμα της τριτολογίας, γιατί είχαμε συνεννοηθεί να έχει τον συμπερασματικό λόγο ο κύριος Υπουργός. Ας λήξει η συζήτηση εδώ.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εντάξει, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της υπ’ αριθμόν 5/4/12.10.2010 Επίκαιρης Επερωτήσεως Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τα προβλήματα των επιχειρήσεων μικρής λιανικής εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 14.23’ λύεται η συνεδρίαση για τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 18.00’ με αντικείμενο εργασιών του Σώματος α) κοινοβουλευτικός έλεγχος, συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων και β) νομοθετική εργασία σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που θα διανεμηθεί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ