Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Καπνοβιομηχανία: Στα άκρα η αντιπαράθεση με τα περίπτερα Για παράνομη ενέργεια κάνουν λόγο οι καπνοβιομηχανίες, και καλούν την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα

Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.gr

«Με τα όπλα ανά χείρας» παραμένουν οι περιπτεριούχοι, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να φθάσουν στα άκρα την κόντρα τους με τις καπνοβιομηχανίες, προκειμένου ν<b>Καπνοβιομηχανία:</b> Στα άκρα η αντιπαράθεση με τα περίπτερα   α λάβουν καλύτερα περιθώρια κέρδους από την πώληση καπνικών προϊόντων. Έτσι, μετά τους περιπτεριούχους της Κρήτης, και οι περιπτεριούχοι της Μακεδονίας σχεδιάζουν να αυξήσουν την τιμή πώλησης των τσιγάρων από 0,10 ευρώ έως 0,20 ευρώ ανά πακέτο, με τρόπο νόμιμο, ο οποίος δεν θα επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης.
Στο πλαίσιο αυτό, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Καταστημάτων Ψιλικών - Καπνοπωλών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας θα συνεδριάσει αύριο παρουσία νομικών συμβούλων, αναζητώντας τη χρυσή τομή ώστε η αύξηση των 0,10 ευρώ έως 0,20 ευρώ να είναι συμβατή με τους νόμους. Αυτό, όπως εξηγεί στην «Η» ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Ψιλικών - Καπνοπωλών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου γίνεται «για να προλάβουμε φαινόμενα ανάλογα με αυτά που συνέβησαν στην Κρήτη την περασμένη εβδομάδα, όπου μετά την παρέμβαση του ΣΔΟΕ οι περιπτεριούχοι του νησιού υποχρεώθηκαν να αποσύρουν την αύξηση των 0,10 ευρώ στο πακέτο».
Και προσθέτει πως «οι παραπάνω κινήσεις είναι αναγκαίες καθώς ο κλάδος των περιπτεριούχων αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης λόγω της δραματικής κάμψης στην κατανάλωση». Οι περιπτεριούχοι της Αττικής και άλλων περιοχών της Ελλάδας, αν και δηλώνουν αλληλέγγυοι στον αγώνα των συναδέλφων τους, επιλέγουν προς το παρόν να κρατήσουν ηπιότερη στάση, τονίζοντας πως οι όποιες ενέργειες θα πρέπει να κινούνται εντός της νομιμότητας. Και αυτό για να μην υποστούν τις συνέπειες του νόμου, οι οποίες μπορεί να είναι δυσβάσταχτες.
Αντιδράσεις 
Από την άλλη πλευρά, έντονες είναι οι αντιδράσεις της καπνοβιομηχανίας, υποστηρίζοντας πως οι επιχειρούμενες αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων είναι παράνομες και πέρα από κάθε λογική. Επιπλέον, καλούν την κυβέρνηση να λάβει και αυτή τη φορά τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης. Η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως «παρακολουθεί με αγωνία το ισχυρό πλήγμα που επέφερε στη συνολική εφοδιαστική αλυσίδα η υπέρμετρη και πρωτοφανής φορολογία στα καπνικά προϊόντα, ωστόσο δεν θα μπορούσε ποτέ να συμφωνήσει με πρακτικές, οι οποίες αντιβαίνουν στη κείμενη νομοθεσία».
Σε ανάλογο μήκος και ο διευθύνων σύμβουλος της Καπνοβιομηχανίας Καρέλιας, Ανδρέας Καρέλιας, ο οποίος μιλώντας στην «Η» σημειώνει πως σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, την τιμή στα καπνικά την καθορίζουν οι βιομηχανίες και επί της τιμής αυτής, το κράτος επιβάλλει τους φόρους. Κανένας άλλος δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη διαμόρφωση των τιμών».
Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση τσιγάρων συνεχίζει να υποχωρεί με δραματικούς ρυθμούς, οι οποίοι αγγίζουν το 20%. Παράγοντες της αγοράς, αναφέρουν πως η κάμψη, εκτός από την οικονομική κρίση και την αύξηση στην τιμή πώλησης των τσιγάρων λόγω της υπέρμετρης φορολόγησης, επιτείνεται από την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους.
Ρύθμιση για τη φορολογία στα τσιγάρα
Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τη φορολογία στα τσιγάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, καθορίζει ποσοστό κέρδους 60,4% για τις καπνοβιομηχανίες, 8,3% για τους χονδρέμπορους και 31,3% για τους λιανοπωλητές στην αποφορολογημένη αξία των τσιγάρων. Έτσι, για κάθε πακέτο αξίας 4 ευρώ, (μετά την αφαίρεση των 3,25 ευρώ φορολογίας που θα πηγαίνουν στα ταμεία του Κράτους), τα 0,45 ευρώ καταλήγουν στην καπνοβιομηχανία, τα 0,07 ευρώ στους χονδρέμπορους και τα 0,23 ευρώ στους λιανοπωλητές.
Κύκλοι της καπνοβιομηχανίας δηλώνουν πως ο καθορισμός ποσοστών κέρδους, όχι μόνο δεν συνάδει με τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας, αλλά θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στη λειτουργία της αγοράς. «Οι χονδρέμποροι με αυτά τα περιθώρια κέρδους θα οδηγηθούν στον αφανισμό, συμπαρασύροντας μαζί τους χιλιάδες περίπτερα», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος καπνοβιομηχανίας. Ο κ. Ιακώβου θεωρεί πως οι καπνοβιομηχανίες θα πρέπει να υπολογίσουν στα κόστη τους και τη βιωσιμότητα των περιπτεριούχων, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα προώθησης των καπνικών προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου