Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Τι ελέχθη στο Υπουργείο Οικονομικών σήμερα για τα καπνικά

Οι συνάδελφοι Λουκά Δήμητρα και Νικητάκης Μανώλης, πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα, του σωματείου περιπτερούχων Πειραιά «Αγία Τριας», συναντήθηκαν στις 10 το πρωί με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά και τον Διευθυντή του γραφείου του κ. Λάσκαρη

Επιγραμματικά ειπώθηκαν τα εξής:

Από τον κ. Κουσελά τονίσθηκε ότι ενήργησε όπως έχει δεσμευτεί και δημόσια και έχει εισηγηθεί νομοθετική παρέμβαση ποσοστού επί της από-φορολογημένης αξίας ικανό να επαναφέρει την κερδοφορία όπως αυτή διαμορφωνόταν στο τέλος του 2009. Το θέμα έχει μεταβιβαστεί αρμοδίως στον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και εντός δεκαημέρου θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Πιο αναλυτικά αλλά χωρίς περισσότερες πληροφορίες (ύψος ποσοστού) αναφέρθηκε στην κίνηση αυτή ο κ. Λάσκαρης.

Οι συνάδελφοι ενημερώθηκαν και ότι το ραντεβού με τον πρόεδρο της ΟΠΚΕ που ήταν προγραμματισμένο για χθες αναβλήθηκε.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Λάσκαρη στο γεγονός της πολυδιάσπασης του κλάδου.

Ανέλυσε περισσότερο την εισήγηση του Υφυπουργού προς τον Υπουργό, λέγοντας ότι δεν μπορούν να νομοθετήσουν ποσοστό ελάχιστης προμήθειας επί της λιανικής τιμής διότι τους το απαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Την από-φορολογημένη αξία όμως μπορούν να τη διανείμουν βάζοντας κανόνες και όρια.

Οι καπνοβιομηχανίες έχοντας λάβει πληροφορίες για τις κινήσεις των συνδικαλιστών, όπως και οι χονδρέμποροι που επί ένα και πλέον έτος αισχροκερδούν σε βάρος μας, πιέζουν αφόρητα για την μη έγκριση της εισήγησης στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Δηλώνουν ότι έχουν μεγάλα αποθέματα στις αποθήκες τους και ότι όταν αυτά θα εξαντληθούν τότε θα προσαρμόσουν τις λιανικές τιμές στα επίπεδα που συμφώνησαν με το υπουργείο και θα χορηγήσουν ποσοστό αναλογικά και στο μέτρο που ίσχυε από το 1993 έως και το τέλος του 2009.

Ο κλάδος δεν εμφανίζεται ενωμένος με αποτέλεσμα να μην έχει δύναμη. Ο κ. Λάσκαρης έφερε σαν παράδειγμα τους βενζινοπώλες οι οποίοι ενώ είναι διασπασμένοι συνδικαλιστικά (δύο ομοσπονδίες), στο υπουργείο κινήθηκαν ενωμένοι και κέρδισαν.

Ζήτημα λοιπόν για όλους μας είναι η συσπείρωση και η κοινή παρουσία και θέση, πιέζοντας για έγκριση, έστω και σε πρώτη φάση, της εισήγησης του υφυπουργού. Έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο και ηρωισμοί δεν χωράνε.

Επτά με δέκα μέρες έχουμε περιθώριο.

Το ζήτημα είναι στο χέρι όλων μας, αν δεν συνεννοηθούμε χάσαμε τα πάντα.

Πάρτε τις αποφάσεις σας, όλοι μαζί, γιατί χανόμαστε!

Πηγή: http://www.greekkiosk.gr/2011/02/blog-post_1892.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου